Presa locală este aservită intereselor politice şi economice

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 30 noiembrie 2005

Presa din ţara noastră are nenumărate probleme, dar cele mai mari sînt la nivelul presei locale - aceasta este concluzia unei dezbateri organizată ieri, la Bucureşti, de Centrul de Training pentru Jurnalişti. Dezbaterea a fost prilejuită de lansarea proiectului "Presă independentă, presă responsabilă" ce îşi propune să organizeze întîlniri între tinerii jurnalişti din provincie şi jurnalişti cu experienţă din presa centrală.

Proiectul a fost finanţat de Guvernul SUA şi va avea o durată de şase luni, desfăşurîndu-se în mai multe judeţe. Doamna Kathy Kavalee, consilier pe probleme de cultură la Ambasada Statelor Unite, a scos în evidenţă în cadrul dezbaterilor importanţa pe care ţara sa o acordă presei independente. Din punctul său de vedere, o mai mare atenţie acordată presei locale este un pas înainte pentru democraţia românească.

Proiectul are şi un al doilea scop: acela de a deschide o dezbatere pe marginea unui Cod de Etică al Jurnalistului. În felul acesta - cred organizatorii - oamenii de presă vor ajunge la o mai bună înţelegere a rolului şi a misiunii lor.

Prezent la întîlnire, domnul Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în ţara noastră, remarcă o scădere în ultimul an a presiunilor la care sînt supuşi jurnaliştii. Domnia sa consideră că implicarea politicului în presă a scăzut, iar mass-media începe să se descurce mai bine din punct de vedere financiar.

În acelaşi timp, însă, oficialul european atrage atenţia asupra necesităţii ca oamenii de presă să înţeleaga drepturile şi obligaţiile ce le revin, aceasta fiind singura cale spre profesionalism.

Dezbaterea iniţiată de Centrul de Training pentru Jurnalişti poate avea un mare impact în pregătirea celor care lucrează în presa locală. Din păcate, însă, nu este suficient ca angajaţii unor astfel de instituţii să adopte un cod de etică profesională. Ar trebui ca şi patronii să inţeleagă responsabilităţile sociale ce le revin. Altfel mass-media locală şi nu numai va continua să fie o fabrică de bani negri, aservită diferitelor interese.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb