Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei susţine că preluarea Credit Suisse a prevenit o criză mai extinsă

G.D.
Bănci-Asigurări / 23 martie 2023

Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei susţine că preluarea Credit Suisse a prevenit o criză mai extinsă

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a majorat astăzi dobânda cu 50 de puncte de bază, la 1,50%, şi a informat că preluarea forţată a Credit Suisse de către UBS a evitat un dezastru financiar, iar acum este extrem de important ca fuziunea să aibă loc rapid, fără dificultăţi, transmite Reuters, conform Agerpres.

Pachetul de salvare de miliarde de franci elveţieni, intermediat duminică de SNB, autorităţile de reglementare şi Guvernul elveţian, a prevenit o criză sistemică, a afirmat la conferinţa de presă preşedintele SNB, Thomas Jordan.

Acesta a adăugat: "Dacă această soluţie nu ar fi funcţionat, Credit Suisse s-ar fi prăbuşit, cu consecinţe extreme pentru Elveţia, dar şi pentru economia globală".

"În ultimele săptămâni, am văzut o erodare reală a încrederii în sistemul bancar şi pentru a stopa acest fenomen aveam nevoie de altă soluţie în afară de lichidităţi", a explicat oficialul elveţian.

Acesta consideră că este vital ca preluarea Credit Suisse de către UBS să se realizeze cât mai lin posibil, pentru menţinerea stabilităţii financiare, iar următoarele două săptămâni sunt cruciale.

SNB se aşteaptă în 2023 la o creştere modestă a economiei elveţiene, de 1%, pe fondul perspectivelor globale nesigure, principalele riscuri fiind scăderea activităţii economice şi efectele negative ale turbulenţelor din sectorul financiar global.

Separat, Jordan a declarat într-un interviu acordat Reuters că nu crede că băncile au nevoie de mai multă lichiditate, iar actualele instrumente sunt "îndrăzneţe şi semnificative".

Ieri a fost a patra majorare consecutivă a dobânzii de către SNB, în condiţiile în care rata inflaţiei s-a situat în februarie la 3,4%, iar ţinta SNB este de 0%-2%. De asemenea, nu sunt excluse noi majorări, a informat SNB, care este decisă să intervină pe piaţa valutară dacă va fi necesar.

În iunie, SNB a surprins pieţele, după ce a majorat dobânda la minus 0,25%, de la minus 0,75%, nivel stabilit în 2015. Este prima creştere a dobânzii din septembrie 2007.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. reformulez cu multa inteligenta:

    "Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei susţine că preluarea Credit Suisse a DEVENIT o criză mai extinsă" 

    ia studiati cum e cu portofoliul nou format (urmariti datoria guvernamentala) , echilibrul capital/datorii, lichiditate/solvabilitate, etc.  

    traducere: cum rezolvi o problema? printr-o aparenta solutie care de fapt e o problema si mai mare... kicking the can down the road....  

    1. Urmatorul pantof care o sa cada: Raiffeisen

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb