Premierul May anunţă alegeri anticipate pe 8 iunie

A.C.
Internaţional / 18 aprilie 2017

Theresa May (Sursa foto: AP Photo)

Theresa May (Sursa foto: AP Photo)

Actualizare 17:53 Tusk compară situaţia din Marea Britanie cu un scenariu semnat de Alfred Hitchcock

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat astăzi pe Twitter că a avut o discuţie telefonică "bună" cu Theresa May, după ce aceasta a convocat alegeri parlamentare, şi a comparat situaţia din Regatul Unit cu un scenariu demn de de Alfred Hitchcock, potrivit Reuters.

"Hitchcock a fost cel care a regizat Brexitul: la început un cutremur şi apoi tensiunea creşte", a scris Donald Tusk.

Tusk a făcut referire la un comentariu atribuit celebrului regizor, potrivit căruia un film bun "ar trebui să începă cu un cutremur şi să fie urmat de tensiune în creştere".

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:43 Conservatorii Theresei May se îndreaptă spre o victorie detaşată în alegeri, arată sondajele

Partidul Conservator se îndreaptă spre o victorie detaşată în alegerile convocate de premierul Theresa May pe 8 iunie, relatează The Guardian.

O medie a sondajelor realizate în luna martie de Electoral Calculus estimează că Partidul Conservator va obţine o majoritate de 112 mandate în Camera Comunelor. Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 10.000 de oameni.

Sondajele realizate în weekend arată şi mai bine pentru May. Un studiu ComRes publicat duminică de Sunday Mirror şi The Independent creditează conservatorii cu un avans de 21% în faţa laburiştilor.

Astfel, conservatorii lui May sunt creditaţi cu 46% din intenţiile de vot, iar laburiştii cu 25%, potrivit News.ro.

Un sondaj YouGov pentru The Times creditează conservatorii cu un avans de 17% în faţa laburiştilor. Aproximativ 42% dintre alegătorii intervievaţi vor vota pentru conservatori, 25% vor vota pentru laburişti, 11% pentru liberal-democraţii şi tot 11% pentru UKIP.

Laburiştii au obţinut cel mai bun rezultat la sondajul realizat în weekend de Opinium şi publicat de The Observer. Însă şi în acesta ei sunt devansaţi de conservatori, cu 11 puncte procentuale. Astfel, conservatorii sunt creditaţi cu 38% din intenţiile de vot, laburiştii cu 29%, UKIP cu 14% şi liberal-democraţii cu 7%.

Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, şi premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, au anunţat că vor susţine convocarea de alegeri anticipate pe 8 iunie, aşa cum a cerut premierul Theresa May.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:25 Premierul Scoţiei o acuză pe Theresa May că încearcă să forţeze un Brexit ''dur''

Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a acuzat-o pe Theresa May că vrea să impună un Brexit "dur" prin decizia de a convoca alegeri anticipate pe 8 iunie, informează Reuters.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:43 Partidul Laburist susţine organizarea de alegeri anticipate pe 8 iunie, în Marea Britanie

Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a anunţat că va susţine convocarea de alegeri anticipate pe 8 iunie, aşa cum a cerut premierul Theresa May, relatează The Guardian.

"Salut decizia premierului de a oferi poporului britanic şansa de a vota pentru un Guvern care să pună interesele majorităţii pe primul plan", a afirmat Corbyn într-un comunicat, citat de News.ro.

Corbyn a afirmat că Partidul Laburist "va oferi ţării o alternativă eficientă la un Guvern care a eşuat în reconstruirea economiei a oferit standarde de trai în cădere".

"Conservatorii văd o şansă pentru a orienta Marea Britanie spre dreapta, pentru a impune un Brexit dur şi a impune tăieri şi mai mari. Să ne ridicăm pentru Scoţia. #GE17", a scris Sturgeon, sugerând că susţine organizarea de alegeri generale în acest an.

La rândul său, premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), a răspuns pe Twitter apelului lui May.

(A.C.)

--------

Actualizare 14:16 Lira sterlină se apreciază, iar bursele europene scad, după anunţul premierului Theresa May

Lira sterlină se apreciază astăzi, în ton cu obligaţiunile, în timp ce bursele europene sunt în scădere, după ce premierul britanic Theresa May a anunţat că a convocat alegeri anticipate pe 8 iunie, investitorii analizând evenimentele geopolitice după un weekend prelungit, relatează Bloomberg.

Moneda britanică s-a apreciat cu 0,1% după acest anunţ, până la 1,2576 dolari pentru o liră.

Indicele londonez FTSE 100 este în coborâre cu 1,2%, cel mai mare declin consemnat din ianuarie, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 scade cu 0,9%, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, tras în jos de titlurile miniere.

Obligaţiunile guvernamentale europene cresc odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din Franţa.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:11 May şi-a motivat decizia prin lipsa de susţinere din Parlament faţă de planul guvernului sau pentru mandatul de negociere cu UE pentru Brexit

Premierul Theresa May a anunţat astăzi declanşarea alegerilor anticipate. Într-o declaraţie pentru scena publică, May şi-a motivat decizia prin lipsa de susţinere din Parlament faţă de planul guvernului sau pentru mandatul de negociere cu UE pentru Brexit.

"Vara trecută, după ce ţara a votat să iasă din UE, Marea Britanie avea nevoie de siguranţă, stabilitate şi conducere puternică. După ce am devenit eu premier, Guvernul a oferit exact aceste lucruri", a spus May, citată de News.ro, enumerând realizările Guvernului său, printre care faptul că încrederea consumatorilor a rămas mare, au fost create numeroase locuri de muncă, iar creşterea economică a depăşit toate aşteptările.

În plus, Londra a pus în practică mandatul referendumului, a subliniat premierul: "Marea Britanie iese din Uniunea Europeană şi nu poate exista cale de întoarcere".

May a criticat partidele de opoziţie pentru că pun sub semnul întrebării viziunea Guvernului pentru Brexit. "În acest moment de semnificaţie naţională enormă, ar trebui să existe unitate în Westminster (Parlament - n.r.), însă există diviziune. Ţara se uneşte, dar Westminster nu", a adăugat ea.

Şefa Guvernului de la Londra a explicat că Laburiştii au ameninţat că o să voteze împotriva acordului final cu UE, Liberal-Democraţii au spus că vor să blocheze funcţionarea Guvernului, iar Partidul Naţional Scoţian spune că va vota împotriva legislaţiei care respinge oficial apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

May a insistat, admiţând că a ajuns cu reticenţă la această concluzie: "Ceea ce fac ei (rivalii politici - n.r.) pune în pericol munca pe care trebuie să o facem noi pentru a ne pregăti pentru Brexit pe plan intern şi slăbeşte poziţia de negociere a Guvernului în Europa. Avem nevoie de alegeri generale şi avem nevoie de ele acum. Pentru că acum avem o şansă unică de a rezolva acest lucru cât timp Uniunea Europeană îşi decide poziţia de negociere şi înainte să înceapă discuţiile detaliate".

"Deci mâine (miercuri - n.r.) voi depune o moţiune în camera Comunelor prin care să cer convocarea de alegeri generale pe 8 iunie. Această moţiune (...) va necesita aprobarea unei majorităţi de două treimi din partea Camerei Comunelor", a spus May, îndemnând aleşii de opoziţie să aprobe moţiunea.

Şefa Guvernului de la Londra a subliniat că ţara are nevoie de siguranţă, stabilitate şi o conducere puternică după referendumul pentru ieşirea din UE.

Premierul May a afirmat: "Decizia cu care se va confrunta ţara va fi despre conducere. Va fi o alegere între o conducere puternică şi stabilă, în interesul naţional, cu mine ca premier, şi un Guvern de coaliţie slab şi instabil, condus de Jeremy Corbyn, sprijinit de Liberal-Democraţi, care vor să redeschidă diviziunile referendumului şi de Nicola Sturgeon şi de SNP".

Theresa May a pledat: "Fiecare vot pentru Conservatori va îngreuna eforturile politicienilor de opoziţie, care vor să mă împiedice să îmi fac treaba. Fiecare vot pentru Conservator mă va face mai puternică atunci când voi negocia pentru Marea Britanie cu premierii, preşedinţii şi cancelarii Uniunii Europene. Fiecare vot pentru Conservatori va însemna că ne putem respecta planul pentru o Mare Britanie mai puternică şi să luăm deciziile corecte pe termen lung pentru un viitor mai sigur".

May a lansat acest apel către electoratul conservator.

(A.C.)

----------

Pemierul Marii Britanii, Theresa May, a convocat astăzi alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie, relatează BBC News.

"Ţara se uneşte, dar Westminster (Parlamentul - n.r.) nu", a spus May într-o conferinţă de presă organizată la Downing Street.

Şefa Guvernului de la Londra a subliniat că ţara are nevoie de siguranţă, stabilitate şi o conducere puternică după referendumul pentru ieşirea din UE.

Anterior, presa a citat surse politice care au afirmat că May va anunţa în scurt timp că vrea să organizeze alegeri anticipate pe 8 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb