Preşedintele Poloniei propune un amendament constituţional pentru un buget de Apărare de 4% din PIB

B.G.
Internaţional / 7 martie

Preşedintele Poloniei propune un amendament constituţional pentru un buget de Apărare de 4% din PIB

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a anunţat că a propus un amendament constituţional care să impună alocarea obligatorie a cel puţin 4% din PIB pentru Apărare, un procent dublu faţă de angajamentul asumat în cadrul NATO, potrivit AFP şi Reuters.

Premierul liberal Donald Tusk a solicitat chiar o alocare mai mare, de 5%, şi a sugerat introducerea unui sistem de instruire militară pentru toţi bărbaţii polonezi, alături de retragerea Poloniei din convenţiile internaţionale de interzicere a minelor antipersonal şi muniţiilor cu dispersie, potrivit AFP şi Reuters.

Polonia a demarat un ambiţios program de înarmare, alocând deja peste 4% din PIB pentru Apărare, iar în acest an acest procent a ajuns la 4,7%, mult peste angajamentele NATO de 2%. În plus, Polonia a solicitat ca şi celelalte state membre ale Uniunii Europene să adopte o politică similară, deşi nu toate ţările susţin această abordare.

Scopul creşterii cheltuielilor pentru apărare a fost susţinut şi de preşedintele american Donald Trump, care a cerut statelor europene membre NATO să îşi majoreze bugetele pentru Apărare la 5% din PIB. Polonia şi statele baltice, foste republici sovietice, sprijină această propunere, dar mulţi europeni consideră această ţintă nerealistă şi greu de susţinut.

Preşedintele Duda a explicat că amendamentul constituţional pe care l-a propus ar asigura alocarea constantă a resurselor pentru Apărare, consolidând astfel securitatea naţională. Amendamentul trebuie să fie aprobat de două treimi dintre membrii camerei inferioare a parlamentului polonez, iar sprijinul necesar pentru adoptarea acestuia rămâne incert.

În paralel, premierul Tusk a solicitat un buget de cel puţin 5% din PIB pentru Apărare, argumentând că acest procent este o necesitate. Totodată, el a subliniat că cetăţenii polonezi vor trebui să depună eforturi considerabile pentru a atinge acest obiectiv. Tusk a propus şi implementarea unui sistem de instruire militară obligatorie pentru toţi bărbaţii, fără a oferi detalii suplimentare.

'Voi recomanda un aviz favorabil cu privire la retragerea Poloniei din Convenţia de la Ottawa şi, eventual, din Convenţia de la Dublin. Vorbesc aici despre mine antipersonal şi muniţii cu dispersie', a precizat el. O asemenea decizie 'nu este amuzantă, nu este plăcută', dar Polonia va lua în considerare doar propriile nevoi de securitate, a precizat Tusk, după ce Lituania, ţară vecină, s-a retras joi din convenţia internaţională care interzicere a muniţiile cu dispersie, invocând motive de securitate legate de Rusia. Aceasta este o decizie fără precedent în cadrul statelor UE şi a fost criticată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Într-un discurs susţinut la Bruxelles, Tusk a afirmat că Europa trebuie să accepte şi să câştige "cursa înarmării' în faţa Rusiei. El a adăugat că Uniunea Europeană este capabilă să înfrunte orice provocare militară, financiară sau economică venită din partea Rusiei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Noi ar trebui sa dam 5% ptr. inarmare,

    prin taierea la jumatate a salariilor/pensiilor prin ordonante trenulet, 

    sa traiasca Ursula Comandantul Suprem,

    slava ukri 

    1. Asa e, bravo frate !

      Pana la ultimul mujic…Tot “elore”!:-)

      Până la ultimul sovietic! :

      Pana la ultimul zelenist nazist

      Pana la ultimul banderist, astia sant un pericol imens pentru Europa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb