Primăria Buzău va avea un departament de economie circulară

Ana Felea
Miscellanea / 22 noiembrie 2023

Primăria Buzău va avea un departament de economie circulară

Primăria Buzau va fi prima din ţară care va avea un departament destinat, exclusiv, economiei circulare. Anunţul a fost făcut de primarul Constantin Toma, marţi, în cadrul Conferinţei "Impactul economiei circulare asupra sectorului apei din România", desfăşurată în prezenţa lui Laszlo Borbely, consilier de stat la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, şi a Roxanei Mânzatu, secretar de stat la departamentul guvernamental care monitorizează programele finanţate din fonduri publice şi europene.

Constantin Toma a explicat că noul departament va funcţiona de la 1 ianuarie şi va avea 10 angajaţi şi un şef. Aceştia se vor ocupa exclusiv de implementarea strategiei economiei circulare, strategie pe care municipiul Buzău a lansat-o, împreună cu reciclatorul Green Group, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu Ernest Lupan şi Coaliţia pentru Economia Circulară, încă din 2020.

"Vom înfiinţa acest departament în care vom avea 10 angajaţi şi un şef. Este prevăzut în noua organigramă la care lucrăm şi pe care o vom supune aprobării Consiliului Local în luna decembrie 2023. Prin noua organigramă, vrem să mai reducem schema de personal, după ce a mai fost redusă şi în urma cu câteva săptămâni cu încă 64 de posturi. În momentul acesta avem o schiţă, însă încă se discută, pentru că ar trebui să ajungem la 50% din numărul posturilor pe care le aveam pe vechea organigramă cu care Primăria Buzău funcţionează de când am preluat acest mandat. Aici, la Primăria Buzău de 7 ani avem organigrama blocată din cauza unui proces pe care îl avem cu Poliţia Locală, şi acum practic este primul moment , de când sunt primar, în care pot să propun o nouă organigramă. Îmi doresc să aducem mai mulţi tineri debutanţi la Primăria Buzău, circa 10% dintre tineri să fie tineri debutanţi, în toate direcţiile Primăriei. De asemenea, vor fi servicii noi, la fel cum este şi cel de economie circulară şi, un alt departament care va creşte va fi cel al fondurilor europene. Deocamdată, lucrăm pentru accesarea fondurilor europene cu 6 oameni", a spus primarul Constantin Toma.

Prima şcoală circulară din România a fost făcută la Buzău

De altfel, decizia înfiinţării acestui departament a fost luată tocmai din dorinta de a fi în continuare pionieri la implementarea proiectelor ce urmăresc conceptul de "economie circulară", după ce Buzăul a fost primul oraş din ţară care a avut prima şcoală circulară din România, vizitată chiar şi de preşedintele Klaus Iohannis, tocmai pentru a vedea modul de implementare a principiilor economiei circulare. De menţionat, că în cadrul şcolii circulare, apa de ploaie este colectată şi valorificată pentru irigarea unei sere înfiinţate în curtea unităţii de învăţământ dar şi pentru uz menajer. De asemenea, deşeurile se colecteaz pe 9 fracţii, iar iluminatul este 100% realizat cu panouri fotovoltaice.

Proiect de reutilizarea apei, propus, în premieră, de primarul Toma.

De asemenea, un alt proiect propus de Primăria Buzău, considerat pionerat şi dat exemplu inclusiv la Comisia Europeană, este cel care vizează reutilizarea apei de la staţia de epurare în irigaţii pentru agricultură. Este vorba despre un proiect inspirat din Israel prin care primarul Constantin Toma propune realizarea unui sistem de irigaţii care să acopere o suprafaţă de 25.000 de hectare folosindu-se apa epurată provenită de la staţia de epurare a municipiului Buzău.

"Din păcate, secetă există aproape în fiecare an şi foarte rar mai plouă. Noi dăm de la staţia de epurare a municipiului Buzău 10 milioane de metri cubi de apă, 3.000 de Megawaţi consumaţi. Apa aceea trebuie să îndeplinească condiţii, această apă o dăm în râul Buzău, râul Buzău în Siret, din Siret în Dunăre şi din Dunăre în Marea Neagră. Această apă este aruncată la propriu pe Apa Sâmbetei. De aici a apărut această idee de a utiliza această apă după modele care sunt în lume, pentru a putea iriga circa 25.000 hectare atât pe teritoriul municipiului Buzău şi în comunele din sud, spre Brăila. La staţia de epurare se obţin anual circa 12 tone de nămol, în întregime, cu analize serioase, se trimit în agricultură şi în perspectivă vrem să ne ducem şi spre biogaz, adică să scoatem biogazul din el şi apoi să îl folosim sub formă de compost", a explicat Constantin Toma.

Proiectul a fost considerat un exemplu de bune practici şi a fost prezentat de specialiştii de mediu din România inclusiv la Comisia Europeană, aşa cum a anunţat în cadrul conferinţei "Impactul economiei circulare asupra sectorului apei în România" de la Buzău şi Roxana Mînzatu, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.

De altfel, domnia sa a transmis celor prezenţi în sală faptul că tendinţa europeană, atunci când vine vorba despre accesarea fondurilor europene pe apă, impune şi această componentă de reutilizarea apei, iar primarii ar trebui să o aibă în vedere atunci cânc întocmesc proiecte.

"Încet, încet şi apa este privită ca o resursă care trebuie reutilizată. Am avut o deplasare cu un grup interministerial în Israel, sigur, înainte de începerea conflictului, care este o ţară care face pionierat în ceea ce înseamnă reutilizarea apelor uzate în agricultură. Municipiul Buzău a stârnit interesul la nivelul Comisiei Europene, la Bruxelles. Chiar dacă este un proiect în pregătire, chiar dacă discutăm de planificare, faptul că există dorinţa de a lansa un astfel de proiect a stârnit interesul Comisiei Europene pentru că vor să ne vadă că ne mişcăm şi în această direcţie. (...) Acesta este rolul Buzăului să ne ofere inspiraţie şi o direcţie, mai ales pentru comunităţile, altele decât marile centre urbane cum este Bucureştiul, să ofere inspiraţie comunităţilor locale din România", a transmisRoxana Mînzatu, secretar de stat.

La rândul său, consilierul de stat Laszlo Borbely a vorbit despre faptul că Guvernul implementează o strategie de economie circulară în care se regăsesc măsuri similare cu ceea ce şi Buzăul urmăreşte prin strategia aprobată deja din 2020.

"Buzăul reprezintă un oraş emblematic în ceea ce reprezintă economia circulară, după ce în 2020 a aprobat o strategie până în 2030 de economie circulară şi a şi implementat-o până acum în zona şcolilor şi în alte domenii. Iată că Guvernul are în 2022 o nouă strategie de economie circulară şi de o lună de zile avem şi un plan de acţiune în care apar acele elemente care se regăsesc şi în strategia oraşului Buzău", a declarat Laszlo Borbely, consilierul de stat.

Economia circulară înseamnă reducerea la minimum a deşeurilor şi a poluării prin reducerea consumului, reciclarea deşeurilor şi reutilizarea materialelor. Împlementând principiile economiei circulare se vor diminua efectele crizei globale de resurse şi economiile mondiale vor putea continua dezvoltarea făra a consuma resurse materiale suplimentare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. buzau spor natural negativ!

    s c c r e t 

    Un departament de economie aplicata ar fi mai util.

    Dar cu cine sa-l populezi? (Departamentul, ca orasul e populat.) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb