Preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, a promulgat legea de ratificare a aderării Suediei la NATO, a anunţat marţi preşedinţia de la Budapesta, conform Reuters.
Parlamentul ungar a aprobat primirea Suediei în alianţă pe 26 februarie, înlăturând astfel ultimul obstacol din calea demersului Suediei care îşi menţinuse neutralitatea în timpul ambelor războaie mondiale şi al războiului rece, scrie sursa menţionată.
Guvernul de la Stockholm a renunţat la politica de nealiniere după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Deputaţii ungari tergiversaseră timp de câteva luni ratificarea, dar şi-au dat acordul pentru extinderea NATO după ce premierul suedez Ulf Kristofferson a făcut o vizită la Budapesta, în timpul căreia a fost semnat un acord bilateral privind armamentul, potrivit Reuters.
Premierul ungar Viktor Orban s-a confruntat cu presiuni din partea aliaţilor din NATO pentru ca Ungaria să renunţe la vetoul de facto faţă de Suedia.
Preşedintele parlamentului a semnat legea de ratificare şi a înaintat-o săptămâna trecută şefului statului, în vederea promulgării, relatează sursa citată.
Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat că promulgarea de către preşedintele Ungariei este o evoluţie foarte pozitivă.
Reuters scrie că formalităţile rămase, cum ar fi depunerea la Washington a documentelor de aderare a Suediei la alianţă, se vor încheia rapid.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2024, 20:37)
Ungurii au negociat destept;
- primesc avioane de lupta Gripen suedeze
- aproape 30 miliarde euro primiti,din banii retinuti
de Bruxelles pe motiv de "stat de drept"
- contracte bilaterale cu USA in domeniul inarmarii si
dezvoltarii,plus cercetarea comuna in domeniul militar