Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a pronunţat ieri - în cadrul unei vizite de lucru în Germania - în favoarea implicării SUA în negocierile destinate găsirii unei soluţii diplomatice la criza din Donbas, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform, citate de Agerpres.
Zelenski a făcut o declaraţie în acest sens la Berlin, unde a avut discuţii de peste patru ore cu cancelarul Angela Merkel, a cărei ţară a format până în prezent împreună cu Franţa echipa de mediere între Moscova şi Kiev cu privire la conflictul din Donbas, unde rebelii separatişti proruşi luptă împotriva forţelor proguvernamentale din 2014.
"Ucraina ar susţine aşa ceva. Ar putea fi includerea SUA în aşa-numitul 'format Normandia' sau lansarea unui nou format", a spus Zelenski, întrebat despre aceasta în conferinţa de presă comună cu Angela Merkel, în cadrul căreia s-a observat o distanţare progresivă între Kiev şi Berlin, principalul său susţinător european în faţa Rusiei, notează EFE.
Zelenski a adăugat că ar fi dispus să negocieze acest nou format cu Merkel şi să-l propună preşedintelui american Joe Biden.
Poziţia lui Zelenski relevă o recunoaştere implicită a faptului că medierea franco-germană, care a dus în 2015 la Acordul de la Minsk destinat să ofere o soluţie diplomatică la criza din Donbas, nu a dat rezultate, comentează agenţia de presă spaniolă.
De fapt, după o serie de prime progrese în cursul lunilor care au urmat semnării acordului între Rusia şi Ucraina, realizarea sa este total blocată în punctele iniţiale, iar dacă în privinţa aspectelor militare s-au realizat unele progrese, cele politice sunt departe de a fi implementate.
Merkel a recunoscut că nu s-au înregistrat "suficiente progrese" în privinţa Acordului de la Minsk pentru a convoca un nou summit al liderilor 'formatului Normandia', în cadrul căruia cancelarului german şi preşedintelui Volodimir Zelenski ar trebui să li se alăture preşedinţii Franţei, Emmanuel Macron, şi Rusiei, Vladimir Putin.
La rândul său, Zelenski consideră că este necesară o nouă reuniune la cel mai înalt nivel în cadrul 'formatului de negocieri Normandia' pentru a "se exercita presiune" asupra Rusiei cu scopul ca aceasta "să pună capăt" războiului din Donbas.
Angela Merkel a remarcat că Ucraina a făcut unele progrese, cum ar fi deschiderea mai multor puncte de trecere pe linia de contact între teritoriul controlat de Kiev şi cel aflat sub controlul rebelilor, în timp ce cealaltă parte nu a făcut acelaşi lucru, şi a reiterat că obiectivul ar trebui să fie organizarea de alegeri locale în cele două regiuni rebele - Doneţk şi Lugansk.