Preşedinta Taiwanului spune că vizitele parlamentarilor americani întăresc hotărârea insulei de a se apăra

V.G.
Internaţional / 26 august 2022

Preşedinta Taiwanului spune că vizitele parlamentarilor americani întăresc hotărârea insulei de a se apăra

Vizitele recente ale oaspeţilor din Statele Unite au întărit hotărârea Taiwanului de a se apăra, a declarat preşedinta Tsai Ing-wen astăzi, în timp ce s-a întâlnit cu cel mai recent parlamentar american sosit în insulă, sfidând Beijingul, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

China, care revendică Taiwanul ca propriul teritoriu împotriva obiecţiilor puternice ale guvernului ales democratic la Taipei, a lansat exerciţii militare în apropierea insulei după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi a vizitat-o la începutul lunii august.

Aproximativ o săptămână mai târziu, ea a fost urmată de alţi cinci parlamentari şi, joi noapte, senatoarea Marsha Blackburn a aterizat la Taipei.

La întâlnirea din biroul prezidenţial, Tsai a elogiat vizitele.

"În ultima vreme, multe personalităţi publice dintr-un spectru larg al societăţii americane au vizitat Taiwanul. Aceste acte calde de bunătate şi demonstraţii ferme de sprijin au întărit hotărârea Taiwanului de a se apăra", a spus ea, în remarci difuzate live pe paginile sale de socializare.

Statele Unite, ca majoritatea ţărilor, nu au niciun fel de relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să-i furnizeze mijloacele necesare pentru a se apăra.

Blackburn, senatoare republicană din Tennessee şi membră a Comisiilor pentru Comerţ şi Servicii Militare ale Senatului american, i-a declarat lui Tsai că Statele Unite şi Taiwanul împărtăşesc valorile libertăţii şi democraţiei.

"Este într-adevăr important ca naţiunile iubitoare de libertate să susţină Taiwanul în timp ce încearcă să-şi păstreze independenţa şi libertatea", a spus ea.

Tsai a mai spus că şi celelalte democraţii trebuie să lucreze împreună pentru a asigura lanţuri de aprovizionare mai sigure şi mai rezistente, declarându-se de asemenea "încântată" să vadă companii de semiconductori din Taiwan investind în Statele Unite.

"Aşteptăm de asemenea cu nerăbdare să lucrăm cu Statele Unite în consolidarea cooperării în materie de semiconductori şi în alte sectoare de înaltă tehnologie, şi să răspundem în comun provocărilor economice ale erei post-pandemie", a adăugat ea.

Taiwanul este un mare producător de cipuri şi reducerea furnizării lor a lovit lanţurile de aprovizionare la nivel global.

Tsai a spus că Taiwanul ar dori să fie "integrat în continuare" în noul cadru economic indo-pacific al administraţiei Biden, din care insula a fost exclusă, precum şi în alte forme de cooperare economică regională.

Legiuitorii americani nu sunt singurii care vin în vizită. Tsai a primit de asemenea în această săptămână doi parlamentari japonezi şi membri ai parlamentelor britanic şi canadian sunt aşteptaţi la sfârşitul acestui an.

Beijingul nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Guvernul Taiwanului spune că Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula şi deci nu are dreptul să o revendice şi că doar cei 23 de milioane de locuitori ai ei îşi pot decide viitorul, aminteşte Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb