Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat miercuri un ultimatum regimului lui Bashar al-Assad să se retragă din nord-vestul Siriei, în urma unor confruntări armate fără precedent, care provoacă fricţiuni între Ankara şi Moscova, susţinătoarea damascului, relatează AFP.
Escaladarea între Trcia şi regimul sirian - în urma unor tiruri care s-au soldat cu peste 20 de morţi luni - riscă să destabilizeze şi mai mult provincia Idleb - ultimul mare bastion dominat de jihadişti şi rebeli, în care situaţia umanitară este critică.
Regimul sirian - susţinut de aviaţia rusă - depune eforturi intense din decembrie să câştige teren în Idleb şi a mers până la a încercui două posturi de observaţie construite de Ankara în cadrul unui acord încheiat în 2018 cu Moscova.
Însă tensiunile s-au intensificat cu un nivel luni, după ce artileria regimului sirian a vizat poziţii turce şi a omorât opt oameni. Ankara a ripostat prin bombardamente şi a omorât cel puţin 13 militari sirieni.
"Două dintre cele 12 posturi ale noastre de observaţie se află în spatele liniilor regimului. Noi sperăm ca regimul să se retragă de la posturile noastre de observaţie până la sfârşitul lunii februarie. Dacă regimul nu se retrage, Turcia va fi obligată să se ocupe de acest lucru", a ameninţat Erdogan într-un discurs la Ankara.
Posturile de observaţie respective se află la Morek şi Sourman, la sud-est de oraşul Idleb.
Şeful statului turc a anunţat că a transmis acest mesaj într-o convorbire la telefon, marţi, cu omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele Erdogan a catalogat totodată atacul regimului contra forţelor turce drept o "cotitură" în Războiul din Siria.
"Noi nu vom lăsa lucrurile să continue ca înainte, acolo unde a curs sângele militarilor turci", a avertizat el.
"Vom riposta fără niciun avertisment oricărui nou atac asupra militarilor noştri sau combatanţilor (rebeli sirieni) cu care cooperăm", a ameninţat preşedintele turc.
În pofida avertismentelor turce, forţele regimului sirian îşi continuau înaintarea, miercuri, în nord-vestul Siriei, unde au recucerit în ultimele 24 de ore peste 20 de sate şi localităţi de la rebeli şi jihadişti, în sudul provinciei Idleb, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) şi agenţiei oficiale siriene de presă Sana.
Erdogan, care s-a apropiat de al-Assad înainte de izbucnirea războiului sirian, este în prezent unul dintre principalii critici ai celui pe care-l cataloghează cu regularitate drept un "tiran sângeros".
Războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 380.000 de morţi din 2011, a aruncat în exil peste jumătate din populaţia ţării de dinainte de război - peste 20 de milioane de locuitori.
În pofida faptului că Turcia susţine grupări rebele, iar Rusia regimul, cele două ţări şi-au consolidat cooperarea în acest dosar din 2016, impunându-se ca doi actori majori în Siria.
Ankara şi Moscova au semnat mai multe acorduri menite să reducă la tăcere armele în provincia Idleb. Însă aceste acorduri sunt încălcate în mod regulat - o situaţie denuţată în mod deschis de Ankara.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2020, 16:21)
De ce să se retragă Bashar al Assad din tara lui?Erdogan tine cu teroriști.Pană acum nu credeam.Acum îmi pare rău că nu a reușit lovitura de stat in Turcia.Mai scăpa lumea de un dictator .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de md în data de 05.02.2020, 17:20)
Lucrurile nu trebuiesc puse la gramada, zic eu. Si Erdogan si Assad sunt 2 nenorociti care omoara oameni, pentru motive diferite. Erdogan ii omoara pe aia care au treaba direct sau indirect cu PKK, iar Assad tine cu dintii de putere , dar nu se stie asupra cui isi poate exercita puterea, caci jumate din tara a luat calea bejeniei. Nu cred ca vreunul are mai multa dreptate decat calalalt. Doi nenorociti, in egala masura.
2. Dar ce căuta Turcia in Siria ?
(mesaj trimis de Stefan în data de 05.02.2020, 16:45)
Nu e normal ca sirienii sa-si spere tara lor ?