Preşedintele UE crede că moneda euro puternică a ascuns problemele bugetare din Europa

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iunie 2010

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy

Vigoarea înregistrată în trecut de moneda unică europeană a contribuit la ascunderea problemelor bugetare din interiorul zonei euro, a apreciat, ieri, preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, preluat de Agerpres.

"Moneda euro a devenit o valută puternică cu diferenţiale de dobândă foarte mici între bondurile guvernamentale. A fost ca un fel de somnifer. Nu am fost conştienţi de problemele adiacente", a declarat preşedintele Uniunii Europene, pentru Financial Times.

De asemenea, Herman Van Rompuy a criticat pieţele financiare pentru că au supra-reacţionat la dificultăţile economice şi pentru că sunt influenţate mult prea mult de "zvonuri şi prejudecăţi".

"În primul deceniu, pieţele au fost prea indulgente şi acum supra-reacţionează, de multe ori, la incidente minore", a apreciat Rompuy.

Liderii europeni se vor reuni, joi, pentru a cădea de acord asupra unor propuneri destinate să convingă pieţele financiare că pot ţine sub control criza datoriilor prin stabilirea modului în care poate fi strânsă coordonarea politicilor economice şi poate fi înăsprită disciplina bugetară.

"Mulţi dintre noi nu suntem mulţumiţi de evoluţiile excesive ale pieţelor. Însă, dacă ne uităm la acest lucru dintr-o perspectivă mai amplă, pieţele sancţionează politicile greşite, deseori în mod excesiv, disproporţionat şi bazat pe zvonuri şi prejudecăţi", a spus Herman Van Rompuy.

Preşedintele UE a apreciat că pieţele financiare au contribuit la criza din zona euro, deoarece au fost prea indulgente faţă de guvernele care au derulat politici fiscale iresponsabile în anii de după crearea euro, în 1999.

În acelaşi sens, Herman Van Rompuy a criticat guvernele francez şi german de la începutul deceniului, pentru că au relaxat prevederile pactului de stabilitate şi creştere în 2005.

"Acest lucru a trimis un semnal greşit", a apreciat Van Rompuy.

Preşedintele UE a mai spus că liderii europeni sunt decişi să pună la punct reformele viguroase destinate să asigure viitorul zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb