Preţul petrolului brut a depăşit, la finele săptămînii trecute, pentru prima oară în istorie, pragul de 46 de dolari/baril pe piaţa din New York. Motivele sînt mai multe. În primul rînd, piaţa de profil se teme continuu de consecinţele violenţelor din Orientul Mijlociu asupra livrărilor de ţiţei. Apoi, situaţia politică din Venezuela, unde urma să fie organizat un referendum privind viitorul preşedintelui Hugo Chavez şi implicit al industriei petroliere, creează temeri legate de întreruperea exporturilor de ţiţei din acest stat, al patrulea furnizor de profil pentru Statele Unite. În plus, aprovizionarea normală cu petrol poate fi perturbată, în orice moment, de întreruperea livrărilor celui mai mare exportator rus - "Iukos", aflat în mijlocul unei bătălii legale cu autorităţile. Totodată, la finele săptămînii trecute, au avut loc o explozie şi un incendiu la rafinăria "British Petroleum" Whiting (Indiana), care a alimentat îngrijorarea privind situaţia pieţei petroliere. Explozia s-a produs vineri dimineaţă şi a avut ca urmare rănirea a trei angajaţi. Totuşi, rafinăria BP a continuat să-şi deruleze operaţiunile.
Toate acestea au făcut ca preţul petrolului cu termen de livrare în luna septembrie să cîştige 1,08 dolari (2,4%) în numai o zi şi să ajungă la 46,58 dolari/baril pe piaţa americană. În cursul şedinţei de vineri, a fost atins chiar un preţ de 46,65 dolari/baril. Aceasta este cea mai mare cotaţie înregistrată de la momentul introducerii la tranzacţionare a contractelor futures avînd ca suport petrolul (1983). În perioada 9-13 august, preţul ţiţeiului a urcat cu 6% pe piaţa SUA, iar comparativ cu luna august 2003, acesta a cîştigat 51 de procente.
Pe piaţa britanică, barilul de petrol Brent atingea 43,88 dolari, în creştere cu 1,59 dolari (3,8%). Şi această cotaţie este un record istoric. Preţul petrolului Brent a cîştigat 8 procente săptămîna trecută.