• La 1 octombrie se va majora pensia minimă şi punctul de pensie
• Neimpozitarea profitului reinvestit se aplică tot de la 1 octombrie
• Impozitul forfetar se va restrânge la domenii specifice în 2010
• Proiectul de restructurare a agenţiilor din aparatul ministerial se va dezbate în Parlament
Guvernul îşi va asuma pe 2 septembrie răspunderea pe Legea salarizării unice, pe restructurarea agenţiilor guvernamentale, pe interzicerea cumulului pensie-salariu şi pe Legea Educaţiei, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de coaliţie.
Întrebat dacă colegii de coaliţie sunt de acord cu asumarea răspunderii pe aceste legi, Boc a replicat că PSD "nu a avut obiecţii majore".
Premierul a anunţat că în următoarea şedinţă de Guvern miniştrii vor veni cu lista agenţiilor pe care au decis să le restructureze, astfel încât, din 226 să rămână 107: "În urma acestei întâlniri vom trece la finalizarea proiectului de lege pentru restructurarea agenţiilor şi vom merge cu el în Parlament. Dacă nu trece, Guvernul va pleca acasă!".
Tot în cadrul coaliţiei s-a stabilit respectarea angajamentelor faţă de pensionari, mai precis majorarea pensiei minime de la 300 la 350 de lei şi a punctului de pensie cu 2%, începând cu 1 octombrie.
Potrivit premierului, alte două măsuri importante pentru relansarea economică vor fi aplicate, anume neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 octombrie şi restrângerea impozitului forfetar la domenii specifice din 1 ianuarie 2010.
Tot în şedinţa de ieri, Coaliţia a stabilit accelerarea calendarului de adoptare a legilor de reformă, prin menţinerea cotei unice de salarizare la 16% şi continuarea rambursării TVA.
Premierul a mai declarat că toate măsurile enumerate sunt esenţiale, şi ar trebui privite nu sub forma unor condiţii impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI), ci mai degrabă ca necesităţi.
Domnia sa a conchis că setul de măsuri aplicate de actualul Guvern din decembrie 2008 şi până acum a ajutat la menţinerea unui deficit bugetar în limitele normalului, în caz contrar, fără aplicarea lor, am fi avut un deficit de 14%.