Preşedintele Zelenski a pledat la Dubrovnik ca Uniunea Europeană să unească ''întreg continentul''

R.S.
Internaţional / 9 octombrie

Preşedintele Zelenski a pledat la Dubrovnik ca Uniunea Europeană să unească ''întreg continentul''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Uniunii Europene să primească "toate naţiunile democratice ale Europei" în deschiderea unui summit Ucraina-Europa de Sud-Est găzduit de Croaţia, la Dubrovnik, menit să arate "sprijinul regiunii pentru poporul ucrainean", transmite AFP.

"Dacă Europa nu este astăzi unită, nu va fi în pace. Procesele de aderare trebuie deci finalizate", a declarat preşedintele Zelenski, pledând nu numai pentru cauza Kievului - care a început negocierile de aderare în iunie, ci şi pentru cea a mai multor ţări balcanice, care aşteaptă de ani de zile să adere la UE.

Solicitând Bruxelles-ului să primească "toate naţiunile democratice ale Europei, inclusiv pe ale voastre ", preşedintele Zelenski a adăugat că "nimănui din Europa nu trebuie să i se amintească cât de importantă este stabilitatea pentru Balcani".

Preşedintele ucrainean a sosit la prânz în Croaţia pentru acest al treilea summit care reuneşte şefi de stat, de guvern sau ai diplomaţiilor din 13 ţări (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Kosovo, R. Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia şi Turcia).

Preşedintele Zelenski a avut mai întâi o întrevedere tete-a-tete cu premierul croat Andrej Plenkovic, cu care a semnat un acord privind "cooperarea în materie de apărare, de deminare, de îngrijire a soldaţilor răniţi", securitatea cibernetică, partajarea informaţiilor şi reconstrucţia, potrivit unui comunicat apărut pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

"Împreună, vom dezvolta cooperarea între industriile noastre de apărare", a salutat pe X acordul preşedintele ucrainean, în contextul în care se confruntă cu avansul rusesc pe frontul de est, iar armata sa este lipsite de oameni şi de armament.

"Ucrainenii continuă să îşi apere căminele cu cel mai mare curaj", a răspuns premierul Plenkovic în deschiderea summit-ului de la Dubrovnik."Sprijinirea Ucrainei nu este doar o chestiune de solidaritate", a adăugat el, "este un interes esenţial pentru securitatea noastră, a tuturor".

În ultimii doi ani, Croaţia care a trimis Kievului asistenţă, în principal de natură militară, în valoare de 300 de milioane de euro, a primit în jur de 30.000 de refugiaţi ucraineni, inclusiv soldaţi răniţi, care au fost trataţi în spitale croate, a adăugat premierul Plenkovic, care s-a deplasat de trei ori în capitala Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022.

La sfârşitul summit-ului ar trebui să fie anunţată o nouă cooperare militară şi să fie semnată o "Declaraţie de la Dubrovnik", ce condamnă invazia rusă, susţine integritatea teritorială a Ucrainei, intrarea ţării în UE şi asigură sprijinirea reconstrucţiei ţării odată terminat războiul.

După Dubrovnik, şeful statului ucrainean se va deplasa în Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron îl va primi joi la Paris, se arată într-un comunicat de miercuri al Palatului Elysee, citat de Reuters."Întâlnirea va oferi preşedintelui o oportunitate de a reafirma hotărârea Franţei de a continua să susţină, pe termen lung şi împreună cu toţi aliaţii săi, un sprijin infailibil pentru Ucraina şi poporul ucrainean", se arată în comunicat.

Preşedintele Zelenski este aşteptat apoi vineri la Roma, unde va fi primit de Papa Francisc şi va avea o întâlnire cu premierul italian Georgia Meloni.

Preşedintele Zelenski avea prevăzut în program să meargă în Germania pentru a participa sâmbătă la summitul internaţional privind apărarea Ucrainei de la Ramstein, unde ar fi urmat să prezinte "măsuri clare şi concrete pentru încheierea justă a războiului". Summitul a fost amânat după ce preşedintele american Joe Biden a fost nevoit să îşi anuleze participarea.

Conform unui anunţ făcut miercuri de un purtător de cuvânt al guvernului german, preşedintele Zelenski va fi primit vineri la Berlin de cancelarul Olaf Scholz.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care foloseşte fiecare deplasare în străinătate ca platformă pentru a cere mai mult ajutor împotriva Rusiei, a regretat recent că Occidentul "trenează" aceste livrări pentru ţara sa, scrie AFP.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Iaca cum totul se comfirma si tot ce v-am spus se adevereste .Un nou an 1989 va aparea curind .Nici Zelenski si nici doamna Ursula nu pot rata .Europa unita este visul ce devine realitate .Granitele se vor reface .Imperiul va deveni o imensa forta militara .Nu ne poate opri nimeni .Pledez pentru asta inca din 1989 .In cel mult 10 ani Europa va fi casa noastra a tuturor natiunilor aflate pe continent .Sa ne ajute bunul dumnezeu sa traim si aceste vremuri de glorie .Nimeni nu ar fi crezut .Acum realitatea bate Istoria .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    ... ma gandesc ca regimul zele are nevoie de un nou stindard ... defund the americans ... si dupa ce vor cuceri rusia pana la urali ...o rsa refinanteze reconstructia europei ... cu banii "pusi deoparte" ... daca nu ma insel un servant al efortului de razboi ... tocmai a fost prins scaldandu-se in 6 milione de dolari ... sa fi fost fonduri de reconstructie redirectionate?! ...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. ... is economist de profesie si cred ca inteleg cum kapitalu circula ... inteleg ca banii din bombe nu se intorc ... dar banii functionarilor/pensionarilor/s olde nu dispar! unde se cheltuie?! ... deci, vestul finanteaza exercitiul bugetar si efortul de razboi ... unde se duce excesul miliardar?? ...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      ... oricare piata are 3 elemente ... interfata ... intermediarul ... garantul ... in rest e barter :) ...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb