Premierul Turciei: "Israel este un stat terorist"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2012

Păpuşă găsită pe podeaua unei case distruse de un atac aerian israelian, pe data de 18 noiembrie 2012. Începând de duminică seara, numărul de palestinieni ucişi de atacurile israeliene în Gaza a urcat la 70, inclusiv 20 de copii, opt femei şi nouă bătrâni, iar peste 600 de persoane au fost rănite.

Păpuşă găsită pe podeaua unei case distruse de un atac aerian israelian, pe data de 18 noiembrie 2012. Începând de duminică seara, numărul de palestinieni ucişi de atacurile israeliene în Gaza a urcat la 70, inclusiv 20 de copii, opt femei şi nouă bătrâni, iar peste 600 de persoane au fost rănite.

Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a catalogat Israel drept un stat terorist, ca urmare a bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza. "Cei care asociază Islamul cu terorismul închid ochii la uciderea în masă a musulmanilor, întorc capul de la masacrarea copiilor în Gaza. Din acest motiv, consider că Israel este un stat terorist, iar actele sale sunt acte teroriste", a afirmat domnia sa, în cadrul unei conferinţe a Consiliului Islamic Eurasiatic, care a avut loc la Istanbul.

Ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, urmează să călătorească în Fâşia Gaza împreună cu o serie de omologi de ai săi din ţările membre ale Ligii Arabe.

Relaţiile dintre Israel şi Turcia, cândva singurul aliat din lumea musulmană a Tel Avivului, s-au deteriorat după ce soldaţi israelieni au atacat un vas turcesc, care transporta ajutoare, pentru a impune o blocadă navală asupra Fâşiei Gaza, în 2010. Nouă cetăţeni turci au fost ucişi, în urma ciocnirilor dintre activiştii aflaţi la bord şi trupele israeliene. Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian şi a îngheţat cooperarea cu statul evreu, după ce un raport ONU, prezentat anul trecut, l-a absolvit pe acesta de cea mai mare parte a res-ponsabilităţii pentru cele întâmplate. Luna aceasta, autorităţile de la Ankara au deschis un proces în absenţă împotriva a patru comandanţi militari israelieni.

Marea Britanie: Israelul riscă să piardă susţinerea din partea comunităţii internaţionale

Izzat Risheq, asistentul şefului biroului politic al Hamas, Khaled Meshaal, a scris pe Facebook că gruparea va accepta un armistiţiu doar dacă Israelul încetează agresiunea şi strategia de asasinare a liderilor acesteia şi va ridica blocada Fâşiei Gaza, în timp ce vicepremierul israelian Moshe Yaalon a scris, pe Twitter, că guvernul de la Tel Aviv nu va ataca, dacă din fâşie nu vor fi lansate rachete sau atacuri teroriste care să vizeze cetăţenii israelieni.

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, urmează să sosească în Cairo pentru a discuta despre eforturile de pace conduse de către Egipt.

De asemenea, o delegaţie a Israelului ar fi vizitat capitala egipteană pentru a negocia un armistiţiu, potrivit presei israeliene. Guvernul condus de către Beniamin Neta-nyahu a refuzat însă să comenteze pe acest subiect.

Un oficial apropiat premierului a declarat că Israel este pregătită pentru o incursiune în Fâşia Gaza, însă ar prefera o soluţie diplomatică. "Dacă aceasta este posibilă, atunci o operaţiune la sol nu ar mai fi necesară. Dacă diplomaţia eşuează, s-ar putea să nu avem alte soluţie decât să trimitem trupe", a sub-liniat domnia sa. Limbajul oficialului este similar celui folosit de către preşedintele SUA, Barack Obama, care a afirmat că este "preferabilă" evitarea trimiterii de trupe israeliene în Fâşia Gaza, precizând, însă, că Israelul are dreptul să îşi apere cetăţenii, nicio ţară neputând tolera ca populaţia sa să fie ţinta unor atacuri cu rachete.

Un acord de încetare a focului între Israel şi Fâşia Gaza ar putea fi aproape, a declarat, pentru Reuters, premierul egiptean, Hisham Kandil. Autorităţile de la Cairo se află în contact atât cu oficialii israelieni, cât şi cu cei palestinieni, precum şi cu actori globali, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, şi regionali, precum Turcia şi Qatar, a precizat domnia sa.

Un alt oficial egiptean, care nu a dorit să fie identificat, a declarat, pentru agenţia de presă, că ţara sa a primit semnale încurajatoare cu privire la un armistiţiu, din partea ambelor părţi, care sunt interesate să primească garanţii de la tabăra adversă.

Moartea a unsprezece civili pales-tinieni, dintre care nouă proveneau din aceeaşi familie, în urma unui atac aerian care a avut loc duminică, a înteţit apelurile pentru încetarea focului şi poate să reducă susţinerea ţărilor occidentale pentru ofensiva israeliană. Numărul victimelor rezultate în urma bombardamentelor, care au început pe 14 noiembrie, a depăşit nouăzeci de persoane, dintre care peste jumătate sunt civili.

Guvernul de la Tel Aviv se află în faţa unei ferestre de oportunitate pentru bombardamente, pe care Statele Unite şi Europa i-au acordat-o şi care se închide din cauza numărului tot mai mare de victime, potrivit BBC. Minis-trul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a avertizat Israelul că riscă să piardă susţinerea din partea comunităţii internaţionale, în cazul în care lansează o operaţiune terestră în Fâşia Gaza.

Analiştii militari israelieni consideră că Guvernul de la Tel Aviv şi-a atins o mare parte dintre obiectivele de ordin militar în timpul primelor două zile de conflict, iar, pe măsură ce atacurile aeriene continuă, beneficiile se reduc. Consecinţele negative, reprezentate de numărul tot mai mare de victime din rândul civililor şi de posibilitatea pierderii susţinerii internaţionale, sunt, probabil, mai puternice decât cele pozitive, constând în dis-trugerea de rachete sau infra-structură a Hamas, arată corespondentul BBC în zonă.

Cu toate acestea, o incursiune a trupelor israeliene în Fâşia Gaza nu poate fi exclusă, este de părere domnia sa.

Orice acord între Israel şi Hamas ar avea caracter informal, iar ambele tabere vor dori să poată să prezinte public beneficii tangibile, în urma acestuia. Israelul vrea ca bombardamentele asupra sa să înceteze, iar Hamas vizează, pe lângă finalul conflictului, şi ridicarea barierelor de la punctele de trecere a frontierei. Şansele de reuşită a unui acord de încetare a focului depind mult de obiectivele pe care le vor atinge rachetele lansate, punctează jurnalis-tul BBC, care precizează că, în cazul în care vor fi lovite regiuni populate din Tel Aviv sau Ierusalim, acest lucru ar influenţa puternic calculele părţilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Israelul ca si SUA sunt state teroriste.

    Iata ce este oin stare sa faca poporul ales. Inconjurat de state musulmane nu este in stare sa traisca in pace cu nimeni. Se razboieste cu toti vecinii si omoara oameni nevinovati.

    Asta este invatatura crestina ? Asta-i invata rabinii pe iudei ?

    Multumesc, eu nu doresc asa ceva. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb