Preţurile pe care consumatorii americani le plătesc pentru o varietate de bunuri şi servicii au crescut cu 8,5% în iulie, în termeni anuali, un ritm încetinit faţă de luna precedentă, în mare parte datorită scăderii preţurilor benzinei, transmite CNBC, conform News.ro.
Pe o bază lunară, preţurile au rămas constante, deoarece preţurile energiei au scăzut cu 4,6%, iar cel al benzinei cu 7,7%. Acest lucru a compensat o creştere lunară de 1,1% a preţurilor alimentelor şi un avans de 0,5% al costurilor de locuit.
Economiştii chestionaţi de Dow Jones se aşteptau ca indicele preţurilor de consum (IPC) să crească cu 8,7% în termeni anuali şi cu 0,2% faţă de luna precedentă.
Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, aşa-numitul IPC de bază a crescut cu 5,9% în termeni anuali şi cu 0,3% comparativ cu luna anterioară, sub estimările respective de 6,1% şi 0,5%.
Chiar şi cu cifre mai mici decât erau aşteptările, presiunile inflaţioniste au rămas puternice. Avansul indicelui alimentar a determinat o creştere pe 12 luni la 10,9%, cel mai rapid ritm din mai 1979.
Preţul untului a crescut cu 26,4% în ultimul an, al ouălor cu 38%, iar al cafelei cu peste 20%.
În ciuda scăderii lunare a indicelui energiei, preţurile energiei electrice au crescut cu 1,6% faţă de luna precedentă şi cu 15,2% faţă de un an în urmă. Indicele energiei a crescut cu 32,9% faţă de un an în urmă.
Preţurile vehiculelor rulate au înregistrat o scădere lunară cu 0,4%, preţurile îmbrăcămintei au scăzut şi ele, cu 0,1%, iar serviciile de transport cu 0,5%, deoarece tarifele companiilor aeriene au coborât cu 1,8% pentru luna respectivă şi cu 7,8% faţă de un an în urmă.