Preţurile electricităţii din Sud-Estul Europei, pe masa Eurelectric

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 4 octombrie 2024

Preţurile electricităţii din Sud-Estul Europei, pe masa Eurelectric

English Version

Volatilitatea preţurilor la energie electrică în Europa Centrală şi de Est va fi discutată şi de membrii Eurelectric, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei, care i-a solicitat acest lucru lui Kristian Ruby, secretarul general al federaţia care reprezintă industria europeană a energiei electrice.

Corneliu Bodea a precizat: "În ultimele luni se vorbeşte tot mai des despre izolarea pieţei sud-est europene, faţă de reţelele vestice. România, Grecia şi Bulgaria, ca urmare a unui mecanism de piaţă, dar şi a unor legături fizice, de interconectare, se pare că nu sunt beneficiarele unei competitivităţi mari în domeniul energiei, ceea ce duce la preţuri mari la energia electrică. Am dezbătut această problemă inclusiv cu Ministerul Energiei şi am deschis subiectul la Eurelectric. Vom organiza undeva la începutul anului viitor o întâlnire şi cu partenerii din Austria şi Ungaria, pentru a dezbate la nivelul Eurelectric, împreună cu Grecia şi Bulgaria, această temă. Suntem abia în faza în care am propus concret această temă, am discutat cu secretarul general al Eurelectric la Bruxelles despre ea, şi aşteptăm organizarea unei întâlniri în primul trimestru al anului viitor în care să implicăm asociaţiile din ţările interesate. Din informaţiile pe care le avem se pare că este vorba şi despre o problemă de algoritm şi este bine că vom discuta acest lucru la nivelul Eurelectric. Problema acestor preţuri la energie electrică în Europa de Est a fost adusă în atenţia Consiliului şi Comisiei Europene de Grecia, dar specialiştii în energie nu sunt în aceste instituţii, ci în cadrul Eurelectric. Mai devreme sau mai târziu, o cale pe care noi, ca specialişti, am putea să o conturăm, va putea servi prin influenţa Eurelectric drept soluţie pentru politicieni. Eu zic că e bine că Grecia a ridicat această problemă. Mie îmi pare rău că nu am ridicat-o noi, CRE, sau statul român, pentru că problema acestor preţuri este una concretă, reală. Faptul că s-a ridicat va duce către anumite rezultate. Problema este una cauzată de conexiunile fizice, de interconectare, dar şi de algoritmul de calcul. Nu va fi foarte simplu să soluţionăm această problemă, deoarece interesele marilor companii producătoare de electricitate sunt foarte mari, dar şi interesele noastre sunt pe măsură. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Ucraina, ce se anunţă pentru iarna aceasta mai ales că atacurile Federaţiei Ruse la adresa sistemului energetic ucrainean continuă, mai ales în privinţa capacităţilor de producţie şi a reţelelor de transport şi distribuţie".

Eurelectric este federaţia care reprezintă industria europeană a energiei electrice, având membri din 32 de ţări, reunind peste 3.500 de companii şi 1.000 de experţi. Organizaţia susţine politici energetice care accelerează tranziţia către o economie verde şi promovează electrificarea şi digitalizarea, ca soluţii pentru decarbonarea, stabilitatea şi flexibilitatea sistemului energetic european.

Menţionăm că în urmă cu două zile Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a afirmat că solicitarea Greciei, României şi Bulgariei privind preţurile mari din energie în Europa de Est va fi dezbătută de Consiliul de Miniştrii, în 15 octombrie, la Luxemburg.

Domnul Burduja a precizat că trei ţări respectă pe deplin regulile europene, inclusiv cele referitoare la decarbonizare şi tranziţia verde şi, prin urmare, cer "drepturi egale" , în special "acces la energie la preţuri competitive comparabile cu cele ale altor state membre ale UE" .

Ministrul Energiei a identificat şi doi factori cheie care contribuie la situaţia actuală. Prima este lipsa interconexiunilor energetice în Europa Centrală, în special în Austria şi Slovacia, care împiedică fluxul de energie occidentală mai ieftină către Europa de Est. Al doilea este cererea crescută de energie din Moldova şi Ucraina, ceea ce duce la creşterea preţurilor în regiune.

Sebastian Burduja a adăugat: "Pe termen mediu şi lung, cea mai bună soluţie este dezvoltarea capacităţii de interconectare în ţările care nu şi-au îndeplinit încă angajamentele. Scopul nostru este de a exercita o presiune corectă şi constructivă asupra Austriei, Slovaciei şi, eventual, a altor ţări din Uniunea Energetică, pentru a-şi consolida capacităţile de interconectare. Este posibil ca, uneori, energia din Est să fie mai ieftină decât cea din Vest, dar nu poate curge în sens invers".

Într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene de către autorităţile din România, Bulgaria şi Grecia se propune impunerea unor taxe mai mari producătorilor de energie electrică cu cele mai mici costuri de producţie, precum şi comercianţilor. Această măsură ar contribui la rezolvarea problemei profiturilor extraordinare realizate de producători din cauza condiţiilor actuale de preţ, care nu reflectă costurile reale de producţie. Veniturile din această taxă ar putea fi redistribuite pentru a reduce sarcina asupra consumatorilor şi pentru a ajuta la stabilizarea pieţei pe termen scurt.

Amintim că primul semnal de alarmă cu privire la situaţia pieţei din energie din Europa de Est a fost tras la începutul lunii septembrie de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a arătat Comisiei Europene că majorarea preţurilor la energie electrică în Europa Centrală şi de Est, este prea mare şi este influenţată de atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Şeful guvernului de la Atena a cerut Comisiei Europene să înfiinţeze un organism de reglementare la nivel de bloc cu competenţe de a inspecta pieţele energetice din UE şi a îndemnat Executivul comunitar să sprijine proiectele de infrastructură transfrontalieră pentru a transfera puterea energetică între ţări.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ieri UE a dat un comunicat ca trebuie liberalizata musai piata en-gros in Romania ceea ce este echivalent cu faptul ca preturile pot urca la cer si trecute asa in factura consumatorilor... lucru desigur striagor la cer dar tota opus a ceea ce doresc tarile pacalite din estul Europei.

    Adia astia se koyesc pe ei ca pretul e prea sus.. iar UE zice sa fie lasat liber ca piata le regleaza pe toate...

    Pe bune ? Pana unde merge ipocrizia ?? 

    1. Pai daca o ia pretul in jos?

      pai daca pretul ar lua-o in jos ar tipa toti furnizorii sa mai tina plafonarea asta.

      pretul o va lua in sus, 1-2 lei per kw la final consumator cu toate tarifele incluse incepe din primavara 2025. 1-2 lei = 0.2-0.45 euro per kw. Cat e media in statele UE ? :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb