PREŞEDINTELE ASF, RECLAMAT LA COMISIA DE ABUZURI, DIN 2015 Soviani susţine că Negriţoiu i-a cerut să inventeze răspunsuri pentru presă

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 septembrie 2016

Radu Soviani: "Preşedintele ASF (foto) ne-a interzis să comunicăm mass-media date pe care le mai comunicasem deja (respectiv că potrivit notificărilor primite de ASF, tarifele s-au majorat în medie cu 5 până la 15%), şi ne-a învederat să accentuăm pe "politica de dumping" a companiilor de asigurări".

Radu Soviani: "Preşedintele ASF (foto) ne-a interzis să comunicăm mass-media date pe care le mai comunicasem deja (respectiv că potrivit notificărilor primite de ASF, tarifele s-au majorat în medie cu 5 până la 15%), şi ne-a învederat să accentuăm pe "politica de dumping" a companiilor de asigurări".

Radu Soviani: "Domnul Mişu Negriţoiu ne-a solicitat să transmitem mass media că vina scumpirilor aparţine exclusiv asiguraţilor"

Radu Soviani, fostul purtător de cuvânt al Autorităţii de Supragveghere Financiară, a depus, în ianuarie 2015, o sesizare la Camera Deputaţilor şi la Senatul României privind abuzurile semnalate în ASF, în condiţiile în care fusese concediat de către preşedintele Autorităţii Mişu Negriţoiu.

Memoriul său dezvăluie, la aproape doi ani distanţă, evenimente din interiorul ASF, care reflectă, dacă s-au petrecut întocmai cum le relatează Soviani, desconsideraţia lui Mişu Negriţoiu faţă de mass-media, o lipsă totală de transparenţă şi tentative de manipulare a opiniei publice.

Radu Soviani susţine că abuzurile semnalate în ASF au avut consecinţe directe asupra majorării nivelului de primă RCA încă din ianuarie 2015.

Memoriul depus la Parlament de Soviani conţine descrierea a numeroase situaţii în care Mişu Negriţoiu a blocat comunicarea cu publicul sau chiar a transmis mesaje distorsionate.

Radu Soviani spune că, pe 5 august 2014, a primit o solicitare de presă, referitoare la proiectul de normă pe RCA al ASF. Jurnalistul dorea să afle cum a ajuns ASF la un comision de 10% pentru intermediari, ce a luat în calcul, cum s-a stabilit plafonul maxim de 10%.

"Am solicitat informaţii pentru răspuns Preşedintelui ASF iar răspunsul a fost: «nu cred că trebuie să intrăm în asemenea detalii acum. Inventează şi tu ceva...»", relatează Soviani în sesizarea depusă la Parlament.

Oare la câte întrebări din partea presei a oferit domnul Negriţoiu răspunsuri inventate? Oare inventeză răspunsurile numai pentru presă sau aşa se comportă şi în faţa Parlamentului?

Radu Soviani susţine că Mişu Negriţoiu i-a interzis să mai participe la şedinţele Consiliului ASF, în calitate de purtător de cuvânt, limitându-i accesul la informaţii, iar, ulterior, i-a interzis să mai apară în emisiuni TV.

Conform lui Soviani, preşedintele ASF a susţinut în mai multe rânduri că "trebuie să ne abţinem să dăm răspunsuri tehnice" şi informaţii clare jurnaliştilor.

"Au existat situaţii în care Preşedintele ASF a validat comunicatele de presă în formula propusă de noi (având validarea olografă a domniei sale în acest sens) după care tot Preşedintele ASF mi-a comunicat că «e clar că nu avem acelaşi stil. Eu spun una, tu scrii alta» (şi asta după ce personal validase, semnase şi dispusese să fie transmis comunicatul în forma la care prezenta obiecţii, practic forma agreată de domnia sa)", mai relatează Radu Soviani.

Fostul purtător de cuvânt al ASF susţine că au existat solicitări de la jurnalişti pentru obţinerea unor puncte de vedere din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, ca supraveghetor naţional, referitoare la modul în care poliţele de asigurare (valabilitate, termene) sunt afectate de evenimentele juridice de la diverse companii aflate sub anchetă: "Deşi în astfel de cazuri supraveghetorul trebuie să ofere neîntârziat răspunsuri, pentru buna informare a publicului, ni s-a interzis să oferim răspunsurile solicitate, întrebările jurnaliştilor pentru supraveghetor fiind în opinia Preşedintelui ASF, în unele cazuri, de competenţa societăţilor supravegheate, şi nu de competenţa supraveghetorului naţional a cărui obligaţie era să ofere răspunsuri la astfel de teme, de interes public (al deţinătorilor de poliţe), accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public fiind garantat".

Soviani mai scrie că întotdeauna a propus spre validare Preşedintelui ASF răspunsuri concrete la întrebările jurnaliştilor pentru teme de interes public şi că, în replică, Preşedintele ASF i-a comunicat faptul că "răspunsurile trebuie să fie în mare parte pro-active şi că trebuie să transmitem răspunsurile care ne interesează pe noi (ASF), nu neapărat pe ziarişti".

Soviani: "Poziţiile publice ale preşedintelui ASF au fost în sensul majorării tarifelor RCA"

Radu Soviani mai precizează că, referitor la poziţiile publice legate de tarifele RCA, a recomandat o poziţie prudentă. "În schimb, poziţiile publice ale Preşedintelui ASF (pe care ulterior şi le-a asumat, ca greşite, în conferinţa de presă din data de 9 decembrie 2014, ca «eroare de comunicare») au fost în sensul majorării tarifelor oferind argumente publice şi favorizând asigurătorii să scumpească poliţele RCA (inclusiv scumpirea asigurării RCA pentru tineri)", arată Soviani.

Domnia sa exemplifică: "a. Declaraţie conferinţă de presă, mai 2014: «Asigurătorii cu tarife medii sau cei mai scumpi nu sunt nebuni. Dar ei au o conduită internă care nu le permite să vândă mai ieftin. Distorsiunile din cota de piaţă vin din conduita organizaţională a unor asigurători (...) RCA este parte dintr-o competiţie neloială în piaţă prin care nivelul tarifelor a scăzut cu mult sub nivelul riscului potenţial. Dacă tarifele RCA au scăzut aşa de mult în piaţă pe considerente de cotă de piaţă, atunci tarifele RCA trebuie să îşi revină ca să acopere riscurile potenţiale şi să asigurăm plata despăgubirilor clienţilor asiguraţi» (Mişu Negriţoiu, citat de agenţia Mediafax);

De altfel, în luna mai 2014, Preşedintele ASF ne-a interzis să comunicăm mass-media date pe care le mai comunicasem deja (respectiv că potrivit notificărilor primite de ASF, tarifele s-au majorat în medie cu 5 până la 15%), şi ne-a învederat să accentuăm pe «politica de dumping» a companiilor de asigurări (ceea ce, în opinia noastră, a creat pretextul pentru societăţile de asigurare să majoreze semnificativ preţurile pe anumite segmente din anumite clase de asigurări);

b. Declaraţii conferinţă de presă 12 iunie 2014: «Mişu Negriţoiu: «Industria, pe ansamblu, are mai mari costuri decât venituri - este vorba de 110%. Per total, industria are pierderi. Această piaţă nu poate să suporte aceste costuri, care sunt indecente. Vin din comisioane, din costuri directe - de personal, de promovare, marketing. Am văzut companii care vând astăzi şi la jumătate din media primei brute pentru RCA. Nu este o practică sănătoasă şi nu este o afacere care să reziste. Sunt societăţi care practică jocul piramidal al lichidităţii». (de altfel, comparaţia societăţilor de asigurare cu un joc piramidal, deşi folosită în spaţiul public chiar de Preşedintele ASF, a fost considerată şi retrasă drept neavenită, atunci când a fost făcută în cadrul audierilor conducerii ASF în Parlamentul României, respectiv când Vicepreşedintele ASF Marius Vorniceanu a comparat industria serviciilor de asigurare cu un «Caritas»).

c. despre asigurările pentru tineri: emisiunea Imparţial - Digi24, 7 septembrie 2014: «tinerii sunt evaluati ca făcând accidentele cele mai frecvente şi cu daunele mai mari. Vedeţi concursurile care se tin noaptea pe Dorobanţi. Aşa îmi inchipui eu că societăţile de asigurări evaluează riscurile la proprietarii tineri de maşini».

De altfel, domnul Mişu Negriţoiu ne-a solicitat să transmitem mass-media (în urma semnalării de către presă a scumpirilor semnificative din piaţa asigurărilor) că vina scumpirilor aparţine exclusiv asiguraţilor, prin mesaje cu următorul conţinut: «Cine are bani să cumpere o maşină trebuie să aibă bani să cumpere RCA. Dacă şoferii au salarii mici, să conducă mai cu grijă. Mai puţine accidente, mai puţine pagube, şi prima este mai mică» (...)".

În cazul modificării normei RCA, Radu Soviani precizează că nu i-a fost pusă la dispoziţie fundamentarea ASF, din contră, a fost invitat să "inventeze" o fundamentare.

Răspunsul pus la dispoziţie de către Preşedintele ASF a fost că "nota de fundamentare este internă" (contrar Art.7, al.2 din Legea 52/2013), conform lui Radu Soviani.

Acesta susţine că informarea verbală din partea Preşedintelui ASF, de încetare a colaborării începând cu data de 15 decembrie a fost făcută la 3 zile după ce a învederat membrilor executivi ai Consiliului ASF, în urma unei analize calitative, că Preşedintele ASF a desemnat un reprezentant impropriu pentru a expune punctul de vedere al Autorităţii la o emisiune TV, emisiune în care respectivul reprezentant ASF a folosit date şi cifre false în argumentarea nivelului de preţ al primelor RCA şi a exprimat opinii contrare realităţii ca fiind puncte de vedere ale ASF, făcând mai degrabă un demers de dezinformare a publicului, decât unul obligatoriu de informare.

RST MEDIA, compania lui Radu Soviani, a sesizat şi organele de urmărire penală faţă de persoane din cadrul ASF.

ASF mimează transparenţa prin faptul că transmite, în fiecare săptămână, comunicate de la şedinţele de consiliu. De cele mai multe ori, acestea sunt lacunare, necesită informaţii suplimentare şi cu greu pot fi descifrate. De fapt, nu spun aproape nimic.

Referitor la acuzaţiile lui Radu Soviani, ASF nu ne-a transmis un punct de vedere, până la închiderea ediţiei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. tu ai vazut cum a fost implementat IFRS la firmele de asigurari si pe piata de capital pentru FP si SIF1-SIF5. Imediat cum s-a realizat listarea pe bursa a Londrei ASF a dat ordin sa se intoarca la RAS pana la sfarsitul anului. Insa cu cateva zile inainte de revelion, mai precis in 28 decembrie au modificat schimbarea si au spus ca e valabil de la inceputul anului. La fel si la asigurari, imediat cum a fost data hotararea de intrare in faliment a ASTRA a fost aprobat si IFRS dupa ce initial fusese aprobat in 2014 pentru 2015 si in 2015 in primavara a fost amanat. Pe de alta parte doar boul e consecvent sau consecventul e bou, care nu e in stare sa gandeasca asemeni unui intelept si nu ca un imbecil :-)

    Stilul de comunicare este tipic si pentru banca de [Fragment eliminat, conform regulamentului.] pe nume ING, performera, de cativa ani, in topul spezelor si comisioanelor plătite de clienti. ING este in top 2 la nivelul comisioanelor practicate, adica a doua cea mai scumpa banca, amanunt pe care cea mai mare parte din clientii lor il ignora cu desavarsire. Acest securist acoperit a impus si acolo acest gen de comunicare lapidara, care nu răspunde la întrebări, ci spune doar ce-i convine, cand ii convine. Abordare tipica de impostori.

    Scuze, dar dl Soviani se poarta ca o sotie inselata. Trec peste aspectele de deontologie profesionala, care inteleg ca ii sunt straine, dar daca avea informatii asa de importante pentru piata,de ce nu le-a facut publice pana acum? Inteleg ca respectivele conversatii (confidentiale?) au avut loc acum doi ani. Ca sa nu mai mentionez ca dl ziarist are pe rol un dosar cu ASF-ul (18444/3/2015) in care cere o gramada de bani (pretentii suma de 191.158,89 lei , 513.110,49 lei si 71.713 euro) pentru ca firmulita dumnealui ar fi fost data afara mai devreme decat se astepta. Un alt fripturist care incearca sa se bage in seama dand din casa. Pacat ca e incurajat de ziarul Bursa. Daca era inca platit de ASF, banuiesc ca nu mai avea nici o problema existentiala. Iar pe fondul observatiilor, daca exista adevar in ele, banuiesc ca exista si dovezi. Pentru ca altfel, seamana a calomnie. Poate ne spune dl Soviani si cati bani a incasat de la ASF cat si-a facut veacul pe acolo. Ca in ce masura ii merita, e alta discutie...

    1. Soviani pare a fi un fel de escroc. În luna mai a acestui an, Soviani a înregistrat la Tribunalul București o plângere împotriva ASF prin care a solicitat instituției plata sumei de 1,02 milioane de lei, reprezentând despăgubiri pentru rezilierea unui contract cu ASF înainte de termen. Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pe pârâta la plata către reclamantă a sumei de 191.115,89 lei.

      A pierdut in apel :) De aici, si brusca trezire a constiintei, probabil. Acum a facut contestatie in anulare, cine stie...

      Spuneau indieni.

      De acord Soviani trebuie sa spuna cati bani a incasat de la Asa. 

    As pune si RCA si impozitul la 1% fiecare din valoarea de catalog a masinii. Iar pentru masinile mai vechi de 10 ani, valoarea medie de nou a masinilor cu motorizare echivalenta.

    Sa nu uitam ca Misu e un fost bancher, Ing la origini post decembriste.

    Oare asa face si Arb? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb