Preşedintele Băsescu speră să poată desemna premierul înainte de 15 decembrie

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2008

Traian Băsescu: "În consultarea partidelor voi avea în vedere ponderea mandatelor în Parlament".

Traian Băsescu: "În consultarea partidelor voi avea în vedere ponderea mandatelor în Parlament".

Şeful statului a anunţat, ieri, că intenţionează să desemneze noul premier înainte de 15 decembrie, dată la care a convocat Parlamentul în noua sa formulă. Şeful statului a spus, din nou, că speră ca noul Guvern să fie validat înainte de Ajunul Crăciunului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că în desemnarea primului-ministru va ţine seama de articolul 103 din Constituţia României care face referire la ponderea mandatelor în Legislativ. Şeful statului a precizat că a invitat partidele care vor forma viitorul Legislativ, pentru vineri, în ordinea crescătoare a mandatelor obţinute în urma scrutinului uninominal, a atribuirii şi distribuirii mandatelor.

"Articolul 103 din Constituţia României este formulat aşa: . Articolul 103 se referă la mandatele din Parlament şi nu la voturi. În consultarea partidelor, voi avea în vedere tot timpul ponderea acestora exprimate prin mandate în Parlament", a afirmat Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a reamintit că acelaşi lucru l-a făcut şi în 2004 "când a existat diferenţă de un mandat între Alianţa D.A. şi PSD, ca entitate legal constituită pentru alegeri".

Întrebat de jurnalişti dacă aşteaptă din partea formaţiunilor politice şi alte propuneri de premier, în afara celor deja anunţate, preşedintele a spus că, fiind consultări, aşteaptă ""orice"". ""Este o controversă. Mă uitam acum, după-amiază, Mircea Geoană spune că PSD e câştigătorul alegerilor, Emil Boc spune că PD-L. Cred că ambele formaţiuni pot să se definească drept câştigători. PSD e câştigător moral, are 90.000 de voturi în plus faţă de PD-L, însă, constituţional, PD-L e câştigătorul alegerilor pentru că articolul 103 (din Constituţie - n.r.) face referire la reprezentarea în Parlament, la numărul de mandate"", a spus Băsescu. El a arătat că acest lucru este important pentru că învingătorul de facto este legat de numărul de mandate. ""Dar trebuie recunoscut că PSD e câştigătorul moral"", a arătat preşedintele. Întrebat cum va ""împăca"" cele două formaţiuni, Băsescu a răspuns: ""După Constituţie"".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb