Premierul Marii Britanii, Theresa May a recunoscut ieri, la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU, că există "incertitudini" în legătură cu perioada ce va urma ieşirii ţării sale din UE (Brexit), însă a încercat să dea asigurări că Regatul Unit va fi în continuare una dintre cele mai bune destinaţii din lume pentru întreprinzători.
Premierul de la Londra a promis că va face tot ce poate ca să stimuleze investiţiile şi locurile de muncă, respectiv că, post-Brexit, Marea Britanie va fi "pro-business" fără echivoc.
Premierul a mai declarat că centrul financiar din Londra va continua să fie "invidiat de toată lumea". Theresa May a adăugat că guvernul său se angajează să creeze o economie care să aibă capacitatea necesară pentru a-şi menţine poziţia de top în tranzacţiile mondiale.
Preşedintele american Donald Trump a prezidat ieri, pentru prima dată, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
Nikki Haley, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, a anunţat iniţial că tema reuniunii va fi "agresiunea destabilizatoare şi susţinerea terorismului din partea Iranului", dar ulterior a extins agenda la "neproliferarea armelor de distrugere în masă".
Conform specialiştilor, au existat speculaţii potrivit cărora această modificare s-a făcut pentru evitarea unei confruntări directe cu preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Marţi, în discursul său din Adunarea Generală a ONU, preşedintele iranian l-a acuzat pe Donald Trump că "calcă în picioare regulile globale şi subminează instituţiile internaţionale", afirmând totodată că liderul american dă dovadă de "deficienţă intelectuală".
Rouhani a făcut aceste afirmaţii după discursul susţinut de Trump la acelaşi eveniment, în care acesta din urmă a apărat decizia Washingtonului de a se retrage din acordul nuclear multilateral semnat cu Teheranul în 2015.
De menţionat că Donald Trump şi-a început discursul de marţi cu laude la propia administraţie. Acesta a spus: "În mai puţin de doi ani, administraţia mea a realizat mai multe decât orice altă administraţie din istoria ţării", ceea ce a stârnit râsul în rândul liderilor lumii.
"Nu mă aşteptam la aşa reacţie, dar e bine", a fost răspunsul său.
Tot marţi, Hassan Rouhani a mai acuzat SUA că vor "instituţii internaţionale ineficiente", părere exprimată şi de preşedintele francez Emmanuel Macron.
În discursul său, Macron s-a delimitat de unilateralismul lui Trump şi le-a cerut liderilor prezenţi să nu mai semneze acorduri comerciale cu ţări "care nu respectă acordul de la Paris" privind schimbările climatice.
Întrebat ulterior, într-o conferinţă de presă, dacă a dorit să transmită mesajul că liderii lumii nu ar trebui să mai semneze acorduri cu SUA, Macron a răspuns că este dispus să continue să lucreze cu Washingtonul pe aspecte comerciale punctuale, dar a adăugat: "Am vrut să spun că nu vor mai exista acorduri importante care să nu fie conforme cu Acordul de la Paris şi cu propriile noastre obiective".
Totodată, în vreme ce Donald Trump a pledat pentru "patriotism" şi "interes naţional", Emmanuel Macron a adus în atenţie pericolele generate de izolaţionism şi protecţionism.
Menţionăm că, ieri, preşedintele ţării noastre Klaus Iohannis era aşteptat să susţină un discurs la reuniunea ONU.
1. Rasu' plansu'
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2018, 21:38)
Bursa, mentionati ca ieri preşedintele ţării noastre Klaus Iohannis era aşteptat să susţină un discurs la reuniunea ONU! dar, astazi, nu puteti (nu sunteti in stare) sa ne precizati daca l-a sustinut sau a pierdut autobuzul si nu a mai ajuns??.