Preşedintele Băsescu susţine că a fost ameninţat de un ziarist!

Mihnea Popescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 august 2005

Un scenariu verosimil

În interviul acordat ieri postului public de radio, preşedintele Traian Băsescu afirmă răspicat că a fost ameninţat de un ziarist (care avea acces la el de mai multă vreme), în ocazia cercetărilor efectuate de către Parchet asupra unui om de afaceri. Şeful statului nu nominalizează vreo persoană în acest sens şi nici nu precizează dacă ziaristul şi omul de afaceri sînt aceiaşi care l-ar fi determinat pe premierul Tăriceanu să renunţe la alegerile anticipate. Totuşi, preşedintele restrînge aria de cercetare, afirmînd că omul de afaceri ar fi fost cercetat de Parchet, iar ziaristul era în relaţii de afaceri cu acesta. Toate aceste indicaţii se potrivesc cu omul de afaceri Dinu Patriciu, cercetat de Parchet în afacerea "Petromidia" şi cu ziaristul Sorin Roşca Stănescu, care a fost asociat cu preşedintele "Rompetrol" şi se cunoaşte cu preşedintele Băsescu de mai mult timp. Nu excludem însă varianta că s-ar putea să fie vorba de alte personaje, dar zvonurile care circulau ieri îi indicau pe cei doi plus Peter Imre, ca fiind resprezentantul companiei din industria tutunului. În mod curios, nici unul din cei trei nu a dorit să comenteze nimic sau nu a putut fi contactat ieri de noi. Premierul Tăriceanu nu a pomenit nimic de vreo întîlnire cu vreunul din cei trei, menţionînd că se întîlneşte şi se consultă cu multă lume.

Şeful statului a făcut ieri mai multe declaraţii şocante, dezvăluind că a fost ameninţat la telefon de un ziarist, în contextul cercetării unui important om de afaceri de către Parchet

Preşedintele susţine că premierul Tăriceanu a renunţat la ideea alegerilor anticipate, după o întîlnire de taină cu un afacerist, un reprezentant al unei companii din industria tutunului şi cu un jurnalist

Buna înţelegere dintre preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu a luat sfîrşit, după ce, ieri, şeful statului a făcut mai multe declaraţii incendiare privind ultimele acţiuni ale şefului Guvernului. Semne ale răcirii relaţiei dintre cei doi au apărut tot mai insistent imediat după ce premierul Tăriceanu s-a răzgîndit brusc în privinţa alegerilor anticipate, fără să-şi consulte partenerii de Alianţă.

Nu a trecut decît o jumătate de an de atunci şi preşedintele Băsescu îl pune deja pe premierul Tăriceanu să aleagă între a mai rămîne partenerul său sau partenerul unor grupuri oculte, care vor să influenţeze actul de guvernare.

Şeful statului susţine că are informaţii că premierul s-ar fi răzgîndit în privinţa alegerilor anticipate după o întîlnire de taină cu un om de afaceri, un ziarist şi un reprezentant al unei companii din industria tutunului, fără să nominalizeze pe vreunul din ei: "(...) Decizia s-a luat, din păcate, în afara structurilor partidului şi a fost dată Alianţei ca o pastilă şi eu ştiu, repet din nou, nu va exista nici o notă a SRI, dar lumea e mică şi eu mă învîrt în această lume, ştiu despre întîlnirea premergătoare anulării (n.r.- alegerilor anticipate) cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are şi el afaceri legate de omul de afaceri şi cu un foarte important reprezentant al unui trust de ţigări, care a avut loc la două zile după întîlnirea dintre ziarist şi omul de afaceri. Acolo s-au schimbat deciziile". În acelaşi interviu, şeful statului a mai menţionat că a fost ameninţat telefonic de către un ziarist cu publicarea unor articole negative în ziarele pe care le controlează.

Premierul Tăriceanu a declarat ieri, după afirmaţiile preşedintelui, că nu există corupţie la Guvern şi că nu există nici un act normativ aprobat de actualul Guvern care să favorizeze vreun grup de interese. Primul ministru nu a răspuns limpede afirmaţiilor făcute de preşedinte, mărginindu-se doar să precizeze că se consultă cu multă lume în activitatea sa, dar că întotdeauna decide singur. Şeful Guvernului a reafirmat faptul că a renunţat la demisie doar din cauza inundaţiilor, care afectaseră o zonă importantă din ţară.

Declaraţiile preşedintelui de ieri apar după ce premierul a anunţat la sfîrşitul săptămînii că, din informaţiile primite de la SRI, nu reiese că ar exista miniştrii influenţaţi de anumite grupuri de interese. Şeful statului declarase cu cîteva zile înainte că există informaţii cum că anumite grupuri de interese ar încerca să influenţeze anumite decizii ale miniştrilor. Ieri, preşedintele mai că nu l-a făcut de-a dreptul mincinos pe premierul Tăriceanu, amintindu-i că a avut acces la mai multe informări de la serviciile speciale şi că, dacă va fi cazul, va cere declasificarea unor asemenea note pentru a putea fi făcut public adevărul. Şeful statului a ţinut să amintească în interviul său de ieri că este atent la afacerile din domeniul energetic, cel sanitar şi mai ales la corupţia din vamă, manifestîndu-şi iritarea că Guvernul nu se ocupă consecvent de aceste subiecte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb