Biroul Electoral Central a decis, ieri, care sunt candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ţării pentru scrutinul care se va desfăşura în 10 şi 24 noiembrie.
Conform informaţiilor postate pe site-ul BEC, la alegerile din acest an vor participa 14 candidaţi, faţă de 26 de persoane care anunţaseră că se vor înscrie în cursa prezidenţială. Cele 14 candidaturi acceptate de BEC sunt: Klaus Iohannis(PNL), Viorica Dăncilă(PSD), Dan Barna(Alianţa USR PLUS), Kelemen Hunor(UDMR), Mircea Diaconu(Alianţa Electorală Un Om), Viorel Cataramă(Dreapata Liberală), Ramona Bruynseels (PPUSL), Cătălin Ivan (ADN), Theodor Paleologu (PMP), Bogdan Stanoevici (independent), John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română), Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănaşu (independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc).
Din cei 14 candidaţi validaţi, Biroul Electoral Central a precizat că are suspiciuni cu privire la numărul de semnături strânse de o parte dintre aceştia. Legea prevede că fiecare candidat trebuie să depună 200.000 de semnături de susţinere. Într-un comunicat de presă, BEC susţine că în cazul a opt dintre candidaţi, semnăturile mai multor susţinători sunt similare, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la numărul semnăturilor valabile depuse.
Pentru a risipi orice suspiciune, BEC a decis ca dosarele candidaţilor Alexandru Cumpănaşu, Viorel Cataramă, Bogdan Stanoevici, Cătălin Ivan, Sebas-tian Popescu, Ninel Peia, Bobby Păunescu, Miron Cozma şi Maria Minea, să fie trimise organelor de urmărire penală care să verifice împrejurările de fapt cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii. BEC arată că, în conformitate cu considerentele deciziei nr. 4/22.09.2019 a Curţii Constituţionale, prezumţia de veridicitate a semnăturii se poate face numai prin constatarea falsului, în condiţiile prevăzute de legea penală.
Referitor la acest fapt, Alexandru Cumpănaşu a precizat că va cere Parchetului să verifice şi o parte dintre semnăturile din dosarele de candidatură ale lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Dan Barna, deoarece în deciziile BEC privind validarea acestor candidaturi se arată că există şi acolo semnături similare.
Contestaţiile cu privire la candidaturile validate vor fi soluţionate de BEC până vineri seară, după care acestea vor rămâne definitive.
Campania electorală va începe în 12 octombrie, iar alegerile prezidenţiale se vor desfăşura în 10 noiembrie - primul tur - şi 24 noiembrie - al doilea tur.
Cetăţenii români din Diasporă vor avea la dispoziţie, la fiecare tur de scrutin, trei zile pentru a-şi exprima opţiunea. În primul tur vor vota în perioada 8-10 noiembrie, iar în al doilea tur între 22 şi 24 noimebrie inclusiv.