Preşedintele cu Broscuţă

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 3 august 2010

Cătălin Avramescu

Există de-adevăratelea. Îl găsiţi într-o suburbie a Capitalei. Trăieşte într-o gospodărie modestă care aparţine soţiei sale şi unde cultivă legume şi flori. Merge pe motoretă şi discută cu vecinii, aşa cum făcea şi înainte să fie ales Preşedinte. Are un stil de viaţă spartan, umblă fără cravată, nu are datorii şi nici conturi grase. Îşi donează cea mai mare parte a salariului unui program care îşi propune să facă locuinţe pentru săraci. În declaraţia sa de avere este trecut doar un Volkswagen Broscuţă vechi.

Ar fi cam dificil să îl întâlnim pentru că ţara sa se află în emisfera sudică, pe cealaltă parte a globului. E vorba de José Mujica, ales, în 2009, Preşedinte al Republicii Orientale a Uruguay-ului.

Am ales să vă spun ceva despre cazul domnului Mujica pentru că el ne ajută să vedem unde se plasează Stânga din ţara noastră.

José Mujica a avut o tinereţe agitată. A fost membru într-o mişcare stângistă de gherilă, Tupamaros, care îi jefuia pe cei bogaţi pentru a da bani săracilor. A luptat împotriva regimului militar, a fost împuşcat de 6 ori şi a făcut 14 ani de puşcărie.

Stângiştii de la noi au avut o viaţă dulce. Cei mai în vârstă au fost secretari judeţeni sau, cel puţin, de întreprindere. Şoferul le aducea acasă pachetul de la Comaliment, umplut cu salam de Sibiu, cafea şi caşcaval afumat. Locuiau şi locuiesc în Primăverii. Cei mai tineri au prins doar vremurile capitaliste. Au colecţii de maşini şi vile de vacanţă. Se afişează, satisfăcuţi, în compania miliardarilor, la câte o vânătoare cu gonaci. Se consideră oameni "din popor", fireşte, pentru că averile lor se măsoară doar în milioane. Multe milioane.

Domnul Mujica s-a schimbat. Se consideră un pragmatist. "Sunt o pisică sălbatică trecută la vegetarianism", declara el recent. Un lucru dificil într-o ţară cu cel mai mare consum de carne de vită din lume, alături de Argentina. Politicile economice ale lui Mujica sunt mai degrabă neo-liberale. A fi de Stânga, pentru el, este, de fapt, o atitudine morală. Preşedinte al unei ţări catolice, a anunţat deja că va semna o lege ce autorizeză avorturile, dacă Adunarea o va vota.

Stângiştii de la noi ştiu cine este inamicul de clasă. Au decis că vor izgoni Fondul Monetar Internaţional şi vor impune impozitul progresiv. Vor acorda ajutoare sociale, democratic, tuturor. Şi celor care cresc găini în bătătură, şi orbilor care conduc Mercedes-uri.

În România, oficial, Stânga-Caviar a fost la putere 11 ani din ultimii 20, la care se mai adaugă 3 ani în care a sprijinit un Guvern minoritar. Principalele legi, Constituţia şi instituţiile-cheie s-au format după voinţa acestei Stângi. Multe instituţii sunt şi acum conduse de oamenii Stângii. Şi unde ne aflăm acum?

Iată o comparaţie cu Uruguay-ul, unde Preşedinte este un fost radical de Stânga. Pe Indicele Democraţiei, în ultima versiune disponibilă (de anul trecut), Uruguay e pe locul 23. Înaintea Franţei (24). România - pe locul 50, între "democraţiile defecte" (flawed democracies). Sub Trinidad-Tobago (48).

Stângii autohtone îi place să ne vorbească despre "Europa". Dar să vedem unde ne-au adus politicile sale. În Indicele Drepturilor de Proprietate, România e pe locul 62. Pe aceeaşi treaptă cu Salvador, China şi Bahrein. Uruguay e pe 49, imediat sub Cehia. În Indicele Percepţiei Corupţiei, Uruguay e pe locul 25, România - pe 71.

Cifre şi fapte. În raportul Freedom House pe 2009, Uruguay apare ca având o presă liberă. România apare ca având o presă "parţial liberă". Bănuiesc că nu din cauza deficitului de înjurături sau de obscenităţi, capitole la care ziarele şi televiziunile de la noi trebuie că sunt în elita mondială...

