Previziuni pesimiste pentru zona euro

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 iulie 2005

Creşterea economică a regiunii euro va scădea sub previziunile oficiale pentru acest an, pe fondul ascensiunii puternice a preţului petrolului, al stagnării încrederii consumatorilor şi al recesiunii din Italia, spun miniştrii europeni ai finanţelor. Aceştia aşteaptă o creştere de numai 1,3% a economiei zonei euro, mai puţin decît cea de 1,6% pe care o preconiza, în luna aprilie, Comisia Europeană. "Estimările făcute la începutul anului şi în această primăvară nu sînt pe deplin conforme cu ceea ce aşteptăm acum", a afirmat premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, după reuniunea miniştrilor europeni ai finanţelor, desfăşurată luni, la Bruxelles. Acesta a menţionat că finanţiştii europeni estimează cifre mai bune pentru trimestrul al treilea, respectiv al patrulea.

Menţionăm că, la data de 7 iulie, preţul ţiţeiului a atins nivelul maxim istoric pe piaţa americană, de 62,10 dolari/baril. Totodată, încrederea consumatorilor europeni s-a menţinut, în iunie, la nivelul minim al ultimului an, iar rata şomajului se apropie de maximul ultimilor cinci ani. În plus, Italia - a treia economie europeană, care face parte din zona euro, a căzut în recesiune pentru a doua oară în ultimii ani.

Economia celor 12 state care împart moneda unică a crescut cu 0,5% în primul trimestru din acest an. Autorităţile de la Bruxelles preconizează o expansiune de circa 0,3% pentru trimestrul al doilea, respectiv de 0,4% penttru al treilea. Previziunile trimestriale ale Comisiei Europene vor fi revizuite la data de 14 iulie.

"Al doilea trimestru nu va fi foarte bun, însă economia zonei se va redresa către finele anului, cînd vom observa o creştere similară cu cea din primul trimestru", spune comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.

Încetinirea creşterii economice ar trebui să determine Banca Centrală Europeană (BCE) să-şi reducă dobînda de referinţă, după ce a menţinut-o mai bine de doi ani la nivelul minim al ultimelor şase decenii (2%). Totuşi, oficialii BCE nu dau semne că intenţionează să ia o astfel de măsură.

Impactul încetinirii creşterii economiei zonei euro este compensat de declinul euro înregistrat în ultima vreme în raport cu dolarul, care determină creşterea exporturilor. Euro a pierdut 11% faţă de nivelul maxim în raport cu dolarul, atins la data de 31 decembrie 2004 - 1,3666 dolari/euro. În dimineaţa zilei de ieri, moneda unică putea fi cumpărată în schimbul a 1,2158 dolari, pe piaţa din Bruxelles.

Estimări modificate în creştere pentru economia americană

Specialiştii americani şi-au modificat în creştere previziunile referitoare la creşterea economiei SUA (cea mai mare din lume) în cea de-a doua jumătate a anului, anticipînd totodată că Rezerva Federală (Fed, banca centrală) va continua să-şi majoreze dobînda de referinţă. Produsul Intern Brut al SUA va spori cu 3,5% în trimestrul al treilea, respectiv cu 3,4% în ultimele trei luni ale anului, potrivit unui sondaj realizat de agenţia Bloomberg, în perioada 30 iunie - 11 iulie. Atît estimarea pentru trimestrul al treilea, cît şi cea pentru ultimul trimestru au fost majorate cu 0,1% faţă de cele lansate în luna iunie. Pentru întreg anul în curs, analiştii estimează o creştere a economiei SUA de 3,6%, faţă de 3,5% - cît anticipau cu o lună în urmă. În 2004, PIB-ul SUA a crescut cu 4,4%.

Intervievaţii mai spun că banca centrală a SUA îşi va majora dobînda la 4% pînă la finele anului, faţă de 3,75% cît anticipau anterior. Amintim că, la data de 30 iunie, conducerea Fed a decis majorarea dobînzii sale de referinţă cu 0,25%, la 3,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb