PREŞEDINTELE BERD, THOMAS MIROW: În Europa de Est există riscul creşterii severe a creditelor neperformante

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2009

Thomas Mirow: "Capitalizarea adecvată a băncilor din Europa de Est rămâne o sarcină prioritară".

Thomas Mirow: "Capitalizarea adecvată a băncilor din Europa de Est rămâne o sarcină prioritară".

Economiile din Europa de Est se confruntă cu riscul unei creşteri severe a creditelor neperformante şi a falimentelor corporatiste, ceea ce ar putea destabiliza şi mai mult sistemele bancare din regiune, consideră preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow.

Prezent la o conferinţă des­făşurată la Viena pentru marcarea celor 20 de ani care au trecut de la căderea Cortinei de Fier, Thomas Mirow a avertizat fostele state din blocul comunist că trebuie să-şi restructureze datoria privată, să soluţioneze expunerea mult prea mare la cursul de schimb şi să-şi capitalizeze în mod adecvat băncile, ca să evite un al doilea val de criză financiară.

"Provocările imediate cu care ne confruntăm sunt creşterea semnificativă a creditelor neperformante şi posibila intrare în faliment a unor companii, ceea ce ar atrage după sine o creştere a şomajului, efecte asupra altor companii, dar şi asupra bilanţurilor băncilor", a declarat Thomas Mirow. Preşedintele BERD a subliniat că o capitalizare adecvată a băncilor din regiune rămâne o "sarcină prioritară", iar testele de stres pot fi un instrument important pentru evaluarea rezistenţei băncilor la şocurile viitoare. În plus, Mirow a apreciat că economiile est-europene trebuie să se diversifice, ca să-şi reducă dependenţa de materiile prime şi să implementeze reformele fiscale dificile necesare pentru gestionarea efectelor bugetare ale crizei.

Thomas Mirow a mai spus că, deşi economiile din regiune s-au stabilizat în ultimele luni, impactul unei crize fără precedent continuă să prezinte riscuri importante. "Există o provocare majoră pe care nu trebuie să o subestimăm, atât din punct de vedere politic, cât şi economic, şi nu trebuie să lăsăm să apară un sentiment de autoliniştire", a precizat Mirow.

De la Marea Baltică la Marea Neagră, fostele ţări comuniste, care odinioară înregistrau ritmuri de creştere solidă, au intrat în recesiune ca urmare a faptului că cererea pieţelor occidentale pentru bunurile lor a scăzut dramatic, iar fluxurile de investiţii s-au redus semnificativ. Multe state din regiune s-au adresat Fondului Monetar Internaţional ca să obţină ajutor financiar de urgenţă

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb