Preţurile producătorilor industriali din România au crescut cu un ritm lunar de 1,2%, în aprilie

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iunie 2021

Preţurile producătorilor industriali din România au crescut cu un ritm lunar de 1,16%, în aprilie, după o creştere lunară de 1,4% în martie, conform datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe piaţa internă preţurile industriale au crescut lunar cu 1,13% în aprilie, în timp ce pentru piaţa externă au crescut cu 1,19%.

În ritm anual, creşterea preţurilor la producătorii industriali este de 7,89%, evoluţie venită ca urmare a efectului de bază şi creşterii preţurilor la materiile prime în primele patru luni din acest an. Pe total industrie prelucrătoare creşterea lunară a preţurilor la producători este de 1%, în timp ce inflaţia anuală se situează la 7,36%.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din ţara noastră se înscriu în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. În privinţa creşterilor de preţuri la materii prime din ultimele luni BURSA a scris pe larg şi a avertizat inclusiv cu privire la o criză iminentă în sectorul de construcţii ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă unele firme ca urmare a creşterii preţurilor la materiile prime.

Amintim că, pentru luna aprilie, indicatorii PMI (Purchasing Managers' Index) de la Institute for Supply Management (ISM) au indicat o temperare neaşteptată a activităţii în industria prelucrătoare americană, , pe fondul accentuării substanţiale a presiunilor de preţ pentru materiile prime. Activitatea din industria americană, la fel ca cea din industria europeană, a continuat totuşi să se situeze în teritoriul expansiunii în contextul debutului de ciclu economic, atât în luna aprilie cât şi în luna mai.

"Aluminiul, cuprul, produsele chimice, toate tipurile de oţel, materialele plastice, lemnul şi costurile de transport continuă să înregistreze creşteri ale preţurilor pe fondul ofertei deficitare", se arăta în raportul ISM din aprilie, care sublinia că avansul preţurilor s-a înregistrat timp de 11 luni consecutive. În primele patru luni din acest an, toate cele 18 subsectoare industriale americane urmărite în raportul ISM au înregistrat creşteri ale preţurilor, în special producătorii de mobilă, textile şi pielărie. Lista materiilor prime care au înregistrat scăderi ale preţului în primele patru luni din 2021 conţine un singur element, propilena.

Raportul ISM pentru luna publicat marţi arată de altfel continuarea presiunilor de preţ din industria americană.

Un respondent la sondajul ISM din luna mai afirmă: "Încordarea continuă a lanţurilor de aprovizionare globale şi penuria de materii prime din Golf fac foarte improbabile orice posibilităţi de redresare în acest an pentru firme. Cererea este puternică, dar la ce bun dacă nu poţi să ai materialele necesare producerii propriilor produse finite".

În orice caz, conform Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari cresteri anuale la producătorii români au fost înregistrate în industria metalurgică (+15,13%), în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+16,8%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+73,66%). Singurele activităţi cu preţuri anuale mai mici sunt extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-4,29%) şi activităţi de servicii anexe extracţiei (-11,85%), potrivit datelor statistice.

La nivel lunar, preţurile din industria metalurgică au crescut cu 2,20%, iar lemnul cu 6,30% pentru o creştere anuală de 10,35%. Fabricarea de mobilă s-a scumpit cu 1,64% în aprilie 2021 faţă de martie 2021 şi cu 5,6% faţă de aprilie 2020. Costurile cu producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au urcat lunar cu 1,89%, iar anual cu 13,80% în aprilie 2021.

În fabricarea produselor textile şi a articolelor de îmbrăcăminte costurile producătorilor au crescut cu 0,59%, respectiv 0,51%, după ce au stagnat în martie, iar la nivel anual se înregistrează o creştere a preţurilor cuprinsă între 2,84% şi 4,77%.

Pe marile grupe industriale, în aprilie 2021, faţă de aprilie 2020, statistica INS arată creşteri masive de preţuri în cazul industriei energetice (+21,96%), în industria de folosinţă îndelungată (+5,61), industria bunurilor de uz curent (+3,87%), industria bunurilor intermediare (+6,05%) şi industria bunurilor de capital (2,15%).

De asemenea, potrivit Eurostat, preţurile producătorilor industriali din zona Euro au crescut pentru a treia lună peste aşteptări în aprilie 2021, cu o rată lunară de 1,0% după un avans de 1,1% în martie, de 0,5% în luna februarie şi de 1,7% în ianuarie. Creşterea anuală s-a accelerat de asemenea până la 7,6%, de la 4,3%.

La nivelul statelor UE, cele mai mari creşteri lunare au fost în Irlanda (+6,2%), Spania (+2,9%) şi Estonia (+2,1%), iar singurele scăderi au fost în Croaţia (-0,4%) şi Franţa (-0,3%). Cele mai mari creşteri anuale se înregistrează de asemenea în Irlanda (+34,1%), Danemarca (+13,3%) şi Belgia (+13,0%). Singura scădere anuală a fost în Cipru (-2,2%).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bancile centrale au distrus valoarea banilor cu tiparirea prosteasca de bani.

    Pe cand o hiperinflatie ?

    Urmara de o stabilizare bineinteles. 

    Daca multe preturi s-au majorat cu 30 pana la 100 la suta nu se iuau in cacul ca de exempliu: poilistiren , produse feroase, lemn, ulei,... Deja construcorii sun ca existe premisa majorarii cladirilor cu 25 la suta. Pretul porumbului a crescut cu 80 la suta.

    1. Se vor linisti cand nu mai vand la fraieri care accepta orice pret, doar sa cheltuie pe mofturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb