PRESA AUSTRIACĂ: Petrom ar putea trece sub controlul norvegienilor

V.G.
Piaţa de Capital / 10 octombrie 2022

Petrom ar putea trece sub controlul norvegienilor

Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, poate trece sub controlul unui consorţiu norvegian, care doreşte să preia nu numai 31,5% din acţiunile principalului acţionar al companiei româneşti ci un pachet de control de cel puţin 51%, susţin Kurier şi Der Standard, potrivit Hotnews.ro.

Motivul este acela de a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, guvernul austriac fiind foarte interesat în realizarea tranzacţiei, notează publicaţiile austriece.

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare şi producţie hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică şi pentru exploatarea Neptun Deep.

Spre deosebire de OMV, care, deşi mai deţine participaţii în proiecte offshore de mare adâncime, nu este operator în niciunul dintre acestea, companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorţiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, şi anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

"Ma bucură mult veştile unei posibile preluări a pachetului de majoritar de acţiuni al PETROM de către un consorţiu norvegian. Cu ocazia aceasta am face un pas în plus în dezRUSIFICAREA unei bune părţi din economia României cât şi a economiei Austriei, penetrate masiv de regimul criminalului de la Kremlin. Pentru cei care nu ştiţi multe despre norvegieni, vă invit să cautaţi şi să consultaţi site-ul Fondului Suveran de stat norvegian: cred că pe unii de pe aici îi va speria transparenţa lor. Pe scurt, interese expuse pe masă, profit win-win şi multă transparenţă. Să sperăm că vom putea spune în curând: Welkommen til Romania!", a declarat Pavel Popescu, preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. De ce nu Romania? De ce nu il cumparam noi?

    Scoti niste obligatiuni, finantezi achizitia. 

    1. de ce?

      ca sa suga politicul pana o falimenteaza si pe asta? 

    Daca.i așa, posibil că norvegienii vor schimba și politica de dividend a OMV, știind că nordicii mizează mai mult pe investiții decât pe banii cash!

    1. Ai mai auzit de o companie petroliera care sa nu dea dividend?

      Da. Rompetrol kazmunaigaz

      noi, ca natie, ne pricepem cel mai bine sa vedem mai degraba intunericul din tunel decat lumina de la capatul acestuia! Hai sa fim ceva mai optimisti cu fiece zi!

      daca singurul criteriu de investitie la bursa este dividendul, inseamna ca trebuie sa mai invatam si despre cum sa evaluam o companie...

      Ai vazut ce dividende dau astia de la AAPL? Oare de ce au tot crescut actiunile lor? 

      De ce ai cumpăra și tine o acțiune care nu iti aduce nici un cash flow? Primul criteriu la care ma uit înainte de a începe sa investesc intr-o societate este istoricul de divident, apoi sigur ceilalți parametri. Sigur o societate ce are un pay out uriaș o data la câțiva ani iarasi nu o consider a fi de luat în calcul.

      hai sa nu mai folosim cuvinte mari aiurea, gen "cash flow/ pay out", in timp ce nu facem diferenta intre dividend si divident... estet

      ti-am dat exemplul cu AAPL, dar vad ca inutil 

      acum iti dau si in engleza, ca vad ca esti fun* : 

      If you had invested $1,000 into the company during its early days, your investment would be worth $1,635,847 as of Sept. 6 

      acum intelegi de ce dividendul nu e intotdeauna cel mai important? 

      As of today (2022-10-08), the Trailing Annual Dividend Yield of Apple is 0.63%. During the past 13 years, the highest Dividend Yield of Apple was 2.77%. The lowest was 0.38%.

      Ai fi investit in AAPL pe criteriul 0.63% dividend? R: "Sigur" ca NU! 

    Afara cu OMV din tara! Nationalizam Petrom.

    1. ai o obsesie tampa!

      de ce? argumenteaza cum va reusi statul sa gestioneze mai bine petrom daca ti s-ar indeplini dezideratul, ca nici nu pot sa ii zic dorinta. asa sa lasi comentarii pe aici anonime e usor, te-am tot vazut, da un argument n-ai aduce.

      un capusar nu-ti va aduce vreodata argumente pentru "crezul" lui!

      stai linistit, am incercat si eu... 

    De acord, dar 49%, nu 51. 51% pt Romania.

    1. vad ca tot incerci :)

      Statul roman detine 20.64% din OMV Petrom. 

      OMV Austria detine cei 51% la care se face referire si in articol. 

      Deci, cum facem?!

      Gandim si noi inainte sa dam cu opinia in balta??? 

      Majoritatea - a fost deja vanduta!

      Acum OMV Austria - decide cui vrea sa vanda! 

    S-au speriat austriecii cca vor fi dezgropate fantomele corupte ale trecutului (cedarea ilegală a Petrom către OMV că sa intram in UE) și vor urgentissimo să scape de mortul din dulap.... Țeapă . Romania nu va permite vânzarea către norvegieni și va și investiga/naționaliza afacerea oneroasă OMV/Petrom.

    1. tot incerci :)

      n-ai inteles nimic! 

      norvegienii vor sa cumpere. adica, nu austriecii vor sa vanda! 

      "Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorţiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei"

      in rest, numai bazaconii debitezi... 

      Norvegienii au experienta in domeniu -- doar ca mutarea va schimba compania pe model Growth ...probabil dividende 1-3% maxim sau deloc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb