Comisarii Gărzii de Mediu Brăila au găsit mii de tone de resturi de bălegar în stadiu avansat de fermentare, care provin din exploatarea animalelor din Complexul de Porci Brăila şi care nu au mai fost ridicate din 2007. Potrivit Agerpres, comisarii de mediu au descoperit, astfel, că sursa mirosurilor, care fac insuportabile zilele de vară la Brăila şi care au dus, în repetate rânduri, la proteste din partea organizaţiilor de mediu şi a cetăţenilor, este reprezentată de peste 4.200 de tone de compost, lăsate să fermenteze pe o platformă betonată în incinta unităţii.
Potrivit directorului coordonator al Gărzii de Mediu Brăila, Marian Dragomir, complexul de porci, care aparţine preşedintelui Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, a fost amendat cu 35.000 de lei şi a fost somat să înceapă demersurile necesare obţinerii de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi a aprobării pentru valorificarea compostului ca îngrăşământ natural. Resturile găsite sunt formate din nămolul scos din bazinele de decantare ale staţiei de epurare, nămol rezultat din bălegar, urină de porc şi ape uzate provenite de la spălarea halelor. În mod normal, acest nămol trebuie ţinut în aer liber maxim 13 luni, timp în care se transformă în compost propice utilizării ca îngrăşământ natural.
Gheorghe Caruz a programat, pentru începutul acestei săptămâni, o dezbatere publică, în vederea solicitării de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu. Dar cum locul desfăşurării acesteia a fost stabilit în afara oraşului, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi, în urma demersurilor efectuate de Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu, a dispus amânarea întâlnirii.
Gheorghe Caruz are termen până în 2011 să îşi rezolve problemele de mediu, investiţii care se ridică la peste 800.000 de euro. Potrivit Comisariatului Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu, acesta este în grafic cu implementarea obiectivelor.