Preşedintele Băsescu, în "competiţie" cu Gigi Becali la capitolul discriminare

D. NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 20 octombrie 2011

Traian Băsescu: "Nu poţi să îi spui finlandezului că ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit".Gigi Becali: "Dacă bărbatul înşală, femeia nu are voie să divorţeze. Dumnezeu a spus că bărbatul e bărbat şi femeia, curvă".

Traian Băsescu: "Nu poţi să îi spui finlandezului că ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit".Gigi Becali: "Dacă bărbatul înşală, femeia nu are voie să divorţeze. Dumnezeu a spus că bărbatul e bărbat şi femeia, curvă".

Preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat din nou de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării. Acesta a ajuns la a treia sanc-ţiune primită de la acest for, aflându-se la mare concurenţă cu un alt politician, de mai mică anvergură, europarlamentarul Gigi Becali. Semnalul este cum nu se poate mai prost, având în vedere că ţara noastră a fost acuzată în repetate rânduri pentru tratamente discriminatorii în ceea ce îi priveşte pe romi, de altfel avertismentul primit de preşedinte datorându-se unei referiri făcute la adresa acestora într-un context mai larg. Investitorii străini care intenţionează să vină în ţara noastră sunt foar-te atenţi la astfel de atitudini.

Membrii CNCD au calificat două declaraţii ale preşedintelui ca fiind fapte de discriminare, sancţiunea decisă fiind avertismentul. Prezent la o emisiune TV transmisă în direct, preşedintele Traian Băsescu a comentat opoziţia Finlandei la aderarea României la Schengen făcând referire la romii din din ţara noastră care sunt tot mai prezenţi pe străzile din Helsinki: "Nu poţi să îi spui finlandezului că ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit. Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poa-te să facă diplomaţia, pentru că acolo e reacţia opiniei publice?". În acelaşi cadru, şeful statului a avut şi câteva remarci acide la adresa monarhiei: "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat". "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?". Acesta este cel de-al treilea avertisment primit de şeful statului de la CNCD. În 2007, sintagma "ţigancă împuţită" adresată unei jurnaliste a făcut vâlvă. Atunci Traian Băsescu a contestat decizia, iar după un eşec la Curtea de Apel Bucureşti, a obţinut anularea deciziei la Înalta Curte.

Europarlamentarul Gigi Becali este un "abonat" al şedinţelor CNCD, declaraţiile sale acoperind practic toată paleta de discriminări. Ultimele sancţiuni au privit declaraţii defăimătoare la adresa persoanelor cu dizabilităţi, a femeilor şi a homosexualilor. În această vară, Gigi Becali a fost sancţionat pentru denigrarea persoanelor cu dizabilităţi, după ce a folosit termenul "handicapat" cu scopul de a aduce "o serii de injurii la adresa unui jurnalist". La începutul acestui an, europarlamentarul a fost amendat cu 2.000 de lei perntru declaraţii jignitoare la adresa femeilor, făcute într-o emisiune TV: "Dacă bărbatul înşală, femeia nu are voie să divorţeze. Dumnezeu a spus că bărbatul e bărbat şi femeia, curvă". La finele lui 2010 a primit un avertisment după ce a anunţat că nu acceptă să transfere la Steaua un fotbalist bulgar, motivând că acesta este homosexual şi mai bine desfiinţează echipa decât să primească în vestiar un fotbalist cu astfel de orientări sexuale.

Membrii Consiliului Naţional pentru Combatarea Discriminării se tem că astfel de derapaje se vor înmulţi în 2012, în timpul campaniilor electorale, existând numeroşi politicieni care speră să obţină voturi atacând anumite grupuri sociale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt probleme mari si la Bursa nu numai la presedentie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb