PREŞEDINŢIA FRANCEZĂ A CONSILIULUI UE ARE ALTE PRIORITĂŢI Aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen - un vis îndepărtat

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2022

Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România

Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România

Primirea ţării noastre în spaţiul Schengen în primele şase luni ale anului curent pare aproape imposibilă, atât timp cât preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene, desfăşurată în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2022, nu are un obiectiv stabilit în acest sens pe agenda sa de lucru şi nu există niciun calendar al Consiliului cu privire la extinderea spaţiului respectiv. Aceasta este concluzia principală a conferinţei de lansare a preşedinţiei franceze a Consiliului UE, eveniment care a fost organizat de Reprezentanţa în România a Comisiei Europene.

"România a îndeplinit toate criteriile, toate cerinţele tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Ne dorim ca România să facă parte din acest spaţiu, dar pentru luarea unei decizii vom ţine seama de opinia tuturor membrilor Uniunii Europene, pentru că vorbim despre decizii care presupun consens. În timpul preşedinţiei franceze a Consiliului UE noi suntem doar un intermediar pentru ajungerea la consensul respectiv. Sunt două state care şi-au depus de mult timp candidatura pentru aderarea la spaţiul Schengen: România şi Bulgaria. Screeningul a fost deja încheiat pentru România şi Bulgaria, şi mai avem o a treia ţară - Croaţia. Cele trei state sunt în aşteptare pentru a fi primite în spaţiul Schengen. Preşedinţia franceză a Consiliului UE nu are un plan cu privire la acest lucru, Consiliul UE nu are un calendar pentru extinderea acestui spaţiu, dar ne dorim să avem un spaţiu în care statele membre să îşi consolideze cooperarea. Există voinţă politică, dar e nevoie de planificare", a afirmat Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România.

În ceea ce priveşte o eventuală condiţionare a intrării ţării noastre în spaţiul Schengen de recunoaşterea supremaţiei pe plan intern a dreptului european, Laurence Auer a spus că recunoaşterea respectivei supremaţii i-a fost confirmată de Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, la recenta întâlnire pe care a avut-o cu acesta.

"Domnul ministru a reamintit supremaţia dreptului comunitar asupra legislaţiei interne şi procedura de implementare a normelor UE. Noi am reafirmat acest aspect ce trebuie să fie evident: România să nu pună sub semnul întrebării supremaţia dreptului european. Această dezbatere care are loc şi în alte state cu privire la transpunerea legislaţiei europene nu este benefică şi ne propunem ca în timpul preşedinţiei franceze să asigurăm condiţionalităţi suplimentare pentru respectarea normelor europene", a afirmat Laurence Auer.

La rândul său, Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră a spus: "România are rolul său clar stabilit în arhitectura viitoare a unui spaţiu Schengen pe care Comisia Europeană şi-l doreşte robust şi capabil de a răspunde diferitelor ameninţări cărora trebuie să le facem faţă. Total separată de discuţia privind spaţiul Schengen este această tema a Uniunii Europene ca un proiect, ca o comunitate construită pe valori şi pe legi, care ţin Europa şi o fac mai puternică. În acest context, Comisia Europeană îndeplineşte rolul de gardian al tratatelor asumate de statele membre la data aderării acestora la Uniunea Europeană. Comisia Europeană acordă atenţie sporită supremaţiei dreputului european ca bază a întregului edificiu european".

Şefa Reprezentanţei în ţara noastră a Comisiei de la Bruxelles a afirmat că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar că decizia politică care trebuie să fie unanimă aparţine Consiliului Uniunii Europene, a cărui preşedinţie este deţinută în primul semestru al anului 2022 de către Franţa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pe mine chiar ma amuza discutiile si contradictiile referitoare la acest la acest concept, numit spatiul Schengen, care pt multi dintre romani inca pare un fel de Zona Crepusculara si care acum, in urma reducerii drastice a mobilitatii in UE din cauza Plandemiei, a devenit practic ceva inutil si fara perspectiva!

    Nu avem nevoie de acest spatiu ci de intesificarea controalelor la frontiere sa nu intre toate deseurile occidentale in tara noastra... Asa ca e bine asa cum este...

    Comisia Europeană acordă atenţie sporită supremaţiei dreptului european ca bază a întregului edificiu european - asa recita reprezentanta UE. Asta este valabil doar pentru tarile de mana 3-a cu scopul de a se jefui cat mai mult.

    ne-ar calca in picioare toti imigrantii daca intram in zona Schengen ... mai bine lasati, nu e nevoie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb