Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 2%, stimulate de optimismul privind economia Chinei şi cererea de combustibil, transmite Reuters. Promisiunile preşedintelui Xi Jinping pentru politici proactive de promovare a creşterii economice au impulsionat piaţa.
Preţurile petrolului au înregistrat creşteri semnificative: contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 1,44 dolari (+1,9%), ajungând la 76,08 dolari pe baril, iar preţul petrolului WTI a crescut cu 2,13%, atingând 73,25 dolari pe baril.
"Un avans de acest tip poate deveni auto-perpetuant până când preţurile ating un nivel suficient de ridicat pentru a atrage vânzători în scădere şi o marcare de profit care va conduce la o revenire la niveluri mai scăzute," a declarat Jim Ritterbusch, de la Ritterbusch and Associates, Florida.
Ritterbusch a atribuit creşterile datelor economice pozitive din China şi a estimat că preţul petrolului WTI ar putea ajunge la peste 74 de dolari pe baril.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat politici mai proactive pentru a stimula creşterea economică în 2025. Deşi activitatea fabricilor a crescut în decembrie, ritmul a fost sub aşteptări, alimentând temeri legate de impactul politicilor comerciale globale. Totuşi, sectorul serviciilor şi al construcţiilor a înregistrat performanţe mai bune, indicând efectele pozitive ale măsurilor de stimulare economică. Analiştii anticipează că Beijingul ar putea accelera aceste măsuri, susţinând astfel şi preţurile petrolului.
În Statele Unite, stocurile crescute de combustibil nu au influenţat semnificativ preţurile, în ciuda unei creşteri a stocurilor de benzină şi distilate. În Europa, Rusia a încetat exporturile de gaze prin Ucraina, iar UE a securizat surse alternative, în timp ce Ungaria primeşte gaze prin TurkStream. Analiştii estimează că preţurile petrolului vor rămâne aproape de 70 de dolari pe baril în 2025, marcând o scădere continuă datorită cererii slabe din China şi creşterii ofertei globale, în ciuda eforturilor OPEC+ de a susţine piaţa.