PREMIERUL GRECIEI: ''Pandemia nu ne va determina să închidem din nou economia''

G.U.
Macroeconomie / 5 iulie 2021

''Pandemia nu ne va determina să închidem din nou economia''

Economia Greciei nu va mai fi închisă din cauza pandemiei, dacă ar trebui protejată doar o minoritate nevaccinată, a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu acordat ieri publicaţiei Kathimerini, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În primul val al pandemiei de COVID-19 de anul trecut Grecia s-a descurcat bine, dar apoi creşterea numărului de infecţii a forţat ţara să impună restricţii în noiembrie, care au costat miliarde de euro economia ce îşi revenea lent de pe urma crizei din ultimul deceniu.

După scăderea numărului de infecţii, Atena a început relaxarea restricţiilor, dar temerile au crescut din cauza răspândirii variantei Delta.

Săptămâna trecută, Guvernul grec a decis să ofere tinerilor cu vârste între 18 şi 25 de ani care se vaccinează un card preplătit de 150 de euro, pentru a stimula vaccinarea anti-COVID-19. Până în prezent, circa 47% din populaţia Greciei a fost vaccinată cel puţin cu o doză şi peste 36% cu schema completă, notează sursa citată.

"Când am impus restricţiile, nu existau vaccinuri. Acum le avem", a declarat Mitsotakis.

Acesta a adăugat că nu poate face vaccinarea obligatorie. "Dar toată lumea trebuie să-şi asume responsabilitatea. Ţara nu se va închide din nou pentru protecţia unui număr redus de persoane nevaccinate", a susţinut premierul elen.

Şi guvernatorul Băncii Centrale, Yannis Stournaras, a previzionat recent că economia ţării ar urma să urce cu 4,8% în 2022, după un avans estimat la 4,2% în 2021.

PIB-ul Greciei s-a contractat anul trecut cu 8,2%, mai puţin decât se estima, chiar dacă veniturile din turism au fost mult mai scăzute, iar restricţiile impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat afacerile.

În actualul deceniu, ritmul anual de creştere a PIB-ului Greciei ar urma să se situeze la 3,5%, datorită a miliarde de euro din pachetul de redresare şi a altor fonduri europene, a explicat oficialul elen.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Comisia Europeană va distribui aceşti bani în tranşe, în funcţie de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre. Prima tranşă ar putea veni în această vară.

În următorii ani, Atena ar urma să primească 19,40 miliarde de euro sub formă de granturi şi 12,70 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută, echivalentul a aproximativ 16% din PIB-ul ţării.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Ţara nu se va închide din nou pentru protecţia unui număr redus de persoane nevaccinate" spune prostanacul de premier. Si mai sus, peste 55% nu au primit nicio doza.

    din 27 iunie iata evolutia pana ieri: 235, 361, 563, 627, 729, 980, 1182 

    Explicatia este un extrem de simpla, vaccinatii purtatori de virusi pe care grecii NU II TESTEAZA la granita. Probabil ca testeaza aleatoriu dintre cei cu teste. Grecii ar trebui sa testeze si sa carantineze pe cei gasiti pozitiv, vaccinati sau nevaccinati. 

    1. Prostanacul de premier nu intelege ca el nu va inchide economia, dar celelalte tari se vor izola de Grecia asa cum s-au izolat de Portugalia.

      Monoritatea nevaccinata care MAJORITATE!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb