Presa: Preşedintele Iranului vrea să păstreze controale stricte ale poliţiei asupra respectării portului vălului

T.B.
Internaţional / 22 aprilie

Presa: Preşedintele Iranului vrea să păstreze controale stricte ale poliţiei asupra respectării portului vălului

În pofida unor proteste dure, preşedintele iranian Ebraim Raisi vrea să menţină controale stricte ale poliţiei asupra încălcării de către femei a portului vălului, relatează luni dpa.

"Respectarea portului vălului nu ţine doar de religie, ci este o obligaţie politică şi legală pentru femeile iraniene", a declarat Raisi duminică. De aceea "nu există nicio îndoială" că aceste controale trebuie efectuate tot timpul, a spus clericul ultraconservator, potrivit site-ului preşedinţiei, conform sursei.

De la începutul noului an persan pe 20 martie, poliţia a intensificat reprimarea încălcărilor privind portul vălului. Videoclipuri postate pe social media arată că au existat ciocniri între femei şi aceşti aşa-numiţi gardieni morali în timpul unora dintre controale, transmite agenţia de presă menţionată.

Moartea tinerei kurde iraniene Mahsa Amini în custodia poliţiei în septembrie 2022 a declanşat proteste naţionale împotriva regimului islamic şi a codului său vestimentar. Ea a fost arestată de oamenii legii pentru că purta inadecvat vălul islamic. Câteva zile mai târziu, ea a murit într-o secţie de poliţie în urma violenţelor suferite, potrivit sursei.

În semn de solidaritate cu tânăra femeie kurdă, tot mai multe femei iraniene au ignorat de atunci codul vestimentar obligatoriu. Cercurile islamice din Iran au criticat şi ele controalele stricte ale poliţiei, întrucât există convingerea că femeile nu pot fi transformate în musulmane pioase şi devotate prin violenţă, notează dpa.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. ...

    Mult mai misto in UE,

    unde se asigura cu strictete,

    drepturile LMBTQ+ 

    1. Ce legatura are? In UE e liber sa nu porti val!

      Evident ca este mai bine, pentru ca in UE poti sa faci ce vrei atat timp cat nu aduci vreun prejudiciu altei persoane. In UE esti liber. In Iran esti sclavul regimului. De ce trebuie sa ma oblige cineva sa port o broboada in jurul capului, daca eu nu doresc asta si daca prin faptul ca nu o port nu pun in pericol o alta persoana?

      La fel cu LMB astia, e treba lor ce fac in comunitatea lor, atat timp cat nu ma obliga sa fiu ca ei si cat timp nu imi afecteaza existenta. 

    Ce prosti, Arabia Saudita a eliminat de 5 ani obligatia asta. Adica a eliminat o sursa de revolta. Oricum, daca cautati pe net clipuri din Iran, de exemplu din metroul din Teheran, o sa vedeti ca multe femei nu respecta regula. Si nu le iau la rost alti pasageri, Iranienii sunt destul de laici , individual. Mult mai mult decat alte tari musulmane, in afara de cele din Europa, Asia Centrala si Turcia (s-ar putea sa fie chiar mai laici decat turcii)

    1. Oameni buni se pot trezi condusi de nebuni si de prosti. cum am fost si noi pe vremea lui Ceasca. dc ceasca spunea sa sari, sareai, ce poti sa faci. spunea ceasca sa porti uniforma urata, purtai iti convenea sau nu. sau crede cineva ca rusii de rand vor razboi cu vecinii? ma-ndoiesc. dar ce poti sa faci cand te conduc nebunii si au politie si ce mai au? Nimic.

      Unii iranieni.

      Pentru alții religia lor, cumva un islam eretic, șiit, în care conducătorul religios e sfânt- deși e alta persoană decât profetul Mahomed- e foarte periculoasă și conține baza unei teocrații. Ceea ce se vede. 

      În alta ordine de idei o vestimentație draconic impusă nu e de dorit, dar nici o vestimentație bizar pornografica nu e de promovat public , drept libertate

      Sunt alte societăți, în Asia ,unde chiar fără chingi ale religiei lumea mai e ,încă, sobra. 

      Iranienii sunt mult mai laici insa autoritatile iraniene sunt nebune de legat!Ce au rezolvat cu asa- zisa revolutie cand vor sa impinga Iranul in secolul VII?Asa se intampla cand pe tara pune mana niste dictatori!Si nu se mai duc la cele nesfinte,ai naibii!Auzi la ei,sa omoare femei pentru un batic!

      Corect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb