Presa din ţara noastră are nenumărate probleme, dar cele mai mari sînt la nivelul presei locale - aceasta este concluzia unei dezbateri organizată ieri, la Bucureşti, de Centrul de Training pentru Jurnalişti. Dezbaterea a fost prilejuită de lansarea proiectului "Presă independentă, presă responsabilă" ce îşi propune să organizeze întîlniri între tinerii jurnalişti din provincie şi jurnalişti cu experienţă din presa centrală.
Proiectul a fost finanţat de Guvernul SUA şi va avea o durată de şase luni, desfăşurîndu-se în mai multe judeţe. Doamna Kathy Kavalee, consilier pe probleme de cultură la Ambasada Statelor Unite, a scos în evidenţă în cadrul dezbaterilor importanţa pe care ţara sa o acordă presei independente. Din punctul său de vedere, o mai mare atenţie acordată presei locale este un pas înainte pentru democraţia românească.
Proiectul are şi un al doilea scop: acela de a deschide o dezbatere pe marginea unui Cod de Etică al Jurnalistului. În felul acesta - cred organizatorii - oamenii de presă vor ajunge la o mai bună înţelegere a rolului şi a misiunii lor.
Prezent la întîlnire, domnul Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în ţara noastră, remarcă o scădere în ultimul an a presiunilor la care sînt supuşi jurnaliştii. Domnia sa consideră că implicarea politicului în presă a scăzut, iar mass-media începe să se descurce mai bine din punct de vedere financiar.
În acelaşi timp, însă, oficialul european atrage atenţia asupra necesităţii ca oamenii de presă să înţeleaga drepturile şi obligaţiile ce le revin, aceasta fiind singura cale spre profesionalism.
Dezbaterea iniţiată de Centrul de Training pentru Jurnalişti poate avea un mare impact în pregătirea celor care lucrează în presa locală. Din păcate, însă, nu este suficient ca angajaţii unor astfel de instituţii să adopte un cod de etică profesională. Ar trebui ca şi patronii să inţeleagă responsabilităţile sociale ce le revin. Altfel mass-media locală şi nu numai va continua să fie o fabrică de bani negri, aservită diferitelor interese.