PRICOP (AAF): "Industria fondurilor de investiţii a atins noi maxime istorice"

J.P.
Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2021

"Industria fondurilor de investiţii a atins noi maxime istorice"

Industria fondurilor de investiţii a atins noi maxime istorice în trimestrul al treilea, astfel, valoarea activelor administrate a crescut cu 24% faţă de septembrie anul trecut, în timp ce numărul de investitori a ajuns la aproximativ 525.000 în ultimele 12 luni, înregistrând un avans tot de 24%, a declarat marţi Jan Pricop, directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), conform Agerpres.

"În trimestrul III al acestui an a continuat evoluţia pozitivă în cadrul industriei fondurilor de investiţii, aceasta atingând noi maxime istorice în ceea ce priveşte valoarea activelor administrate, cu un plus de 24% faţă de septembrie anul trecut - şi un nou maxim istoric în ceea ce priveşte numărul de investitori, acesta atingând aproximativ 525.000 de investitori, cu un plus tot de 24% în ultimele 12 luni. Ca o observaţie generală, industria în ultimii zece ani a înregistrat o creştere a activelor nete administrate de aproximativ 3,4 ori, o evoluţie îmbucurătoare", a menţionat Jan Pricop, la o dezbatere organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte segmentul fondurilor deschise de investiţii, cele care se adresează în special investitorilor de retail, în ultimul trimestru au înregistrat o evoluţie pozitivă.

"Am avut din nou intrări nete pozitive, în trend cu ce s-a întâmplat, cu evoluţia de la începutul anului. Practic, avem o creştere a nivelului activelor de 23% şi, pe categorii, creşterea este pentru fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix de 12%, pentru fondurile diversificate avem o creştere importantă, de 74% a activelor, pentru fondurile de acţiuni avem o dublare a activelor (o creştere de 102,3%) - şi mai avem o creştere şi pentru fondurile încadrate la categoria 'alte fonduri', o creştere de 24,3% în ultimele 12 luni", a precizat Jan Pricop.

Totodată, în ceea ce priveşte numărul de investitori, s-a înregistrat o creştere importantă pe segmentul fondurilor de obligaţiuni, cu un plus de peste 51.000 de investitori.

"Pentru cele diversificate avem un plus de aproximativ 22.000 de investitori în ultimele 12 luni, iar pentru fondurile de acţiuni avem o dublare a numărului de investitori, un plus de aproape 17.000 de investitori. Pe total, numărul de investitori a crescut cu 30%. Pe segmente avem creştere de 25% pentru fondurile de obligaţiuni, o creştere de 33% pentru fondurile diversificate şi o creştere de 35% pentru fondurile încadrate la categoria 'alte fonduri deschise de investiţii'", a adăugat directorul executiv al AAF.

Referitor la subscrierile nete, Jan Pricop a menţionat că acestea sunt în continuare pozitive, chiar dacă sunt ceva mai reduse decât în cele două trimestre anterioare.

"Am avut în trimestrul al treilea un plus de 565 de milioane de lei subscrieri nete. Dacă ar fi să facem un sumar al evoluţiei pentru acest trimestru, avem această creştere în ceea ce priveşte fondurile deschise de investiţii de 23% la nivelul activelor şi, faţă de trimestrul precedent, o creştere de 16%", a subliniat acesta.

În privinţa intrărilor nete, Pricop a menţionat că faţă de septembrie anul trecut se constată o schimbare de trend. Astfel, "anul trecut în septembrie înregistram ieşiri nete, anul acesta înregistrăm intrări nete", iar intrările nete din acest trimestru sunt în scădere faţă de trimestrul anterior, cu 61%.

Referitor la numărul de investitori, creşterea a fost de 30% faţă de septembrie 2020, iar în trimestrul al treilea aceasta a fost de 7%.

"Dacă este să analizăm subscrierile trimestriale pe categorii de fonduri, observăm că în trimestrul III, după trei trimestre de subscrieri pozitive, înregistrăm ieşiri nete pentru categoria fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix. Înregistrăm în continuare intrări consistente pentru categoria fondurilor diversificate şi pentru categoria fondurilor de acţiuni unde se situează la un nivel similar celui din trimestrul precedent şi în creştere faţă de trimestrele anterioare. Pentru celelalte categorii, vedem aici că avem o categorie - fondurile cu capital garantat - unde interesul investitorilor a scăzut foarte mult. Acestea s-ar putea la un moment dat practic să dispară din statistici pentru că nu vom mai avea astfel de fonduri. Ne uităm şi la fondurile care investesc majoritar în acţiuni - cele care au păstrat un procent de minim 50% expunere către acţiuni. Aici avem active nete la finalul lunii septembrie de peste 3,5 miliarde de lei şi intrări nete în trimestrul III de 323 de milioane de lei, iar numărul de investitori este de aproximativ 63.000 faţă de cei 33.000 din fondurile de acţiuni", a explicat Jan Pricop.

La rândul său, Horia Gustă, preşedintele AAF, a susţinut că ultimul an a adus pentru industrie "cifre extrem de importante şi interesante, în strânsă corelare cu principalii indici bursieri".

"Faţă de finalul lunii septembrie 2020, astăzi, în industria de asset management avem 100.000 de investitori în plus. Astăzi, întreaga industrie are 524.000 de investitori în fonduri deschise şi în fonduri închise, în fonduri alternative. Dar poate că vestea şi mai îmbucurătoare este aceea legată de numărul de investitori în fondurile de acţiuni. Practic, dacă în urmă cu un an aveam 16.300 de investitori în fondurile de acţiuni, astăzi numărul este mai mult decât dublu: sunt peste 33.000 de investitori şi activele s-au dublat, de asemenea", a precizat Horia Gustă.

Acesta a subliniat că "un aspect important este dat de randamentele pe care aceste fonduri de acţiuni le-au livrat investitorilor".

"Avem pe ultimele 12 luni randamente care încep cu 45% top 5 şi continuă cu până la 65%. Cred că sunt randamente care atrag atenţia tuturor, randamente care vin dintr-o industrie extrem de transparentă, o industrie foarte bine reglementată şi supravegheată şi care vine în întâmpinarea nevoilor întregii populaţii care are resurse să economisească prin intermediul fondurilor", a mai spus Horia Gustă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb