Preţul petrolului a crescut cu 4,5% săptămâna trecută

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2007

Preţul ţiţeiului brut a depăşit, vineri, 62 de dolari barilul, iar cel al benzinei a urcat până la nivelul maxim al ultimelor şapte luni, pe piaţa din New York, după ce Iranul a sechestrat 15 mari­nari britanici de pe o navă. Astfel s-au amplificat temerile legate de un eventual conflict în care va fi implicat Iranul, al doilea producător ca importanţă din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).

Petrolul brut de tip light cu livrare în luna mai a avut o cotaţie de 62,28 dolari/baril la închiderea sesiunii bursiere de vineri, de la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 59 de cenţi ori 1%. Acesta este cel mai ridicat preţ de închidere atins după data de 8 martie. Preţul ţiţeiului brut cu livrare în luna mai a crescut cu 4,5% săptămâna trecută. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, cotaţia este cu 2,6% mai mică.

"De câte ori se amplifică tensiunile privind situaţia din Golful Persic apar motive de îngrijorare", declară Tom Bentz, broker la "BNP Paribas" Inc., sucursala din New York a băncii franceze. În opinia sa, temerile legate de posibilitatea ca Iranul să nu mai livreze ţiţei pe piaţă din cauza ultimelor evoluţii ori a disputei nucleare, impulsionează preţurile. "Ne aflăm într-o lume în care nu ne permitem să pierdem nicio cantitate de ţiţei de pe piaţă", a conchis Tom Bentz.

Benzina cu livrare în aprilie a încheiat ziua de vineri cu un preţ de 1,9983 dolari/galon la New York, în creştere cu 4,08 cenţi sau 2,1%. Acesta este cel mai mare preţ de închidere de după 18 august 2006. În cursul sesiunii bursiere de vineri, cotaţia benzinei a urcat chiar până la 2,02 dolari/ galon, cea mai ridicată de după 17 august.

Stocurile americane de benzină au scăzut cu 16,7 milioane de barili (7,3%) în ultimele şase săptămâni, ajungând la 210,5 milioane de barili, a informat, la data de 21 martie, Departamentul american al Energiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb