Ştergerea totală a datoriilor istorice va ridica mari probleme dacă va include şi datoriile la fondurile de pensii, a declarat luni preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Mihai Şeitan, la o conferinţă pe tema insolvenţei. "Între aceste datorii se regăsesc mari datorii la fondurile de pensii, care au un deficit cronic în ultimii 6-7 ani (...) Practic aceşti bani înseamnă pensiile unor oameni", a spus Şeitan.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat sîmbătă că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală lucrează în prezent la o procedură de ştergere a datoriilor istorice în cazul unor companii, care nu vor mai putea fi recuperate niciodată. La rîndul său, preşedintele Comisiei de buget-finanţe-bănci a Senatului, Varujan Vosganian, a declarat că răspunsul la această problemă îl va da Consiliul Concurenţei, după ce "înainte va da un telefon la Bruxelles".
Vosganian a precizat că o astfel de procedură nu este ilegală conform legislaţiei în vigoare şi devine legală numai dacă este acceptată de Consiliul Concurenţei. De asemenea, consideră Varujan Vosganian, trebuie văzut din punct de vedere al managementului firmei dacă eforturile statului se justifică şi dacă acest mod de a privatiza prin despovărare de datorii nu tulbură piaţa.