Preşedintele Băncii Mondiale cere UE să facă mai mult pentru Europa Centrală şi de Est

Cristina MIHALAŞCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 februarie 2009

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a îndemnat Uniunea Europeană să ofere sprijin economiilor din centrul şi estul Europei, în contextul crizei actuale, potrivit Financial Times. Banca Mondială a încercat să colaboreze cu Fondul Monetar Internaţional şi cu alte instituţii conexe pentru a ajuta această regiune, dar sprijinul de care are nevoie trebuie să vină de la Bruxelles. "Este necesar sprijinul guvernului european. Au trecut 20 de ani de când Europa s-a unit în 1989, ar fi o tragedie să permitem o nouă divizare", a declarat Robert Zoellick.

Apelul preşedintelui Băncii Mondiale vine după ce a accentuat la Summitul G2 ambiţiile Băncii Mondiale de a vindeca piaţa economică. Una dintre speranţele sale este şi unirea forţelor cu guvernele şi băncile pentru finanţarea cu 25 de miliarde de dolari a pieţelor economice est-europene.

Răspunsul Comisiei Europene a fost acela că preferă o abordare din aproape în aproape, cu diagnosticarea situaţiei din fiecare ţară, decât o cooperare exclusivă cu Banca Mondială.

La începutul acestei luni, cancelarul Austriei, Werner Faymann, a anunţat că Austria doreşte lansarea unui plan european de stabilizare a sistemelor financiare din Europa de Est. Oficialii de la Viena au indicat că doresc să formeze cu Germania, Franţa, Italia şi Belgia "o alianţă a principalilor investitori" în Europa de Est. Băncile austriece sunt cei mai mari creditori din Europa emergentă , fiind în joc echivalentul a 75% din PIB-ul său.

Băsescu a discutat cu reprezentanţii Băncii Mondiale

Preşedintele Traian Băsescu a informat ieri delegaţia Băncii Mondiale (BM), în cadrul unei întrevederi la Palatul Cotroceni, că s-a întâlnit în urmă cu câteva zile cu delegaţia FMI şi le-a mulţumit reprezentanţilor BM că vizitează România într-o perioadă dificilă. Preşedintele a declarat că autorităţile de la Bucureşti vor lua o decizie privind "criza economică şi reformele din România". Directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi ţările baltice, regiunea Europa şi Asia Centrală, Orsalia Kalantzopoulos, conducător al delegaţiei BM, a declarat că a avut deja o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Ea a spus că trebuia să aibă o întrevedere şi cu ministrul Transporturilor, dar aceasta nu a mai avut loc, şi că urmează o serie de alte întrevederi, inclusiv cu sectorul privat. Kalantzopoulos a apreciat că lumea s-a schimbat în ultimele şase-nouă luni, iar statele cu performanţe înalte sunt acum în mijlocul crizei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule Presedinte, sunt curios cu ce dobanda se ofera sa ne imprumute FMI si BM. Presupun ca cu cea de la noi, pete 10% ca doar n-or fi fraieri sa ne dea la 0,75% cat este pe la dumnealor. Miza este mare , drept pt care sperie cat mai multa lume, ministri,sefi de mari companii. Sper ca macar dvs nu v-ati speriat. Va rog sa puneti DVS o intrebare domnului Isarescu, cu cat sunt remunerate sumele din rezerva valutara a statului roman, depusa in depozite la aceleasi banci americane care formeaza BM si FMI care se inghesuie sa ne salveze din criza, cu banii nostri, dar cu dobanda mare, pe care chipurile tot noi trebuie sa o achitam. Doar nu degeaba suntem tara lui Pacala si Danila Prepeleac.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb