Preţul petrolului continuă să crească

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie 2008

Preţul petrolului continuă să crească

Maxim istoric de aproape 146 dolari/baril la New York şi 147 dolari/baril la Londra

Preţul petrolului brut a depăşit ieri, la New York şi Londra, 145 de dolari barilul, investitorii orientându-se către plasamentele în această materie primă, în condiţiile în care, în prima parte a zilei, au scăzut pieţele acţiunilor şi dolarul. Deprecierea dolarului a avut la bază aşteptarea deciziei de majorare a dobânzii-cheie de către Banca Centrală Europeană (BCE), însă această tendinţă a fost întreruptă după anunţul deciziei, mai precis de declaraţiile preşedintelui băncii privind evoluţia viitoare a dobânzii-cheie.

Cotaţia ţiţeiului cu livrare în august a crescut cu 2,28 dolari ori 1,6%, la 145,85 dolari/baril în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange (curs maxim istoric). La ora 9:54 a.m., preţul a coborât la 144 dolari/baril.

La ICE Futures Europe, petrolul Brent cu livrare în august a avut un preţ de 146,36 dolari/baril, în creştere cu 81 de cenţi. Anterior, cotaţia a atins recordul maxim al tuturor timpurilor: 146,69 dolari/baril.

Anul acesta, preţul ţiţeiului a crescut cu 50%.

Piaţa petrolului este influenţată şi de faptul că stocurile de petrol brut din SUA au scăzut cu 15% săptămâna trecută, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 299,8 milioane de barili, potrivit cifrelor anunţate de Departamentul american al Energiei. Analiştii aşteptau o creştere cu 500.000 de barili.

Specialiştii sunt de părere că tema dolarului slab va persista, chiar dacă ieri am asis-tat la o redresare, şi ea va influenţa piaţa ţiţeiului pe termen scurt. În opinia lor, pe termen lung, preţul ţiţeiului este sprijinit de temerile geo-politice şi de cele care privesc livrările de profil.

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ieri, pentru prima oară în ultimele 13 luni, dobânda-cheie, ca să lupte împotriva inflaţiei. Dobânda a fost majorată cu 0,25%, la 4,25%, conform aşteptărilor analiştilor. Preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, a declarat că majorarea de ieri este suficientă pentru controlul inflaţiei, sugerând că nu va recurge la alte creşteri. În urma acestei declaraţii, euro a scăzut la 1,5714 dolari, la New York, de la 1,5882 dolari în ziua anterioară.

Dmitri Medvedev, noul preşedinte al Rusiei, aşteaptă ca preţul petrolului să crească la 150 de dolari barilul şi să afecteze expansiunea economiei globale. Oficialul rus a declarat: "Preţul petrolului va ajunge la 150 de dolari/baril. Din păcate, creşterea cotaţiilor ţiţeiului va crea probleme economiei mondiale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb