Premierul Mihai Tudose a anunţat, ieri, că autorităţile au programat să semneze, astăzi, un contract important cu o firmă americană care va produce armament în România.
"Mâine (n.r. - astăzi), vom semna un contract important cu o firmă americană care va produce armament în ţara noastră, în colaborare cu o firmă autohtonă, ca un angajament pe termen lung privind prezenţa României în NATO", a declarat premierul, exprimându-şi speranţa că România va însemna în continuare, în această zonă a Europei, pe flancul estic şi în Balcanii de Vest, "un pilon de stabilitate şi un partener strategic recunoscut".
Premierul s-a întâlnit ieri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care i-a mulţumit acestui oficial pentru sprijinul dat României.
În urma întrunirii cu premierul Mihai Tudose, Jens Stoltenberg a declarat că "România este un exemplu atât pentru faptul că a alocat 2% din PIB pentru Apărare, dar şi pentru implicarea în activităţile Alianţei.
"Vreau să îmi exprim recunoştinţa faţă de România, pentru contribuţiile aduse NATO în mai multe sectoare, în toţi aceşti ani", a spus secretarul general al NATO, amintind de implicarea ţării noastre din punct de vedere al trupelor trimise în teatrele de operaţii, dar şi prin prezenţa pe teritoriul României a Brigăzii multinaţionale NATO şi a sistemului antirachetă de la Deveselu.
Stoltenberg a subliniat: "Contribuiţi la securitatea colectivă şi ajutaţi NATO să proiecteze stabilitatea în regiune, în Est şi în Sud, susţinând Ucraina, susţinând Georgia, dar şi prin lupta împotriva terorismului în Sudul Alianţei, prin prezenţa în Afganistan şi în Irak, respectiv prin asigurarea securităţii în Balcanii de Vest, prin contribuţia la forţele NATO din Kosovo".
Jens Stoltenberg a mai declarat că sistemul antirachetă de la Deveselu "este important pentru apărare".
"Acum implementăm planul de întărire a apărării antirachetă prin construcţia unui sit similar, în Polonia", a precizat oficialul NATO.
Totodată, Jens Stoltenberg a amintit că alocarea, de către ţara noastră, a 2% din PIB pentru Apărare, în 2017, "va întări atât apărarea României, cât şi pe cea a NATO".
Reprezentantul NATO s-a întâlnit, ieri, şi cu preşedintele Klaus Iohannis, oficialul român, declarând: "Noi participăm la prezenţa înaintată aliată din Polonia, aşa cum Polonia participă la Brigada multinaţională - Polonia, partener strategic al României. Această prezenţă încrucişată - noi, în partea nordică a Flancului estic; polonezii, în partea sudică a Flancului estic - este un exemplu concret de coeziune şi este un exemplu pe care România şi Polonia au vrut să îl dea şi pentru a arăta că Flancul estic este unul singur şi împărţirea pe subansamble nu ar fi foarte bună. Desigur, este îmbucurător faptul că au avut loc evoluţii semnificative pe aceste paliere, dar noi credem că încă nu este suficient".
Conform spuselor preşedintelui ţării, s-au înregistrat progrese în privinţa prezenţei NATO în Marea Neagră şi vor fi continuate eforturile pentru întărirea posturii maritime a Alianţei.
"Am reuşit să facem paşi importanţi în direcţia operaţionalizării Brigăzii Multinaţionale de la Craiova. (...) De asemenea, România a găzduit şi a participat cu un contingent important în ultimul an la exerciţii NATO de amploare. (...) Dorim să menţinem un ritm susţinut al exerciţiilor comune atât pe teritoriul naţional, cât şi în regiune".
Iohannis a afirmat că progresele obţinute de NATO trebuie consolidate şi a amintit că programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă conform planului.
Jens Stoltenberg: "În NATO salutăm o apărare mai puternică europeană, atâta vreme cât aceasta se referă la consolidarea apărării Europei, adică creşterea bugetelor de apărare, mai multe investiţii în capacităţile de apărare europene, mai multe exerciţii. Mai multă coordonare a eforturilor între aliaţii europeni este ceva ce salutăm cu adevărat. Apărarea europeană este bună. (...) Trebuie să evităm dublarea eforturilor NATO şi ale UE, să evităm ca UE să-şi dezvolte structuri de comandă care să se suprapună pe cele ale NATO şi trebuie să ne asigurăm că ceea ce face UE este complementar acţiunilor NATO. Trebuie să ne asigurăm că vorbim de complementaritate cu NATO, nu de o concurenţă cu NATO, şi astfel salutăm Europa apărării".
Jens Stoltenberg: "Cooperarea cu Uniunea Europeană, modernizarea continuă a Alianţei Nord-Atlantice şi relaţiile cu Rusia vor fi subiecte importante ale Summitului NATO din 2018, găzduit de noul sediu de la Bruxelles al organizaţiei".
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 10.10.2017, 13:29)
Asa ..Tudose...azi o fabricuta...maine alta...Lasa-l pe Dragnea sa-si rezolve problemele lui cu Belina...,Brazilia...arena porcina a baiatului si dosarul penal pe rol.
Afara din Guvern cu penali ...sa-si rezolve problemele cu justitia si apoi cu placere daca nu sunt vinovati poti sa-i readuci in Guvern...Asa este cum afirmati ...Nu poti sta in guvern cu penali care au o credibilitate scazuta atat pe plan intern dar mai ales inafara tari..unde e nevoie de intalniri la nivele de suite inalte.
Succes .