Premierul Tăriceanu: Înalţii funcţionari publici au obligaţia de a europeniza administraţia

Ziarul BURSA #Politică / 5 ianuarie 2006

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu le-a transmis prefecţilor, care au depus ieri, la Palatul Victoria, jurămîntul de credinţă în calitate de înalţi funcţionari publici, că au obligaţia de a contribui la transformarea administraţiei româneşti într-una de tip european, în care "funcţia de înalt funcţionar public al statului român să fie o funcţie de demnitate şi respect în faţa cetăţenilor şi a autorităţilor".

Şeful Guvernului le-a atras atenţia prefecţilor că trebuie să fie călăuziţi de respectul faţă de lege şi cetăţean şi că trebuie să fie conştienţi de faptul că vor avea un rol din ce în ce mai important în atragerea investiţiilor, prin crearea unui climat de încredere şi corectitudine în aplicarea legii. "Să nu uitaţi că sînteţi în serviciul cetăţeanului, să fiţi aproape de el, să-i ascultaţi nevoile, să încercaţi să-i rezolvaţi problemele şi să nu uitaţi că aveţi o sarcină deosebită în momentele critice", a afirmat premierul.

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a subliniat că reuşita aderării şi modernizarea României nu se va putea face fără o reformă a administraţiei publice. El le-a atras atenţia prefecţilor că cea mai importantă provocare căreia vor trebui să-i facă faţă este de a fi percepuţi de către cetăţeni ca fiind depolitizaţi.

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a declarat că pachetul de legi privind administraţia publică va ajunge în Parlament în cursul lunii ianuarie, pînă la sfîrşitul acestei săptămîni urmînd să fie puse la punct ultimele detalii ale actului normativ, pe baza observaţiilor Băncii Mondiale. Vasile Blaga a declarat că acest pachet de legi vine după un an de consultări, inclusiv cu opoziţia. Ministrul le-a spus prefecţilor că de acum înainte se vor bucura de stabilitate pe post, dar că trebuie să respecte fără greş principiile transparenţei, legalităţii şi să dea dovadă de dis-cernămînt.

Depolitizarea va fi asigurată şi de alte măsuri, cum ar fi trans-ferul de fonduri direct de către Ministerul Finanţelor şi descentralizarea funcţiei publice, la nivel central urmînd a se organiza concursuri numai pentru nouă funcţii publice, a adăugat Vasile Blaga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb