Preotul Ioan Burdin, care slujeşte în localitatea rusă Kostroma, a fost amendat săptămâna aceasta pentru "discreditarea Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse", abatere sancţionată conform noului articol 20.3.3 din Codul contravenţiilor administrative. El a fost amendat pentru că, într-una din predicile sale către enoriaşi, a condamnat "fratricidul" ce are loc teritoriul Ucrainei.
Aleksandr Chernykh, corespondent al cotidianului rus Kommersant a discutat cu părintele Ioan Burdin despre responsabilitatea unui prelat faţă de credincioşi.
"Iniţial, m-au sunat în legătură cu site-ul parohiei: «Uite, tu ai scris asta aici...». A fost o conversaţie despre site timp de două ore, iar apoi, brusc, au scos un protocol care spune: «Ai vorbit în public în timpul serviciului despre ce se întâmplă în Ucraina». Aveau o strategie atât de vicleană. Nu ştiu ce aşteptau. Că o să cad în genunchi şi să mă pocăiesc? Ei bine, nu a fost o mare surpriză pentru mine. (...) A numi cuvintele mele predică nu este în întregime corect. Mi-am avertizat enoriaşii despre lucruri foarte importante chiar şi înainte de slujbă. Am spus că liturghia pentru mine nu este doar un fel de acţiune rituală, ci momentul în care o persoană stă cu adevărat în faţa lui Dumnezeu. Nu poţi minţi sau pretinde aici. Pe baza acestui fapt, în timpul liturghiei voi face două cereri - pentru încetarea războiului din Ucraina şi pentru ca Domnul să salveze poporul Ucrainei. De asemenea, am amintit că Biserica este o comunitate creştină. Oamenii din ea - cu toate diferenţele posibile - sunt uniţi prin principii evanghelice. Şi Evanghelia pentru noi este singurul punct de sprijin şi spune direct acolo: «Să nu ucizi». Biserica are o atitudine foarte clară faţă de vărsarea sângelui uman. Blestemul cade asupra tuturor pentru asta. Nu numai asupra celor care au dat ordinul, ci şi asupra tuturor celor care au aprobat sau au tăcut", i-a spus preotul Ioan Burdin corespondentului cotidianului Kommersant.
El a arătat că şi în legislaţia laică există conceptul de complicitate, a celui care asistă la o crimă, se uită şi nu intervine.
"Conform legii penale, persoana respectivă este vinovată de crima respectivă. Exact asta le-am spus oamenilor. Nu i-am chemat să meargă la mitinguri, nu am împărţit niciun pliant..., doar le-am amintit de sufletul uman şi nu cred că am încălcat vreo lege. Şi le-am subliniat enoriaşilor că nu am de gând să mă rog nici pentru înfrângerea armatei ruse, nici pentru victoria armatei ucrainene. Nu contează pentru mine al cui sânge este vărsat acolo. Ucrainenii mor, soldaţii ruşi mor... un frate ucide un alt frate, un creştin ucide un creştin. Vezi tu, pe 24 februarie, am avut senzaţia că lumea s-a prăbuşit. Când creştinii şi-au ridicat mâinile unul împotriva celuilalt, totul pe care mă aflam eu, toate temeliile vieţii s-au prăbuşit. Eu însumi m-am născut în Ucraina şi ştiu că aceasta este o ţară foarte religioasă, mult mai religioasă decât Rusia. Şi se dovedeşte că de ambele părţi există oameni care se consideră creştini ai Patriarhiei Moscovei. Acum iau armele şi se luptă între ei, deşi recunosc acelaşi patriarh. E doar o nebunie, asta le-am spus enoriaşilor", a precizat părintele Ioan Burdin pentru sursa citată.
• Părintele Burdin nu este supărat pe enoriaşul care l-a reclamat autorităţilor ruse
El le-a transmis enoriaşilor că nu ar trebui să existe ură în inima lor nici faţă de ucraineni, nici faţă de ruşi, americani, chinezi sau orice alt popor.
"Tot acest conflict în esenţa sa cea mai profundă este ceea ce caută Răul. Mă refer la Satana care poartă război cu această lume. El este cel care caută diviziunea, conflictul. El vrea ca răul să se instaleze în inima noastră. Ura este consecinţa pe care o vom ispăşi timp de decenii...", a spus preotul rus.
El a menţionat că nu este supărat pe enoriaşii care l-au reclamat la autorităţi pentru atitudinea sa antirăzboi.
"Ce-i atât de amar în asta? Chiar şi printre cei doisprezece apostoli era Iuda. Dar şi această comparaţie este incorectă: la urma urmei, o persoană a sunat la poliţie nu pentru a primi unele beneficii. El a făcut doar ceea ce a simţit că este corect. Şi nu-l poţi învinovăţi pentru o asemenea sinceritate. În principiu, nu văd creştinismul prin problema condamnării şi pedepsei. Pentru mine, Judecata de Apoi nu este că Dumnezeu te va condamna, ci că te vei vedea în faţa lui Dumnezeu aşa cum eşti cu adevărat. Indiferent de modul în care vei justifica acţiunile tale, într-o zi le vei vedea dintr-un punct de vedere adevărat. Şi adevărul este doar acolo, la Dumnezeu", a spus părintele Ioan Burdin.
El şi-a exprimat tristeţea în legătură cu ura care domină acest conflict.
"Acest lucru este valabil pentru ambele părţi. Şi asta doare foarte mult. Astăzi am atras atenţia unui discurs al unui ierarh al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, în care se spune că, dacă invadatorul a venit în casa ta, atunci nu numai că ai dreptul să-l omori, dar nici măcar nu ar trebui să te pocăieşti pentru asta. Din punct de vedere teologic, acesta este pur şi simplu analfabetism de-a dreptul! (...) A existat o ţară creştină - Bizanţul. Acolo, conform canoanelor bisericeşti, orice soldat care ucidea era exclus de la împărtăşire timp de cincisprezece ani. Chiar dacă a luptat pentru ţara lui. Păcatul este întotdeauna păcat, indiferent de motivele din spatele faptei sale", a spus preotul Ioan Burdin.
• "Declaraţiile înalţilor ierarhi ai Bisericii aduc cu siguranţă discordie"
Întrebat de corespondentul cotidianului Kommersant ce părere are despre poziţia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse despre războiul din Ucraina, prelatul a spus:
"Vedeţi, nu cred că Biserica aparţine vreunui patriarh sau mitropolit. Capul Bisericii este Hristos. Iar alte structuri ierarhice pentru mine sunt mai mult de natură administrativă. Mai mult, în Ortodoxie, un patriarh nu seamănă deloc cu Papa Romei printre catolici. Nimeni nu crede că patriarhul ex cathedra transmite ceea ce spune Dumnezeu însuşi. Nu, aceasta este opinia lui personală despre război. Vă repet încă o dată că nu pot condamna nicio persoană - şi nici pe Patriarh. Da, nu împărtăşesc poziţia lui. Cuvintele lui, după părerea mea, nu corespund situaţiei actuale la noi. Şi vorbeşte despre ceva ce doar el vede. Dar fiecare dintre noi va răspunde Domnului pentru cuvintele noastre, iar Patriarhul Kirill va răspunde şi el. Şi evaluarea noastră personală a cuvintelor sale nu este absolută. (...) Dar cred că vorbele rostite de un mic preot rural nu vor zgudui prea tare Biserica, chiar dacă au fost citate de mass-media. Dar declaraţiile înalţilor ierarhi ai Bisericii aduc cu siguranţă discordie. Şi o vedem deja acum".
Referitor la originile sale ucrainene, preotul Ioan Burdin a precizat:
"Ultimul lucru la care îmi pasă este cine spune ce. Locuiesc în Rusia din 1986. Da, mama mea este ucraineană, iar tatăl meu este rus. Şi bunica lui era evreică, bănuiesc. Dar cel mai important este că nu m-am atribuit niciodată vreunei naţionalităţi, iar acum nu o fac. Da, vorbesc rusă, citesc scriitori ruşi - şi nu numai ruşi. Dar pentru mine s-a spus o dată pentru totdeauna de către Apostolul Pavel că în Hristos nu există nici grec, nici iudeu. Cu toţii suntem cetăţeni ai Împărăţiei lui Dumnezeu, iar aici suntem doar în trecere temporară. De aceea Biserica se distanţează de politică, pur şi simplu nu este necesar să o vedem în toate. (...) Eu percep acest război ca o nebunie umană directă".
Joi, 10 martie, Judecătoria Kostroma a decis că părintele Ioan Burdin este vinovat de încălcarea aliniatului 1 al articolului 20.3.3 din Codul contravenţiilor administrative al Federaţiei Ruse. Preotul a fost amendat cu 35.000 ruble. Pe site-ul parohiei, scrie că amenda a fost achitată.