Preţul petrolului nu mai poate fi stăpînit

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 august 2004

Violenţele din Orientul Mijlociu, problemele politice din Venezuela, situaţia gigantului rus "Iukos" şi o explozie la rafinăria "British Petroleum" din Indiana au determinat creşterea cotaţiilor ţiţeiului la peste 46,50 de dolari/baril, în ultima zi a săptămînii trecute, pe piaţa americană

Preţul petrolului a crescut cu 51% faţă de anul trecut

Preţul petrolului brut a depăşit, la finele săptămînii trecute, pentru prima oară în istorie, pragul de 46 de dolari/baril pe piaţa din New York. Motivele sînt mai multe. În primul rînd, piaţa de profil se teme continuu de consecinţele violenţelor din Orientul Mijlociu asupra livrărilor de ţiţei. Apoi, situaţia politică din Venezuela, unde urma să fie organizat un referendum privind viitorul preşedintelui Hugo Chavez şi implicit al industriei petroliere, creează temeri legate de întreruperea exporturilor de ţiţei din acest stat, al patrulea furnizor de profil pentru Statele Unite. În plus, aprovizionarea normală cu petrol poate fi perturbată, în orice moment, de întreruperea livrărilor celui mai mare exportator rus - "Iukos", aflat în mijlocul unei bătălii legale cu autorităţile. Totodată, la finele săptămînii trecute, au avut loc o explozie şi un incendiu la rafinăria "British Petroleum" Whiting (Indiana), care a alimentat îngrijorarea privind situaţia pieţei petroliere. Explozia s-a produs vineri dimineaţă şi a avut ca urmare rănirea a trei angajaţi. Totuşi, rafinăria BP a continuat să-şi deruleze operaţiunile.

Toate acestea au făcut ca preţul petrolului cu termen de livrare în luna septembrie să cîştige 1,08 dolari (2,4%) în numai o zi şi să ajungă la 46,58 dolari/baril pe piaţa americană. În cursul şedinţei de vineri, a fost atins chiar un preţ de 46,65 dolari/baril. Aceasta este cea mai mare cotaţie înregistrată de la momentul introducerii la tranzacţionare a contractelor futures avînd ca suport petrolul (1983). În perioada 9-13 august, preţul ţiţeiului a urcat cu 6% pe piaţa SUA, iar comparativ cu luna august 2003, acesta a cîştigat 51 de procente.

Pe piaţa britanică, barilul de petrol Brent atingea 43,88 dolari, în creştere cu 1,59 dolari (3,8%). Şi această cotaţie este un record istoric. Preţul petrolului Brent a cîştigat 8 procente săptămîna trecută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb