Presa: Blinken consideră că există ''şanse reale'' pentru Israel de integrare cu vecinii săi arabi

T.B.
Internaţional / 9 ianuarie

Presa: Blinken consideră că există ''şanse reale'' pentru Israel de integrare cu vecinii săi arabi

Israelul trece printr-un "moment foarte dificil", dar are "şanse reale" de integrare cu vecinii săi arabi, a declarat marţi secretarul de stat american Antony Blinken la Tel Aviv, unde îşi continuă turneul în Orientul Mijlociu, potrivit AFP.

Conform sursei citate, "Cunosc eforturile pe care le-aţi făcut în ultimii ani pentru a construi conexiuni mai bune şi integrare în Orientul Mijlociu. Şi cred că există o şansă reală în acest domeniu. Dar trebuie să trecem peste acest moment foarte dificil", a declarat Blinken la începutul unei întâlniri cu ministrul israelian de externe, Israel Katz.

Şeful diplomaţiei americane efectuează cea de-a cincea vizită oficială în Israel de la începutul războiului din Fâşia Gaza, pe 7 octombrie, provocat de atacul sângeros al organizaţiei islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian, relatează sursa.

Blinken are programate o serie de discuţii în cursul zilei cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi participarea la o reuniune a cabinetului de război al Israelului, precizează sursa indicată.

El s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele israelian Isaac Herzog în cursul dimineţii. Într-o declaraţie alături de Herzog înaintea întâlnirii, Blinken a spus că va discuta cu liderii israelieni despre "calea de urmat" în războiul Israelului din Gaza, precizează sursa citată.

Înainte de a se deplasa în Israel luni seara, Blinken a declarat din Arabia Saudită că toţi liderii pe care i-a întâlnit în primele şase ţări ale maratonului său diplomatic au convenit să colaboreze cu Statele Unite pentru a ajuta la reconstrucţia şi stabilizarea Fâşiei Gaza pe termen lung, conform AFP.

Vorbind de la Al-Ula, în Arabia Saudită, el a mai spus că există un "interes clar" în urmărirea obiectivului de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, după o întâlnire avută luni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, indică sursa.

Scopul turneului lui Blinken este triplu, potrivit oficialilor americani: să evite escaladarea şi, în special, să prevină ca tensiunile dintre Israel şi aliatul Iranului, Hezbollahul libanez, să scape de sub control, să preseze Israelul să intre într-o nouă fază a campaniei sale militare în Gaza, care să facă mai puţine victime palestiniene, şi să se angajeze într-un dialog "dificil" privind perioada de după război, menţionează AFP.

Secretarul de stat a mai declarat marţi că se va întâlni la Tel Aviv cu familiile ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, reiterând "eforturile neobosite de a asigura eliberarea lor", transmite sursa.

Un mic grup de protestatari s-a adunat în faţa hotelului Kempinski, unde au loc întâlnirile cu Herzog şi Katz, scandând "eliberaţi-i acum" şi cerând SUA să exercite presiuni. "Numai Biden îi poate salva", scria pe o pancartă, precizează sursa menţionată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. integrare in absolut? integrare prin asimilare? integrare prin contopire? integrare prin cotropire? blinken asta umbla degeaba prin lume...e ca o curca beata careia ii dai drumul prin curte....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb