Preţurile petrolului au scăzut ieri, după ce în timpul tranzacţiilor au atins niveluri maxime ale ultimelor şapte săptămâni, pe fondul optimismului referitor la cererea de vară şi îngrijorările legate de escaladarea conflictelor, transmite Reuters.
Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 0,1%, la 85,33 dolari pe baril, iar preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a coborât cu 0,1%, la 81,57 dolari pe baril.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut în timpul tranzacţiilor la 85,84 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la 1 mai, în timp ce cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate a atins 81,96 dolari pe baril, nivel maxim după 30 aprilie.
Volumul tranzacţiilor a fost scăzut din cauza unei sărbători federale în Statele Unite.
"Instantaneul actual prezintă o imagine dezamăgitoare, dar există lăstari verzi care indică o perspectivă mai optimistă", a spus Tamas Varga, de la brokerul de petrol PVM, conform Reuters.
Faptul că preţul petrolului Brent este cu 8 dolari peste minimele înregistrate la începutul lunii iunie "arată un optimism real că balanţa petrolului global se va înăspri în cele din urmă", a adăugat Varga.
Ambele valori de referinţă, după ce şi-au revenit puternic în ultimele două săptămâni, au câştigat mai mult de 1 dolar în sesiunea anterioară, până la vârfuri de şapte săptămâni, după ce un atac cu dronă ucraineană a dus la un incendiu la un terminal petrolier într-un port major rusesc.
În Orientul Mijlociu, ministrul israelian de Externe Israel Katz a avertizat despre un posibil "război total" cu Hezbollah-ul libanez, chiar dacă SUA au încercat să evite un conflict mai larg între Israel şi grupul susţinut de Iran, potrivit Reuters.
Un război în creştere riscă o întrerupere a aprovizionării în regiunea cheie producătoare de petrol.
"Orice răcire (a tensiunilor) între ambele părţi pare dificilă pe termen scurt, ceea ce poate menţine preţurile petrolului bine susţinute, deoarece participanţii de pe piaţă ignoră punctele slabe pe frontul economic, de la vânzările cu amănuntul mai slabe decât erau aşteptările în SUA la seturi mixte de date în Chineaîn această săptămână", a declarat Yeap Jun Rong, un strateg de piaţă la IG din Singapore.
Datele din China au arătat săptămâna aceasta că producţia industrială din luna mai a ratat aşteptările, dar vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului, au marcat cea mai rapidă creştere din februarie.
Între timp, stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 2,264 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 14 iunie, au declarat marţi surse din piaţă, citând cifrele American Petroleum Institute.
Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o retragere de 2,2 milioane de barili din stocurile de ţiţei. Cu toate acestea, stocurile de benzină au scăzut cu 1,077 milioane de barili, în timp ce stocurile de distilate au crescut cu 538.000 de barili, au spus sursele, vorbind sub rezerva anonimatului, mai transmite Reuters.
Datele oficiale privind stocurile de la Administraţia pentru informaţii în energie din SUA vor fi disponibile joi.