Actualizare Audierea lui Mişu Negriţoiu a luat sfârşit. Acesta a părăsit Parlamentul fără să dea declaraţii presei.
Actualizare Mihai Tudose: "Dacă rămâneţi să vă faceţi de râs, vă faceţi până la capăt."
Actualizare Mihai Tudose: "Aţi făcut tot ce aţi putut, problema e că nu puteţi cât trebuie! Nu sunteţi preşedinte de ieri."
Actualizare Mişu Negriţoiu: "Nu există soluţii miracol. Eu am venit aici pentru că am vrut să fac ceva, am fost solicitat şi mi s-a dat asigurarea că legea va fi respectată. Dumneavostră aţi făcut o autoritate independentă şi i-aţi conferit stabilitate. Dumneavostră trebuie să ne judecaţi. Mi-am închipuit că vin la o execuţie publică. Mu am făcut nimic greşit."
Actualizare 16:59 Mişu Negriţoiu: "Îmi asum că în aceşti doi ani am făcut lucruri care trebuiau făcute. Că nu am făcut nimic greşit."
Actualizare 16:58 Deputatul Grama: "Dumneavostră ca preşedinte ASF vă asumaţi vreo răspundere pentru criza despre care discutăm?"
Actualizare 16:57 Vicepreşedintele Comisiei, Aurel Veiner: "Vă sfătuiesc să va daţi demisia de onoare. Îmi este greu să votez pentru demitere. Parcă ar fi mai bine să va daţi demisia. Aţi ieşi mai onorabil."
Actualizare 16:55 Vicepredintele Comisiei pentru politică economică Aurel Veiner: "N-am ajuns niciodată în situaţia de astăzi, încât comisia noastră să ceară demiterea preşedintelui ASF."
Actualizare 16:54 Mihai Tudose: "Hârtiile sunt în curs pentru procedura parlamentară de demitere. Noi mai putem răbda, dar 5,5 milioane de clienţi, nu!"
Actualizare 16:52 Andreea Paul: "Parlamentari din toate partidele politice i-am cerut explicit demisia de onoare şi nu şi-a dat-o, ba chiar ne-a anunţat că nu o va face. Propun să demarăm procedura parlamentară de demitere!"
Actualizare 16:51 Deputatul Simon: "Oare nu a fost premeditată împingerea în prăpastie a celor două societăţi de asigurare? Ne spălăm pe mâini că avem un Fond de Garantare. Va veni FGA să se înscrie la masa credală? Nu ar fi fost mai bine să prevenim această situaţie? Adevărul probabil numai dumneavoastră îl ştiţi, domnule preşedinte. Din discuţiile avute aici, cred că ar trebui să vă depuneţi demisia de onoare. Ar fi drept pentru toţi deţinătorii de asigurări."
Actualizare 16:47 Mihai Tudose: "Vă faceţi jobul cu personalitate şi omorâţi pe toată lumea."
Actualizare 16:45 Deputatul Daniel Gheorghe: "Nu aţi făcut decât să subminaţi capitalul autohton. Dumneavostră şi subordonaţii dumneavostră răspundeţi în faţa statului român sau altui stat? În piaţa de asigurări este un monopol al companiilor străine".
Actualizare 16:41 Mişu Negriţoiu: "Am făcut un comandament care să se ocupe de dosarele de dauna la Astra Asigurări. Până acum sunt procesate 20000 de dosare."
Actualizare 16:38 Mihai Tudose: "Dacă aveţi nevoie de consultant ca să înţelegeţi ce se întâmplă în viaţă, înseamnă că avem o problemă."
• Tudose: "Un gest de însănătoşire, un prim pas ar fi o demisie."
Actualizare 16:35 Mihai Tudose: "S-a ajuns că azi toată lumea să fie nemulţumită. Singurul foarte mulţumit sunteţi dumneavostră, care începeţi cu pansamente.(...) Nu se mai poate aşa! Sunteţi complet depăşit de reponsabilitatea funcţiei pe care o aveţi! Este un dezastru şi îmi asum ceea ce spun!"
Actualizare 16:33 Mihai Tudose, preşedintele Comisiei: "Aştept demisia dumneavostră"
Actualizare 16:30 Mişu Negriţoiu, audiat în comisia pentru politică economică
Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, este audiat, la acest moment, în Comisia pentru politică economică.
-----------
Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este audiat astăzi de către Parlament, pentru a explica cum au fost stabilite tarifele maximale la poliţele RCA.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că el şi colegii săi din comisia parlamentară de specialitate sunt extrem de nemulţumiţi de poziţia conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe subiectul RCA, urmând ca astăzi să fie chemată la o discuţie lămuritoare în Legislativ.
"Din câte am înţeles, luni vor fi chemaţi, le-am cerut colegilor mei asta. Cred că va fi o discuţie destul de dură. Eu, personal, şi colegii mei suntem extrem de nemulţumiţi de atitudinea conducerii ASF. Este o atitudine care dezavantajează în mod serios atât transportatorii români, cât şi proprietarii de maşini, persoane fizice. Sunt foarte curios ce explicaţii va da conducerea ASF în faţa comisiei din Parlament şi îi asigur că nu va fi o plimbare. Va fi o discuţie foarte serioasă şi vă şi invit să participaţi la ea", a declarat Liviu Dragnea, întrebat despre demersul PSD de a chema la audieri în Parlament conducerea ASF, potrivit Agerpres.
Partidul Social Democrat (PSD) a anunţat săptămâna trecută că va convoca pentru audieri conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma stabilirii de către instituţie a tarifelor maximale pentru poliţele RCA.
PSD a transmis joi, într-un comunicat de presă: "Partidul Social Democrat va convoca pentru audieri luni, 24 octombrie 2016, ora 16.00, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Decizia a fost luată după aprobarea de către ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule. Acest raport, care a fost deja contestat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România, stabileşte tarife maximale pentru poliţele RCA, aruncând povara asupra persoanele fizice deţinătoare de vehicule mici".
Social-democraţii susţin că au atras atenţia de mai multe ori că firmele de asigurări din străinătate au preluat controlul asupra celor din ţara noastră, fapt care a condus la discriminarea transportatorilor autohtoni şi la accentuarea riscului de a fi scoşi de pe piaţă.
Şi deputatul PNL Andreea Paul a solicitat, joi, declanşarea unei anchete parlamentare asupra ASF şi audierea preşedintelui Mişu Negriţoiu cu privire la starea pieţei autohtone de asigurări obligatorii.
Andreea Paul a precizat, într-o postare pe blogul său: "Întrebările de la ultima audiere au rămas fără răspuns, deşi aveau obligaţia de a le remite Comisiei parlamentare de Buget, Finanţe şi Bănci în scris".
Deputatul a menţionat că în luna iunie a acestui an a atras atenţia că suspiciunile sunt mari în ceea ce priveşte controlul preţurilor, fraudelor din sistem şi în gestionarea inadecvată a pieţei de asigurări obligatorii, iar ASF nu intervine pe această piaţă. "Săptămâna aceasta am primit dovada clară a transferului cheltuielilor cu asigurările obligatorii RCA de pe umerii transportatorilor pe umerii şoferilor persoane fizice, după ce am avut alte dovezi clare de transfer ale tuturor poliţelor de asigurare dinspre companiile cu capital românesc spre cele cu capital străin", a scris deputatul liberal.
Andrea Paul a amintit că ASF a cerut falimentul societăţilor Astra în data de 27 august 2015 şi Carpatica în 27 iulie 2016. La acel moment, cele două companii deţineau un portofoliu de asigurări RCA reprezentând peste jumătate din totalul poliţelor RCA vândute în România de către companiile de asigurări, mai exact Astra - 2.046.604 poliţe şi Carpatica - 1.265.970 poliţe.
Deputatul a mai susţinut că, în urma falimentului, cele peste 3,2 milioane de poliţe de asigurare RCA de la cele două companii au migrat către celelalte companii de asigurări, "deloc întâmplător cu capital străin".
Andreea Paul a mai afirmat: "Mă tem că deciziile de faliment ale celor două companii de asigurări nu au nici pe departe legătură cu politica de analiză a modului cum pot fi restructurate portofoliile societăţilor aflate în dificultate, în vederea menţinerii acestora în piaţă, care ar fi trebuit să fie o preocupare a ASF.(...) La fel de grav este cazul Carpatica, unde administrarea specială s-a realizat chiar de ASF prin intermediul FGA. Este de neînţeles cum în timpul administrării speciale de către FGA s-a trecut brusc la falimentul Carpatica, fără a aştepta o perioadă rezonabilă pentru remedierea deficienţelor şi salvarea societăţii şi acest caz, ceea ce converge spre concluzia interesului de a scoate din piaţă asiguratorii români, fără a întreprinde demersurile de recuperare a pierderilor de la proprietarii celor două companii prin executarea silită a bunurilor imobiliare ale acestora".
De asemenea, Andreea Paul a mai atras atenţia că, prin decizia de faliment a celor două companii, au fost disponibilizaţi 2.420 de salariaţi, din care 1.400 de salariaţi la Astra, iar pe piaţa de asigurări obligatorii nu mai este activ niciun actor cu capital majoritar românesc.
1. Sa dovedeasca faptul ca sunt barbati
(mesaj trimis de cineva în data de 24.10.2016, 18:49)
Conduceri ale ASF+BNR+SIF-uri, nu credeti ca este timpul sa vina si altii in locul vostru? Plecati acasa si veti vedea ca treaba va merge cel putin la fel de bine.S-a saturat lumea de voi...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 24.10.2016, 19:17)
Mai prosti decat Negritoiu sunt doar parlamentarii E ciudat ca asemenea specimene ajung in parlament .
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2016, 21:20)
Nu stiu cat ati spus-o ca o gluma si cat pentru ca ganditi astfel, dar eu unul inclin sa cred ca aveti dreptate. Multa.
2. FERCALA
(mesaj trimis de FERCALA în data de 24.10.2016, 19:24)
V-AM ZIS EU CA IL DAU JOS PE NEGRITOIU, NA , SA VA MAI PUNETI CU MINE !!!! TRAIASCA PSD SI ANDREEA PAUL , RUDA CU UMILUL DAN PAUL !!!!! HI HI HI !!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2016, 19:29)
este un precedent pentru ce or sa ii faca lui Isarescu. tragerea la raspundere de catre Parlament a unui individ dubios, controversat, platit cu bani multi care a actionat in interesul societatilor de asigurari, in detrimentul cetatenilor platitori de taxe. urmeaza Isarescu, un alt dubios care a actionat doar in beneficiul bancilor care si-au extorcat creditatii si au fraudat statul