Preţul ţiţeiului creşte puternic

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2022

Preţul ţiţeiului creşte puternic

Volatilitatea persistă pe piaţa gazelor Euro se depreciază

Cotaţia futures a petrolului brut a crescut semnificativ ieri, pe pieţele externe, din cauza temerilor legate de aprovizionare, în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a urcat cu 2,5% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 106,99 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a crescut cu 3%, la 102,25 dolari barilul la ora locală 08.37.

Săptămâna trecută, preţul petrolului a scăzut cu aproape 13%, după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat o eliberare record de petrol din rezervele de stat ale SUA, iar membrii Agenţiei Internaţionale a Energiei s-au angajat la acelaşi lucru.

În martie, preţul petrolului Brent a urcat până la 139 de dolari/baril - cel mai ridicat nivel de după 2008.

Avansul preţului petrolului este susţinut, în prezent, şi de pauza în negocierile de reluare a acordului nuclear iranian, care ar permite ridicarea sancţiunilor asupra ţiţeiului din Iran.

Rusia nu a publicat datele lunare privind producţia de gaze şi petrol

CDU TEK, divizia analitică din Rusia afiliată Ministerului Energiei, nu a publicat datele lunare privind producţia de gaze şi petrol în 2 aprilie, au anunţat doi clienţi, aceasta fiind prima întârziere din ultimii ani, pe fondul informaţiilor privind scăderea producţiei, transmite Reuters, conform Agerpres.

Ministerul Energiei şi CDU TEK, care susţine că este membru permanent al grupului operativ pentru monitorizarea producţiei şi consumului de produse petroliere în Rusia, nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

În mod obişnuit, CDU TEK publică datele lunare privind producţia de gaze şi petrol în a doua zi a fiecărei luni.

Agenţia rusă de presă Interfax şi-a anunţat ieri clienţii, citând CDU TEK, că publicarea datelor a fost întârziată din cauza "problemelor tehnice" cu care se confruntă furnizorul de date.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că producţia Rusiei de petrol şi gaz condensat a scăzut în martie la 11,01 milioane barili pe zi (bpd), faţă un nivel mediu de 11,08 milioane bpd în februarie.

În 31 martie a fost înregistrat cel mai redus nivel zilnic al producţiei din septembrie până în prezent, la 10,6 milioane bpd, susţin sursele.

Din cauza anulării comenzilor de către unii cumpărători, Rusia nu a reuşit să vândă o parte din petrolul său luna trecută.

UE analizează noi sancţiuni împotriva Rusiei, preţul gazelor fluctuează

Preţul de referinţă al gazelor naturale în Europa a fluctuat ieri, în condiţiile în care există temeri cu privire la aprovizionarea cu această materie primă, într-un moment în care unele ţări membre ale Uniunii Europene cer adoptarea rapidă de noi sancţiuni împotriva Rusiei, după apariţia unor informaţii privind o serie de atrocităţi comise de armata rusă în apropiere de Kiev.

Preţul gazelor cu livrare în luna mai atingea 113 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, la ora locală 09.00, iar la ora 12.39 - 106,40 euro. La ora 15.21, preţul era de 110,10 euro, faţă de 112,15 euro la finele săptămânii trecute.

În intervalul 28 martie - 1 aprilie, preţul gazelor a crescut cu 11%, aceasta fiind prima creştere săptămânală înregistrată în ultima lună.

Germania: "UE trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc"

Ministrul Apărării din Germania, Christine Lambrecht, susţine că Uniunea Europeană trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc, după ce oficiali ucraineni şi europeni au acuzat forţele ruse de comiterea de atrocităţi la Bucea, lângă Kiev, transmite Reuters.

"Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns", a declarat duminică ministrul Christine Lambrecht, într-un interviu pentru televiziunea publică germană ARD, conform Agerpres.

Berlinul a rezistat până acum apelurilor tot mai numeroase de a impune un embargou asupra importurilor de energie din Rusia, motivând că economiile germană şi ale altor state europene sunt prea dependente de aceste livrări. Rusia asigură 40% din necesarul de gaz al Europei.

Christine Lambrecht a afirmat însă că miniştrii UE trebuie să ia acum în discuţie o interdicţie.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut duminică, la rândul său, sancţiuni şi mai dure împotriva Moscovei, dar fără să menţioneze sectorul energiei.

"Cei responsabili de aceste crime de război trebuie traşi la răspundere. Vom înăspri sancţiunile contra Rusiei şi vom ajuta şi mai mult Ucraina să se apere singură", a scris Annalena Baerbock pe Twitter.

Ieri, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Germania lucrează la măsuri care "să îl afecteze zilnic pe Putin", fiind vorba şi despre independenţa faţă de gazele, cărbunele şi petrolul din Rusia.

Uniunea Europeană lucrează de ceva vreme la sancţiuni suplimentare, dar comisarul pentru Energie, Paolo Gentiloni, a declarat sâmbătă că măsurile adiţionale nu vor afecta sectorul energetic.

Ieri, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană discută "de urgenţă" noi sancţiuni împotriva Moscovei. Un nou pachet de sancţiuni se află în discuţie între cei 27 de membri UE, însă pentru adoptarea de noi măsuri este necesară unanimitatea.

O reuniune a miniştrilor de Externe din UE este programată la data de 11 aprilie, în Luxemburg, iar un summit european extraordinar consacrat conflictului din Ucraina, situaţiei economice şi apărării europene este prevăzut pentru "sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai".

Discuţiile despre noi sancţiuni împotriva Rusiei pun presiune pe euro

Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat, ieri, faţă de dolar, după ce Germania şi Franţa au atras atenţia că este nevoie de o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul unor "indicii foarte clare" că aceasta comite "crime de război" în Ucraina.

Euro a scăzut cu 0,3% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,1005 dolari la ora 15.44 (ora României), valoare care nu se află prea departe de cursul minim al ultimilor doi ani, consemnat luna trecută: 1,0806 dolari.

Bursa din Moscova continuă să urce

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a urcat şi ieri, continuând tendinţa din zilele precedente. MOEX a crescut cu 0,2% la ora locală 15.17, atingând 2.763,95 puncte, iar indicele RTS, cu 1,1%, la 1.044,71.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au coborât cu 1,5% la ora 15.18, la 5.520 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 0,01%, la 449,95 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au câştigat 0,1%, ajungând la 251,65 ruble.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au apreciat cu 4,4% la ora 15.19, ajungând la 161,35 ruble, cele ale VTB Bank - cu 7,6%, la 0,024 ruble.

ExxonMobil Corp. şi-a suspendat proiectul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Orientul Îndepărtat al Rusiei, anunţă agenţia de presă Interfax, citând un guvernator rus, după ce gigantul petrolier american a informat că intenţionează să părăsească această ţară în urma sancţiunilor occidentale, notează Reuters.

Luna trecută, ExxonMobil a anunţat că va renunţa la operaţiunile ruseşti de petrol şi gaze, pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari, şi va opri noile investiţii din cauza sancţiunilor impuse Rusiei în contextul războiului din Ucraina.

-------------------------------

Exporturile de cereale ale Ucrainei au fost, în martie, de patru ori mai scăzute decât în februarie, din cauza invaziei Rusiei, anunţă Ministerul Economiei de la Kiev, citat de Reuters. Conform datelor oficiale, livrările de cereale peste hotare ale Ucrainei au inclus, în martie, 1,1 milioane tone de porumb, 309.000 tone de grâu şi 118.000 tone de ulei de floarea soarelui.

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 2,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.31, la 10,05 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în urcare cu 1,7%, la 7,47 dolari/ buşel.

-------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,8%, la 1.939,50 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.34, cea spot - cu 0,3%, la 1.931,89 dolari/ uncie.

-------------------------------

Şeful JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, a avertizat ieri că banca ar putea pierde aproximativ un miliard de dolari din expunerea pe Rusia, conform Reuters. În scrisoarea sa anuală către acţionari, preşedintele celei mai mari bănci americane - după active - nu a oferit detalii legate de potenţialele pierderi, dar a spus că instituţia este îngrijorată de impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, a companiilor şi ţărilor.

-------------------------------

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat ieri "suspendarea cu efect imediat" a accesului Rusiei şi Belarusului la finanţarea şi expertiza băncii, în urma invadării Ucrainei, informează AFP.

"Aceasta înseamnă că nu vor mai exista noi finanţări de proiecte sau activităţi de cooperare tehnică în cele două ţări. În plus, banca îşi rezervă dreptul de a suspenda sau anula noi eliberări de fonduri pentru proiectele în derulare", a informat instituţia financiară într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Putin dă dovadă de lașitate că nu taie imediat gazele vestului și țărilor "neprietemoase" astfel încât acestea să se confrunte cu consecinta propriilor măsuri.

    În special Germania merită din plin să rămână fără gaze după mascarada cu gazoductul. 

    1. Germania a redevenit Germania, in sfarsit, dupa multi ani de concubinaj nefast cu Rusia.

    Da ma creste puternic doar in Romania la pompa ca asa vor politicieni de la PSD, PNL si UDMR sa ne jecmaneasca. A scazut pretul barilului din martie pana acum si pretul la pompa a crescut nu a scazut. Daca creste putin bariul imediat pun benzinarile 50 de bani la pretul benzinei si motorinei, daca scade bariul nu misca pretul in jos ramane tot sus. Asta este tara cu politicieni corupti, tradatori si mafioti si institutiile conduse de camarila lor. Mafie pe fata cu acordul dat de UE si SUA. Petrom scoate barilul din pamantul nostru cu 13 dolari si ni-l vinde cu 120 de dolari bariul. Asta inseamna sa ai un stat mafiot.

    1. Credeam ca ziarul Bursa e citit de persoane cu anumite venituri. Cand ai sofer, nu te mai uiti la pretul carburantului.

      Saracii, parlitii nu au voie sa citeasca, ei au voie doar sa taca. Saracii sa devina si mai saraci, bogatii si mai bogati.

    Da, sa creasca preturile la pompa ca sunt prea mici, pai nu a crescut barilul. Cand scade barilul liniste, sa nu cumva sa scada preturile la pompa.

    In Colonia noastra horror, pretul carburantilor nu mai are nici o treaba cu pretul petrolului! De exp, prin februarie cand pretul barilului era cam cat este astazi, pretul motorinei la pompa era in jur de 6.8 lei, iar astazi e in jur de 8.70, crescand exploziv dupa o crestere minora a barilului! Ceea ce face astazi cartelul benzinarilor straini din Romania este JAF la drumul mare, cu concursul autoritatilor vandute!! In curand vom avea distrugerea Economiei, falimentul populatiei si al firmelor romanesti si posibil revolte de strada!

    1. daca ai castiga mai bine, n-ai mai avea griji de genul asta.

      Cata "inteligentza" in stare pura ai avut, atunci cand ai postat comentariul asta! Ce mai conteaza pt tine deranjul total al Economiei, falimente, concedieri si cresterea exploziva a inflatiei!

      Asa se duce tara asta de rapa cu oameni ca el, o fi omul conectat la banii publici, ii castiga foarte usor si atunci nu ii mai crede pe cei care muncesc pe salariul minim. El are restul poate sa moara.

      Sunt destule active pe BVB a caror apreciere depaseste rata inflatiei. Va urez succes in realocarea portofoliului!

      Tara arde si baba vede doar portofolii care depasesc inflatia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb