PREMIERUL CERE ANCHETAREA CAZULUI CITY INSURANCE: "Să vedem ce a făcut ASF în ultimii ani de zile"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 septembrie 2021

"Să vedem ce a făcut ASF în ultimii ani de zile"

OUG care îmbunătăţeşte reglementările privind despăgubirea asiguraţilor, aprobată în Guvern

Premierul Florin Cîţu a cerut, ieri, anchetarea cazului City Insurance. Oficialul a declarat, după şedinţa de Guvern: "Vreau să ne asigurăm că toţi cei care au fost păgubiţi să nu sufere de pe urma acestui faliment. În şedinţa de guvern am cerut mai multe anchete, pentru că această companie a fost auditată ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Este totuşi o companie care avea o cotă importantă din piaţă. Aş vrea să ne uităm în urmă şi să vedem ce a făcut reglementatorul, să vedem ce a făcut ASF în ultimii ani de zile, să vedem rapoartele. Aş vrea să vedem ce controale a făcut ANAF în ultimii ani şi cu ce rezultate la compania respectivă. Vom avea informaţiile în perioada următoare. Nu avem alte pârghii să intervenim, pentru că ASF este în subordinea Parlamentului. Mă aştept să văd o comisie de anchetă, după ce conducerile celor două Camere ale Parlamentului vor termina cu demersurile privind moţiunea de cenzură",.

Întrebat dacă nu cumva ASF ar trebui curăţată de angajaţii pe pile politice, şeful Guvernului a spus: "Reglementarea este un domeniu complicat. Un act normativ ar trebui să fie la nivelul Parlamentului, dar profesionalizarea trebuie făcută la toţi reglementatorii din România pentru că vedem că aceste situaţii se repetă. După modul cum au fost făcute numirile precedente ale profesioniştilor la ASF, rezultatul acesta nu îi surprinde pe români".

În şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobată Ordonaţa de Urgenţă care prevede că toţi asiguraţii de la City Insurance vor fi despăgubiţi de Fondul de Garantare, în limita pragului maxim de 500.000 lei de poliţă.

"Ordonanţa de urgenţă a fost necesară pentru a consolida protecţia asiguraţilor în legătură cu falimentul unor societăţi de asigurare. (...) În cazul sumelor plătite de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), dacă instanţa va respinge definitiv cererea de deschidere a procedurii de faliment, pentru recuperarea sumelor respective, fondul poate acţiona în regres împotriva companiei respective. În mom de faţă din FGA se plătesc încă alte falimente anterioare şi rămâne de văzut dacă fondul va fi depăşit", a spus Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor Publice.

Referitor la situaţia privind City Insurance, ministrul Finanţelor a precizat: "Eu nu sunt de acord, dacă se dovedeşte că a fost o fraudă, cu acoperirea fraudei din banii noştri, adică de la bugetul de stat. Cred că sumele respective trebuie să fie recuperate de la cei care au săvârşit frauda, iar dacă va trebui să suplimentăm sumele acordate FGA, suplimentările le vom acorda cu titlu de împrumut".

Întrebat care sunt măsurile ce trebuie dispuse în legătură cu conducerea ASF în scandalul City Insurance, ministrul de resort a reiterat că Autoritatea se află sub control parlamentar: "Parlamentul trebuie să decidă dacă există o vină în dreptul conducerii ASF sau vor aştepta anchetele penale pentru a decide ulterior. Sunt convins că în Parlament conducerea ASF va prezenta un raport sau va răspunde la întrebări. Dar în această speţă sunt elemente care te pun pe gânduri. Vorbim despre o situaţie care nu se putea întâmpla peste noapte, despre un sistem care presupune reasigurarea sumelor pentrru care ai incheiat poliţe şi, dacă s-ar fi respectat legea, nu s-ar fi ajuns aici", a spus Dan Vîlceanu.

Conform actului normativ adoptat ieri de Executiv, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a asigurătorului şi constatării stării de insolvenţă, Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate plăti daunele solicitate.

Asiguratul trebuie să meargă cu dosarul respectiv direct la Fondul de Garantare care va face plăţile aferente. Prin actul normativ a fost majorat plafonul maxim de despăgubire pentru o poliţă de asigurare de la 450.000 lei la 500.000 lei şi a fost modificată dispoziţia privind plata din fondul de garantare doar a unei poliţe de asigurare pentru fiecare asigurat. Prin dispoziţiile noului act normativ, toate poliţele de asigurare deţinute de o persoană vor fi plătite de fondul de garantare.

Printre dispoziţiile OUG aprobată ieri se numără:

- stabilirea cuantumului daunelor morale cu respectarea principiului echităţii şi prin raportare la consecinţele negative suferite în plan fizic şi psihic;

- reglementarea expresă a faptului că executarea silită pentru titlurile executorii obţinute împotriva asigurătorului nu poate fi demarată împotriva Fondului;

- modificarea căii de atac a deciziilor Fondului de respingere a plăţii sumelor solicitate, în sensul că aceste decizii pot fi contestate la instanţele civile de la sediul Fondului, spre deosebire de prevederile actuale care stabilesc posibilitatea de contestare la Curtea de Apel Bucureşti. În consecinţă, taxa de timbru de 200 lei va fi aplicată şi în cazul contestaţiilor introduse la instanţele judecătoreşti în temeiul Legii nr. 213/2015;

- introducerea posibilităţii Fondului de a se îndrepta în mod direct împotriva persoanelor care au încasat necuvenit sume de la Fond;

- reglementarea expresă a dreptului Fondului de a avea puncte de lucru;

- reglementarea competenţei ASF de numire a Fondului ca administrator interimar al unui asigurător pentru care se dispune măsura retragerii autorizaţiei de funcţionare şi se constată indiciile existenţei stării de insolvenţă, precum şi reglementarea atribuţiilor acestuia;

- reglementarea posibilităţii Fondului de a-şi constitui conturi în valută, precum şi de a-şi investi resursele financiare şi în instrumente financiare şi alte plasamente în valută;

- reglementarea competenţei A.S.F. de a stabili un plafon maxim al plăţilor efectuate de Fond prin intermediul poştei, în scopul diminuării costurilor generate de comisioanele aferente unor astfel de servicii de plată, în contextul în care există o diferenţă semnificativă între comisioanele practicate de poştă şi cele ale instituţiilor de credit;

- reglementarea competenţei comisiei speciale de a suspenda soluţionarea cererii de plată, în situaţia expres reglementată în care petentul solicită prelungirea termenului de furnizare a documentaţiei solicitate de Fond, care include acte emise de alte entităţi private sau publice.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. nu stiu ce a facut asf dar marcu si rosu sigur nu au facut nimic. la brutarie!

    1. Ce a facut ASF in ultimii ani? Simplu! A angajat tot felul de nulitati fara studii (nu mai zic studii economice) doar pentru ca erau rubedenii (copii, soti, sotii, nora, finu etc.) cu politicieni expirati; a angajat amante cu nemiluita pentru ca au Nadragii fini si stiu sa miste frumos din membrane pe holurile stramte si insalubre ale ASF numai bine pentru clatit ochii, au angajati securisti comunistoizi care nu vor sa stea degeaba in pensie speciala si mai fac un ban cinstit pe la ASF, au angajat tot felul de specimente umane pe salarii vest europene; pe 14 salarii (daca luam in considerare prima de Craciun si cea de Paste), pe salarii de mii de euro, beneficii medicale, pensii facultative platite de ASF etc. In timpul asta foarte multi oameni capabili si profesionisti (putini e drept dar mai existau si de astia in ASF) au plecat plini de scarba sau au fost facuti sa plece. Totul ca sa faca loc nulitatilor si ca sa nu mai comenteze negativ. Dar politica de distrugere a ASF si angajatiilor sai inceputa de Leonardo Badea si continuata prolific de Nicu Marcu ...are costul ei. Sper ca acum cu City Insurance (de care toate Consiilile ASF din ultimii 5 ani au stiut in ce stadiu era si i-au acoperit si pot dovedi oricand asta cu documente, nu din auzite) ..ASF sa fie decapusat de toate nulitatile din CASF si de capusele aduse de ei. Mare atentie pe site-ul ASF. Dupa ani de zile organizeaza concursuri de angajare multiple. De ce? simplu. Membrii CASF isi plaseaza consilierii intrati fara concurs in posturi prin ASF sa ramana ancorati la salariile imense si la informatii pentru cand vor fi suspendati din cauza City Insurance. E bine sa ai cartite in interior pentru informatii atunci cand esti anchetat de DNA, DIICOT si cine o mai avea chef sa ancheteze un fapt simplu: City trebuia sa fie falimentat de 5 ani cel putin sau trebuia sa aduca real bani pentru MCR si SCR tot de acum 5 ani.

      Toti presedintii au simpatizat si promovat nulitati. Misu i-a tolerat, Leo i-a promovat la maxim si a desconsiderat profesionistii tot la maxim, Nicu si-a batut joc de profesionistii din ASF si a cultivat slugarnicia, pupincurismul, imbecilitatea, prostia. Vreti un exemplu? Valentin Ionescu, zis si “basina ASF”. O sa iasa la iveala imbecilitatile acestui personaj sinistru care a stiut sa arata cu degetul la altii fara sa vada propria mizerie morala si profesionala. Cu o mie de scheleti in dulap, Vali Ionescu juca cu tupeu rolul specialistului si moralistului el fiind o basina gonflabila puturoasa, plina de interese obscure si cu greseli flagrante. Nicule multa lume ti-a zis cine este Ionescu si l-ai tinut in brate si l-ai promovat director.

      Aranjarea unor concursuri este infracțiune. Du-te la Parchet dacă ai probe. Sau ești vreun frustrat din ASF care nu faci nimic și ai impresia ca meriți mai mult.

      Bah internule tu chiar esti pe linga drum.

      Daca ai scris ca merit mai mult dovedeste tabara in care te afli si cu creierul de gaina cel ai si cu "prietenii"  

      Corect si adevarat ce spui

      Stati voi linistiti ca Nadragii ASF sunt bine agatati in cui. Si nici nu ii dersnjeaza nimeni. După Oprisan a urmat unul si mai bun. Fete destepte.

      Parchetul vine la asf. Nu e nevoie invers. Banii nemunciti nu sunt de penal? Susținerea și numirea ca director fără concurs a coruptei Stefanoiu nu e infracțiune? Directorul general piața de capital mana în mana cu toate ilegalitățile din piață. Numita Oana Stefanoiu a doua mare basina puturoasa a asf. Asta ce o fi? Mușat Marilena ca știe de acum ca e viitorul director juridic după concursul aranjat. Asta nu e infracțiune? Mușat Marilena stăpâna eșecului City. Doamna e parte in dezastrul city și are de dat explicații. Nu sa fie promovata director juridic. Putregaiul în asf ajunge pana la cer și e girat de conducere.

    Sumele trebuie recuperate nu doar de la cei care au savarsit frauda ci si de la cei care au permis savarsirea acestei fraude (adica de la reglementatorul si supraveghetorul pietei - ASF).

    Mi se pare normal ca pe langa recompensele salariale pentru partea buna a activitatii oricarui bugetar, sa existe si penalitati pecuniare pe masura celor salariale, atunci cand acestia gresesc. Numai asa pot fi responsabilizati si numai asa, atunci cand sefii vor plati si ei (intr-o forma sau alta) pentru greselile subalternilor (mergand pana la demitere) se vor gandi de mai multe ori inainte de a angaja cumetri incompetenti. Trebuie curatat tot sistemul bugetar de aceste uscaturi care ne sufoca pe toti si sugruma o tara intreaga. 

    1. Toti sefii trebuie saq aiba libertatea de a-si forma echipa si de a face astfel angajarile pe care le considera potrivite, insa atunci cand angajati (alesi de acesti sefi) gresesc, sefii lor sa raspunda solidar cu angajatii respectivi. Doar asa vom scapa de incompetenti, de hoti, de corupti, de nesintiti (cand ei vor plati pentru greselile pe care le fac si nu societatea, adica noi toti). Nu societatea a gresit in cazul City ci ASF-ul asa incat paguba trebuie recuperata de la ASF, incepand cu Negritoiu si terminand cu Marcu si angajatii lor. La fel in cazul pagubelor de la SIF-uri, Comvex si altele.

      Problema ASF cea mai mare este faptul ca publicul nu stie ca exista. Nu stie ca tot felul de nulitati au salarii de Franta intr-o tara ca Romania in care ei abia se descurca de la luna la luna. Si publicul nu stie ca amantele din ASF au 5000 de euro lunar din banii lor (CAS la Pilonul II, asigurari, investii la bursa). Publicul nu stie si ASF se destrabaleaza. Comentatorul 2 e dovada clara. Are impresia ca la ASF sunt bugetari. Nu!! Tocmai asta e problema. ASF nu sunt bugetari ci (chipurile) "autofinantati" din banii nostrii ai tuturor din Romania. De aia e fac ce vor. Au salarii de 15000 de euro in CASF si 5000 orice muritor de acolo. Pentru ca nu sunt bugetari. Dar publicul doarme gramada pe el, se indigneaza putin cand vede cate o stire cu City Insurance si uita si ASF o ia de la capat cu 15000 de euro. Ca doar nu sunt bugetari sa fie injurati de dimineata pana seara de toti ca au salarii enorme de.... 3000 de lei.

      Amice, nu te contrazic, doar precizez ca "bugetar" inseamna "din banii nostrii, ai tuturor", adica bani colectati de la toti contribuabilii..

      ASF nu este bugetara, se finanteaza prin taxele colectate din piata de capital, deci nu din banii nostri, ai tuturor.

      Doar pentru limpezire.... 

      Dosarul de la Parchetul general ar viza 20 de persoane din conducerea şi acţionariatul City Insurance, cel mai important fiind acţionarul majoritar Dan Odobescu, dar şi persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.

      Dacă Prejudiciul minim estimat în dosar se ridică la peste 28 de milioane de euro și procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveţia, Luxemburg, insulele Cayman şi Barbados, rezultă că finanțarea reală se face prin luare de mită în sistem offshore. 

      Cea legală e una, cea reală e alta!!!  

      Să sperăm că se vor găsi banii în offshores, măcar o parte din ei. 

      Dar cu fraierii cu asigurare la City cum rămâne? Dar cu nefericiții implicați în accidente cu fraierii City cum rămâne? Puțini au CASCO,are majoritate a nefericiților au RCA. Avem o instituție de rahat într-o țară de tot rahatul!!! 

      Decontarea directa a fost preambulul deznodamantului City.

      ASF a contribuit la rapt, acordandu-le celor de la City 1 an intreg de cash flow unidirectional. 

      Domnule MAKE stiu ca le stiti pe toate si ca urati sa fiti contrazis dar in materie de ASF nu ma puteti corecta. Concret atasez Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 16/2014*) privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară. Ce voiam sa demonstrez este faptul ca publicul simplu, oamenii de pe strada nu stiu ca exista ASF care se finanteaza nu doar din taxele din piata de capital dar - cel mai important - prin Pilonul II constituit din CAS-urile tuturor angajatilor din tara asta ASF se finanteaza din banii majoritatii contribuabililor romani. Veniturile din piata de capital sunt mici. RCA - da da asta de falimenteaza - aduce cea mai mare pondere din veniturile ASF. De aia nu a falimentat City atunci cand trebuia. Salariile de 15000 de euro din asigurari se platesc. Dar nu intentionez sa va contrazic! nu va enervati, nu ma injurati...injurati faptul ca unii putini si prosti castiga enorm de la cei multi fara sa merite, fara sa fie capabili de nimic in afara de interese marunte de pietari de cartier

    Exact ce a facut ASF la Sif-uri, nimic. Toti le arata ce se intampla la sif-uri, dar ei sunt pe mana cu hotii. Aici ar trebui vazut ca DIICOT, DNA nu face nimic si alte structuri ale statului. In concluzie toti apara HOTII SI MAFIOTII.

    1. Gogule, hai să definim "toți".

      Se intelege ce vrea sa spuna. Nu e nevoie de definitie.

      o parte din ei :Negritoiu, Armeanu, Golovatic, Petrescu, Musat Marilena ( o fi coincidenta cu Nicolae Musat?), Coca Constantinescu, Radulescu Corona, Valentin Ionescu, Badea, Dascalu, Rosu, Socol, Wlassopol si nu in ultimul rand Marcu grobianul brajilor!

      Sava nu iti freca manutele cu iubi Constantinoiu ca timpul vostru a expirat.

    De ce nu se pune niciun moment intrebarea: City nu trebuia sa se reasigure? De ce se plateste totul de catre FGA, adica de catre ceilalti asiguratori care platesc din banii celor care se asigura?

    1. ASF nu stia ca City trebuia sa se reasigure? A verificat daca s-a reasigurat si la cine? Daca a verificat, cand a facut-o? Si la ce concluzii a ajuns? Si ce masuri a luat? Pai cu unul la Leo si cu unul ca Marcu unul mai catastrofal decat altul s-a ajuns la faliment. Asta-i!

    D-le PM, Seful ASF trebuie destituit IMEDIAT si cu "zgomot" - sa fie un exemplu f.vizibil - pt controlul defectuos al soc de asigurari. NU EZITATI!...si populatia va intelege ca IN SFARSIT are un PMinistru.

    1. Destituit?!

      Nuuu, el trebuie arestat impreuna cu toti cei care l-au numit si mentinut acolo. 

      Democratul, ce treaba are PM cu arestările?

      Are...

      bah Tarane n-ai ce hali ? ASF e sub tutela parlamentului rusinii. Nu destituie primu ca nu poate. Ia pune de impacheteaza un par si hai la poarta parlamentului sa le aplicam legea poporului la toti parlamentarii rusinii nationale....

      Aveți în ASF câțiva retrași speciali din SeReI. În Parlament aveți o majoritate ușor descumpănită cam cum ați ales-o, alcătuită din pionii unor grei din SeReI. Justiția este dependentă de SeReI.

      Luați-vă părul și mergeți la parlament. Din fericire încă avem Securitatea mândriei naționale. Oricât ar fura, fenta merge de fiecare dată. 

      ce-i asta Aveti ? a naibii rumunule nu crezi ca ai si tu ? daca te deranjeaza parul este bine, inseamna ca ai ceva la cap

      Eu n-am propus sa ies cu părul la Parlament, deci aveți tot ce vă trebuie, mai ales Securitate rumuneasca, perfecta pt voi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb