Premierul Cîţu a cerut verificări la Apele Române

G.U.
Politică / 3 februarie 2021

Premierul Cîţu a cerut verificări la Apele Române

Premierul Florin Cîţu a cerut Corpului său de control să investigheze situaţia de la Apele Române, în urma apariţiei în presă a unor informaţii privind angajarea unei tinere fără a avea cunoştinţe minime în domeniu, conform Agerpres.

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, am cerut Corpului de control al prim-ministrului să investigheze situaţia de la Apele Române.

În mandatul meu, aşa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenţă şi transparenţă. Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcţii de conducere, este pentru toţi cei care lucrează în sectorul public: fără penali în funcţii publice; profesionişti; fără nepotisme; fără conflict de interese", a scris Cîţu, astăzi, pe Facebook.

Potrivit unei anchete realizate de Recorder, "o tânără care a lucrat ca ospătăriţă, apoi a fost, pe rând, manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei şi care spune că a terminat Facultatea de Chimie este unul dintre cei mai proaspeţi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Claudiu Nasui

    9tShpmounsormedh ·  

    Care credeți că sunt cele mai mari contracte ale ministerului economiei? 

    Investiții? Consultanți pentru puzderia de companii de stat, marea majoritate cu probleme mari? Lucrări în clădirea-monument istoric lăsată în paragină pe o arteră principală a Bucureștiului (Calea Victoriei)? 

    Nu. Cele mai mari contracte sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie. 

    În prima zi când am ajuns la minister, pe 24 decembrie, am primit de tot felul de cereri să semnez documente. Inclusiv contracte care angajează bani publici sau pornesc tot felul de licitații. Toate mi se spunea că erau „extrem de urgente”. Fără ele se bloca totul. Iar toate trebuiau semnate imediat, pe loc. Fără să am timp să consult documentația propriu-zisă. Nici măcar nu aveam echipă. Evident, nu am semnat nimic, pentru că nu cred în astfel de presiuni. 

    Am cerut, însă, o situație cu toate contractele pe care le-a încheiat ministerul anul trecut cu valoarea de peste 5.000 euro. Contracte pe care le vom face publice pe site-ul ministerului în curând. 

    Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele. Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln. 

    Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului. 

    La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă. 

    Cine câștigă cel mai mult din aceste contracte? Am avut curiozitatea sa ma uit. Organizatorul care își ia un comision consistent. Comision, calculat pe valoarea contractului. Cu cât este mai mare suma, cu atât câștigă mai mult. Așa că la ce folos să fie ieftin? 

    Al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris. Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract. 

    Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă. 

    Nu știu nimic de acea firmă. Văd doar că are multiple contracte cu ministerul, nu am încă cifra finală câte, deocamdată am reperat încă vreo 8. 

    Câți bani face această companie din banii statului? Doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei. Toate astea într-un an cu pandemie și buget de austeritate. 

    Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României. Voi reveni cu mai multe detalii după ce am o discuție și cu ei, inclusiv referitor la asta. Deocamdată, am văzut doar ce au scris în rapoartele din anii anteriori. 

    România va merge bine în momentul în care respectăm banul public. Sunt banii pe care milioane de români îi muncesc cu greu și pe care statul li-i ia prin taxe și impozite care nu sunt mici deloc. Avem cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa. Tocmai pentru că statul se finanțează din banii aceștia, trebuie să îi respectăm și să-i cheltuim chibzuit. Sunt bani proveniți din munca contribuabililor. 

    E ușor să fii generos cu banii altora. Politicienii dau, de multe ori, bani la diverse grupuri de interese pentru că nu dau din banii lor. Dau din banii dumneavoastră. 

    Nu voi accepta niciodată risipirea banului public, oricare ar fi atacurile la persoana mea care vor veni din cauza asta. 

    Ministerul economiei trebuie să fie un sprijin pentru întreaga economie, nu doar pentru cei care știu să navigheze culoarele întortocheate ale statului. Iar asta ales într-un an care se anunță a fi foarte greu economic în care fiecare leu contează.

    De curiozitate, câți dintre dumneavoastră ați participat pe banii statului la astfel de târguri în străinătate? 

    1. Fii binecuvantat Omule!

      daca toti cei de la butoane ar gandi ca tine poate s-ar misca ceva in tara asta! 

      in mine ai castigat un prieten si un sustinator! 

      Doamne ajuta! 

      draga matule 

      esti varza cu fasole 

      dute si lasa-ne ca avem de reparat ce ai distrus tu si predecesorii tai!!!!

      De pe site-ul ANAF, pe ce se sifoneaza banii:

      "Programul de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse"...Deci Elvetia care nici macar nu face parte din UE, "ne ajuta" cu reducerea dispatitatii economice si sociale :-)...poate asa se explica pretul utilitatilor si a carburantilor si in RO ca in UE la salarii de o treime fata de UE 

      Trimit articolul prietenilor. Poate asa declansam o mișcare de trezire și acțiune.

      doamne ajuta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb