Preţul benzinei a scăzut şi fără intervenţia statului

Dumitru Chisăliţă
Miscellanea / 21 iulie 2022

Preţul benzinei a scăzut şi fără intervenţia statului

Aşa cum declaram în urmă cu 2 săptămâni "mă aştept la scăderea preţului la pompă în România" (https://www.infofinanciar.ro/dumitru-chisalita-va-mai-ajunge-pretul-benzinei-sub-7-lei-per-litru-analiza-pe-piata-internationala-a-titeiului.html), astăzi vedem că această previziune s-a întâmplat.

Preţul la pompele din România a scăzut în medie, cu cca 20 de bani cca 2,5%. Această situaţie se datorează scăderii cotaţiilor ţiţeiului faţă de luna iunie 2022, scăderii cotaţilor la benzină şi la motorină faţă de aceeaşi perioadă, dar şi urmare a scăderii cursului leu doalar. Alte elemenete importante care au determinat această situaţie sunt legate de reluarea funcţionării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană şi pregătirea repunerii în funcţiune a celei de a douamari rafinării din aceeaşi zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar şi faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din ţiţeiul Kazah în Europa a contribuit la situaţia de astăzi.

Contractele futures pe ţiţeiul Brent au scăzut joi la 106 dolari pe baril, alunecând pentru a doua sesiune consecutivă, împovărate de datele oficiale care indică o cerere mai slabă de benzină din SUA, în ciuda sezonului de vârf de vară. Un raport EIA publicat miercuri a arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depăşind aşteptările pentru o creştere de 71.000 de barili. Produsul furnizat de benzină, un indicator al cererii, a scăzut cu aproximativ 7,6% faţă de un an în urmă, la aproximativ 8,5 milioane de barili pe zi, după cum a menţionat Reuters. Preţurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit pieţele de mărfuri şi a umbrit restricţia continuă a ofertei. SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a preţurilor ţiţeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă preţul este plafonat sub costurile de producţie.

Important este să tragem câteva învăţăminte din această situaţie, care probabil se va mai repeta în viitor:

-Statul trebuie să intervină, atunci când apar creşteri bruşte de preţuri pe fondul evoluţiilor internaţionale, dar cu măsuri care să nu afeceteze funcţionarea normală a pieţei (dacă preţul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină)

-Furnizorii de produse petroliere reacţionează, atunci când evoluţiile cerere-ofertă / preţ-cantitate o impun (preţurile ridicate la benzină, au redus cantităţile vândute şi implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acţiuni a acestora).

-Impulsul societăţii civile, care prin studii şi analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esenţială în stabilirea Preţului Corect.

Totuşi ce se va întâmpla în viitor?

Menţinerea tendinţei de scădere a cursului leu/dolar, v-a crea premiza ieftinirii preţului la pompă.

De asemenea conform Tradingeconomics, în perioada următoare există tendinţa menţinerii preţului pentru ţiţeiului Brent, la valori cuprinse între 95 - 105 dolari /baril

Această situaţie ne indică că această scădere a preţului la benzină şi motorină, ar trebui să continue şi în următoarea perioadă, dacă nu apar incidente majore care să perturbe aceste tendinţe.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. mai bine erficati traseul motorinei importate.

    Verificati de ce acciza are tva 

    Verificati care este traseul petrolului romanesc 

    CVerificati cine a fost implicat in comercializarea fierului obtinut din taierea petrochimiei 

    Verificati cine si de ce a dispus taierea Doljchim 

    A fost inlocuit de piata de cine? 

    Asta este o prima serie de intrebari. Urmeaza a dua , a treia , in amanunte decisive ...Daca se doreste n.

    Si atunci , nu mai avem salarii de 580000 euro pe an la PETROM la ( cei din brd ( Caprau , Neels etc), iar ANAF ar avea ce lucra , procuratura si parlamentul la fel. 

    "Menţinerea tendinţei de scădere a cursului leu/dolar, v-a crea"

    Virgulă între subiect și predicat plus o cratimă tip lovitură sub centură. 

    Libertarienii sunt superficiali, se pricep să rezolve problemele societății, dar sunt săraci pe PF. Ei are întotdeauna ghinion. :) 

    1. Frate,decat sa pui cratima unde nu trebuie,mai degraba nu o pui deloc!E o hidosenie gramaticala sa incurci timpul trecut cu timpul viitor.Unii folosesc cratima si pentru conjunctia ,,sau",saraca de ea,cu ce a gresit?Staty desparte si pronumele personal,forma neaccentuata cu cratima.

      Frate,decat sa pui cratima unde nu trebuie,mai degraba nu o pui deloc!E o hidosenie gramaticala sa incurci timpul trecut cu timpul viitor.Unii folosesc cratima si pentru conjunctia ,,sau",saraca de ea,cu ce a gresit?Staty desparte si pronumele personal,forma neaccentuata cu cratima.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb