Prim-ministrul portughez Luis Montenegro a declarat că va cere votul de încredere al parlamentului în guvernul său minoritar, o iniţiativă ce ar putea duce la demiterea executivului dacă principalele două partide o vor respinge, aşa cum au indicat deja, informează Reuters.
În centrul noii crize politice care ar putea declanşa al treilea scrutin anticipat începând din 2022 se află o firmă de consultanţă deţinută de familia lui Montenegro, care a avut contracte cu un grup privat de cazinouri, ale cărui afaceri sunt supuse unor concesiuni acordate de stat.
Montenegro a negat orice conflict de interese.
'Ţara are nevoie de o clarificare politică şi acesta este momentul (...) ţara nu poate rămâne prizoniera egoismului şi tacticii opoziţiei', a declarat el în parlament. Premierul a mai spus că, deşi potenţiale noi alegeri nu sunt ceea ce trebuie ţării, partidul său este dispus să meargă la urne.
Nu este clar deocamdată când ar putea fi supusă la vot o astfel de moţiune.
Partidul socialist şi Chega (extrema dreaptă), care au împreună mai mult de jumătate din locurile în parlament, au afirmat că vor respinge moţiunea de încredere.
Potrivit Constituţiei, respingerea moţiunii ar însemna demiterea guvernului. După revenirea la democraţie în 1974, doar una din cele 11 astfel de moţiuni au fost respinse de parlament, în 1977.
Luis Montenegro a devenit prim-ministru în urma alegerilor din martie 2024 câştigate de dreapta, dar fără o majoritate absolută.
Dacă moţiunea lui Montenegro va fi respinsă, analiştii se aşteaptă ca preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.
Coaliţia de centru-dreapta dispune de doar 80 de locuri din cele 230 din parlament, în timp ce socialiştii au 78 de mandate, iar Chega 50.