Ce explică aceste diferenţe?

Stânga din Uruguay s-a format în lumea reală, în opoziţie faţă de Putere. Şi apoi s-a adaptat la lumea reală.

Stânga din România s-a format în birourile administraţiei, prin decizia celor de la Putere. Iar politica sa este de fugă din faţa realităţii.

În Uruguay politicienii au fost pragmatici. Au format coaliţii politice largi şi au respectat deciziile luate prin referendum. În România avem o Stângă conservatoare şi hegemonică, aflată într-o alianţă de facto cu câţiva oligarhi.

În Uruguay, politicienii evoluează în cadrele unui sistem prezidenţial, unde Executivul condus de Preşedinte, fiind separat de Legislativ, are posibilitatea să implementeze politici energice. În România, Stânga susţine un regim parlamentar, care lasă Executivul la mâna înţelegerilor dintre diverse grupuri din Legislativ.

Întorcându-ne la Preşedintele Mujica, recent acesta declara: "Sunt, mai degrabă, un libertarian decât cineva care crede că Statul e soluţia". La noi, libertarieni şi socialişti se unesc în fraudarea Statului.

Să îi lăsăm, acum, pe stângiştii din această ţară să se pregătească pentru scandalul nocturn de la televiziuni şi să îl lăsăm pe domnul Mujica să tragă o concluzie: "Am învăţat că atunci când încerci să construieşti o societate fără clase, vine apoi monstrul birocraţiei şi te înghite de viu".

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Cataline, aveam impresia ca citesti opiniile celor care ,din curiozitate, citesc in diagonala productiile dtale media. Se pare ca te intereseaza aceasta chestiune cat ne intereseaza pe noi hoax-urile cotroceniste aruncate in media de voi referitor la anularea vizitei in China a sefului dtale! Daca si un procotrocenist ca Dan Tapalaga a trebuit, horribile dictu ,sa ia in seama varianta, probabil reala, prezentata de Vadim! Atunci ce sa mai zicem de aiureala mediatica prezentata de dta? Ce legatura are un fost membru Tupamaros, ajuns presedinte , cu presedintele unui partid de stanga? Nu sunt fanul niciunui presedinte de stanga. Fost , prezent sau viitor ,dar fortarea unei paralele este semn de deruta....La ce bun dle Catalin Avramescu? Nu vezi ca sandramaua postdecembrista scartie oribil si in zona proprie de activitate ,a dtale ,sunt semne distincte ... ale damei cu coasa? Altfel, de ce a venit medicul chinez, specialist in terapia cu gene, adus de dna Udrea? Care a declarat ca situatia este critica, pe bune, din cauza asocierii maladiei de baza cu altele?In rest, cine are chef sa faca pe natafletzul sau nataraul e liber s-o faca! Nu merita decat un nevinovat : mai cititi si alte site-uri baieti. Ca sa nu muriti prosti! Este si cazul dvs!...

    1. BG asta e mai dus cu pluta ca mine, ma duc sa prestez la alta masa ca BG s'a sculat cu noaptea'n cap sa faca ce faceam eu sa scrie ca dus cu capul cand de fapt e ca un plan care este si se pare ca e cunoscut dar daca intelegi si numai atunci.

      Atit de mult ma intereseaza starea de sanatate a chiorului idi.ot si betiv si...etc., incit nici nu mai pot dormi de suparare! Deasemenea la fel despre ceilalti cre.tini nativ care vor sa-i ia locul: Vadim, Prostanacul, Ponta, etc.!!

      Esti cumva emil Constantinescu, de razbate atata obida ??. 

    Articolul este conceput pentru a face o paralela si o comparatie intre stinga reala si "stinga" bandei comuniste din rominia ( cu r mic si "romi" de la tigani)! Reuseste foarte bine si deaceea deranjeaza pe multi!

    De 20 de ani astept sa mi se elibereze un titlu de proprietate in Drajna Prahova si nu s-a facut de nici o culoare de la portocaliu la violet

    1. Te-ai prins cine este de vina, nu ? ; flacara violeta. 

    Si atunci care e partidul de dreapta? Nu de alta, dar sunt tare curios cine e de dreapta in Romania, mai ales ca la origine, si partidul care ne guverneaza acum tot origini de... 'stanga' are.

    Altul cred ca ar fi trebuit sa fie subiectul. de ce nu o comparatie intre presedintele lor si presedintele nostru? De ce efortul asta de a lega 'stanga' de acolo cu stanga de aici fara o concluzie reala? Cred ca era mult mai interesant sa vedem o comparatie intre presedinti. Unul cu broscuta... altul.. cum era? 'Hi hi hi! Nu mai trebuie sa trec in declaratie casa din...?' 

    Ma ingrijorasem. Data trecuta am fost de acord 100% cu tine d'aia nu te'am combatut... asta itzi spun fink stiu ca in vanitatea'tzi si narcisismu'tzi + ura funciara pe care mi'o portzi n'ai fi avut cum sa sesizezi. Singura kestie care ma contraria la editorialul trecut era ca n'ai avut curajul sa numesti si vinovatii... fiindu'tzi colegi, e drept, mai batrani... vezi ca dumneata inca pupi mana unor vinovatzi pt dezastrul din invatzamantul academic...

    So acu ai revenit la articolele care te'au consacrat... Pai se putea? Un model al Uruguayului oriental asta ne trebuie basca ca'i de stanga, daca e cu haiduci si oameni providentiali, merge ca seamana cu jupanu... 

    Apropos Cataline... Ce se mai aude cu unicameralismul ca eu nu aud decat TACERE. Parca era urgentza mare cu reformarea statului

    Hai? Ciudat...Daca nu te'as sti un mare luptator ar suna a IPOCRIZIE MAXIMA dar nu e cazul dumitale, parol... 

    1. So c'am venit de la electroshock, Cataline... A zgaltzait tare... Ce se mai aude ca eu nu aud decat PASTILELE?

      Imi pare bine ca ati inceput sa ganditi.... Nu am avut intentia sa sperii pe cineva. Pur si simplu a fost un unic exercitiu de prezentare a relativ bine dosita situatie a starii de sanatate a sefului dlui C. Avramescu. Care in situatii normale ar trebui sa fie publica.Din pacate caracterul acestui personaj este atat de infect incat nu merita nici o compasiune.Poate ca ar fi meritat asa ceva daca nu se baga in rahatul numit

      Rosia Montana, El si acolitii sai Berceanu si Videanu.Sau daca nu cerea neaparat sa se impoziteze tote pensiile.Probabil ca o reactie la uriasa evaziune fiscala facuta de pdl-isti.Autorul opiniei ar fi avut o cale de acces directa pentru ai aminti sefului dlui C.A. ca nimic nu este venic. A renuntat cand a vazut ce se cloceste in laboratoarele de la Cotroceni! Cu concursul direct al dlor C.A. si S.L.Asa ca va las pe dvs sa va uitati pe exploziv -news.ro, pe impolitics.ro, s.a Nu starea de sanatate conteza ci secretomania si actiunile ,disperate, haotice care se fac pentru a scapa de dama neagra cu coasa...Stiu ca se incearca din nou efectuarea unei vizite in China. Peste o luna. Suntem in august. Termenul inexorabil dat de GUVR-istul Hrebenciuc expira in septembrie. Cel mult 30.septembrie,2010......Fiecar e, indiferent de functie, cum isi asterne ,asa doarme...... 

    Pricepuratzi mei romani de ce e nashpa in Romanika? Ca mai sunt oameni de stanga in posturi keie mei... Nu conteaza Presedintele si primul ministru. Ei, saracii, fac tot ce pot sa fie bine, dar bampirii astia de stanga care mai au posturi cheie, nu ne lasa domne sa traim... of nu le'ar mai ajunge... tz, tz, tz

    1. Io's greu de cap, Cataline, da' nu's batut in cap, m'am prins ce vrei sa spui, acushica m'am prins... tz, tz, tz... Acushica m'am prins si nu's prost desi toata lumea rade de mine, da' poate ca nu sunt prost si batut in cap, cel putin io asha zik, tz, tz, tz, ca nu's batut in cap si nu's ultimul prost

      Poate ca esti cam batut in cap, Nata. Tu ai agitatie locomotorie, ai tai stiu ca te joci la calculator?

    Sa inteleg ca ilegalistii comunisti sunt buni? Aia care erau impuscati de siguranta legionara?Si care din razbunare au devenit tortionari?

    BRRRRR, deja mi-e frica!

    Nu ma mir ca Tismaneanu e fratele vostru! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb