Premierul Georgiei acuză NATO pentru războiul Rusiei în Ucraina

T.B.
Internaţional / 30 mai 2023

Premierul Georgiei acuză NATO pentru războiul Rusiei în Ucraina

Invazia Rusiei în Ucraina a fost o reacţie la expansiunea NATO, a declarat premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, reluând justificarea Kremlinului pentru război, deşi ţara sa aspiră să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice. Declaraţia sa este un alt semn al divizării clasei politice georgiene faţă de Occident, scrie POLITICO, conform news.ro.

Luând cuvântul, marţi, la forumul de securitate GLOBSEC de la Bratislava, Irakli Garibaşvili a declarat că "unul dintre principalele motive" din spatele conflictului din Ucraina "a fost expansiunea NATO (...), dorinţa Ucrainei de a deveni membră a NATO".

Afirmaţiile potrivit cărora trupele occidentale invadează graniţele Rusiei au fost o parte esenţială a discursului lui Vladimir Putin înainte de a ordona un asalt total asupra Ucrainei în februarie 2022.

Georgia vrea să adere la alianţa militară şi la UE, dar noile declaraţii ale premierului nu vor fi bine primite, notează POLITICO, potrivit news.ro.

La summitul NATO de la Bucureşti din 2008, Georgia şi Ucraina au cerut să adere la NATO, dar aliaţii nu au găsit consensul şi au fost lăsate să mai aştepte, fără a li se oferi un orizont clar pentru aderare. La începutul acelui an, 77% dintre alegătorii georgieni au susţinut aderarea ţării la NATO în cadrul unui referendum naţional. În urma scrutinului, Alianţa a emis o declaraţie în care a afirmat că ţara va deveni în cele din urmă membră, dar de atunci progresele în ceea ce priveşte aderarea au stagnat.

La câteva luni după summitul NATO de la Bucureşti, Rusia a intrat cu trupe în Georgia. Aproximativ o cincime din teritoriul Georgiei este ocupat de forţele armate ruse şi de regimurile separatiste pe care le susţine în Osetia de Sud şi Abhazia.

Tbilisi a devenit ulterior unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, alianţa antrenând trupele ţării.

În pofida ambiţiei declarate de a adera şi la UE, Georgia nu reuşeşte să îndeplinească cerinţele privind reformele necesare pentru a avansa pe acest drum. "Am observat regrese în domeniile cheie ale statului de drept, guvernanţei şi drepturilor omului", a declarat Bruxelles-ul anul trecut.

La începutul acestei luni, Moscova a anunţat că va renunţa la interdicţia de zboruri între cele două ţări şi va elimina obligativitatea vizelor pentru cetăţenii georgieni. Zborurile au fost reluate, în ciuda faptului că însuşi preşedinta prooccidentală a Georgiei a declarat că această măsură nu este altceva decât "o altă provocare rusă".

Potrivit Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR), oligarhul Bidzina Ivanişvili, fondatorul partidului de guvernământ Visul Georgian, "pare a fi în mare măsură responsabil" pentru virajul pro-Moscova al Georgiei. "Prin controlul său asupra partidului Visul Georgian şi a guvernului, Ivanişvili ar putea încerca să aducă Georgia în sfera de influenţă a Rusiei", afirmă think tank-ul de la Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Un prim ministru (ce sinistru!) care ignora 77% din alegatori, ce mai cauta la guvernare?

    1. Dar Alenica Berboche, ministrul de externe a Germaniei, care a declarat ca nu-i important ce doresc alegătorii din Germania ea sprijina

      pe actorasul planetar, și gata, 

      CE MAI CAUTA LA GUVERNARE??!!

      Ea este susținută de NATO

      Scuze,era o intrebare retorica

      Când era georgianul glumeț la putere, Rusia a intrat cu tancurile în Georgia.

      A încercat la fel și cu actorașul dar ceva n-a mers. 

      Un sclav sovietic la butoane asigură sărăci multă și liniște veșnică. 

    SCUZE, DAR NU E NORMAL CA RUSIEI SA NU-I CONVINA VECINATATEA NATO? SI POLONII IES CATEODATA DIN RAND. SI ALTII, DESI NU-I VOIE, VAI!

    Asa este, Ukraina a cerut acest razboi cu Russia din 2014 cand a atacat Dombasul rusesc… La ce le o fii trebuit NATO la Ukrainenii? Acum sunt carne de tun….

    1. Rușii. :))))

      Partea rusofonă a Ucrainei a fost arată. Cu siguranță asta ajută mult. :)))) 

    Oare este o minciuna ca NATO a ajuns la granițele Rusiei ? intreb ,ca se spune ca este un pretext si o justificare a Rusiei .

    1. Poate nu ar trebui sa uitam cum a reactionat USA,cand CUBA tara independenta

      a vrut sa se inarmeze cu arme rusesti, americanii au sarit imediat cu SECURITATEA

      nationala in mare pericol din cauza rusilor 

      Omitem faptul că Finlanda are forța militară de a călca Rusia în picioare.

      Parelela Cucuba e de gâgă. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb