Premiul Nobel pentru medicină a fost câştigat de doi cercetători americani

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 octombrie 2021

Cercetătorii americani David Julius (stânga) şi Ardem Patapoutian (dreapta) au câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2021, "pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere"

Cercetătorii americani David Julius (stânga) şi Ardem Patapoutian (dreapta) au câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2021, "pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere"

Atenţia în legătură cu Premiul Nobel pentru Medicină a fost mult mai mare anul acesta decât în mod obişnuit. Explicaţia este simplă, în perioada pandemiei, interesul pentru medicină este la cote fără precedent, chiar dacă nivelul de înţelegere al publicului larg legat de anumite chestiuni ştiinţifice a rămas acelaşi.

Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2021 "pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere", potrivit Comitetului Nobel, reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm. Secretarul Comitetului Nobel, Thomas Perlmann, a făcut anunţul de la Institutul Karolinska, din Solna, zona urbană Stockholm din Suedia. Potrivit Comitetului Nobel, descoperirile lor "au dezvăluit unul dintre secretele naturii prin faptul că explică bazele moleculare în contact cu căldura, frigul şi forţa mecanică, care sunt fundamentale pentru a înţelege capacitatea noastră de a simţi, de a interpreta şi de a interacţiona cu mediul nostru intern şi extern".

David Julius, născut la 4 noiembrie 1955, la New York, este profesor la Universitatea din California. Ardem Patapoutian, născut în 1967, în Liban, Beirut, este profesor la Howard Hughes Medical Institute, Scripps Research, La Jolla. David Julius a folosit capsaicina, o componentă activă a ardeiului iute care provoacă o senzaţie de arsură, pentru a identifica un senzor în terminaţiile nervoase ale pielii care reacţionează la căldură.

Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund la stimuli mecanici în piele şi în organele interne.

Anul trecut, Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru "descoperirea virusului hepatitei C".

Până în prezent, 12 femei au primit Nobelul, iar cel mai tânăr laureat - Frederick G. Banting -, premiat pentru descoperirea insulinei, avea 32 de ani la momentul decernării premiului, în 1923. Cel mai vârstnic laureat al Nobelului pentru Medicină, Peyton Rous, avea vârsta de 87 de ani, în 1966, când a primit distincţia pentru descoperirea oncovirusurilor.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărţit, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb